130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Κυριακή, 24 Δεκέμβριος 2017 07:13

Μια γέννηση, μια πρωτεύουσα

  Νίκος Γκίκας

γράφει ο Νίκος Γκίκας.

Η ενανθρώπηση του Λόγου συμβαίνει σε μια περίοδο κίνησης και μεταβολής, όπου κυριαρχούν οι συνέπειες της πτώσης.

 

Η ισχύς, η ιδιοτέλεια και η αρνητική χρήση των δυνατοτήτων του ανθρώπου είναι φανερά. Η οικολογική κρίση επίσης αμφισβητεί την ανθρώπινη ύπαρξη και τις αναπτυξιακές ιδεολογίες. Κοινωνικές παθολογίες, ρατσισμοί, δοξασίες και φονταμεταλισμοί ως φαντασιακές διέξοδοι επανέρχονται.

Σήμερα η ιστορική πρωτεύουσα της ενανθρώπησης δεν είναι η πόλη του παρελθόντος. Πολυπολιτισμική, υπό ένα πολύχρωμο μωσαϊκό ανθρώπων, καθορίστηκε ιστορικά από τις τρεις θρησκείες και αποτέλεσε πεδίο ερίδων και ανταγωνισμών.

Apotamieuw

Αποκλειστικότητες και σεχταριστικές λογικές δεν αρμόζουν σε μια πόλη, η ιστορία της οποίας είναι η ιστορία του κόσμου. Άκμασε και παράκμασε, καταστράφηκε και αναστηλώθηκε πολλές φορές για να εκπληρώσει τις βιβλικές της προφητείες. Κατά τον Ιεζεκιήλ (κ.5,5), “αὕτη ἡ Ἱερουσαλὴμ ἐν μέσῳ τῶν ἐθνῶν τέθεικα αὐτὴν καὶ τὰς κύκλῳ αὐτῆς χώρας”. Γήινη και ουράνια. Είναι ο οίκος του Θεού, ο ιερός τόπος τριών θρησκειών, αλλά και η πρωτεύουσα δύο λαών που είναι αναγκασμένοι να συνυπάρξουν.

Όσο και αν η τοποθέτηση του Αμερικανού Προέδρου τάραξε τους κύκλους, στην ουσία είπε αυτό που η Θουκυδίδειος εντροπία παρουσιάζει. Έτσι η ανατολική πόλη μπορεί να είναι πρωτεύουσα των Παλαιστινίων, ενώ η δυτική του Ισραήλ.

Απαιτείται ένα νέο σύμφωνο συμβίωσης, μία βιωματική προσέγγιση των λαών και της πραγματικότητας. Μία απαρχή ευθύνης. Άλλωστε η πνευματική πρωτεύουσα για όλους είναι μία.

Η “δικιά μας” χάνεται στα βάθη των αιώνων, όπου αποτελούσε τη μυρμηγκοφωλιά της ανθρωπότητας. Σε αυτή την αρχαία πόλη, «Ιδού, μάγοι από ανατολών ήλθον, λέγοντες, Που είναι ο γεννηθείς βασιλεύς των Ιουδαίων; Διότι είδομεν τον αστέρα αυτού εν τη ανατολή, και ήλθομεν δια να προσκυνήσωμεν αυτόν» (Ματθαίος,β΄:1-2).

Νοτιότερα της Ιερουσαλήμ κείται η μικρή πόλη της Βηθλεέμ «όπου ο αστήρ ον είδον εν τη ανατολή προήγεν αυτούς, έως ελθών έστη επάνω ου ην το παιδίον» (Ματθ. β΄ 9). Εκεί όπου « Λγος Σρξ γνετο». (Ιω. 1, 14).

Η γέννηση του Θεανθρώπου καταδεικνύει την υπέρβαση των διαιρετικών στοιχείων και την ενότητα του ανθρώπινου γένους μέσα στα πλαίσια της καθολικής μεταμόρφωσης. Ο ίδιος ο ναός της γέννησης συμπυκνώνει μια κοσμολογία καθώς συνοψίζει τόσο τον απτό κόσμο όσο και την άνωθεν Ιερουσαλήμ.

Αυτή η άνωθεν γέννηση για τον καθένα μας συντελείται όταν κάνουμε ένα βήμα πίστης προς Εκείνον, όταν επιδιώκουμε μια νέα βιωματική προσέγγιση με τον συνάνθρωπο, ζητώντας Τον να έλθει στη ζωή μας. Διότι το ζητούμενο είναι η δημιουργική ελευθερία του ανθρώπου να διαχέεται, μέσω της ζωής και της πράξης, στην οικοδόμηση σχέσεων κοινωνίας και κατανόησης, όχι μόνο σε αυτή την εύσημη περίοδο αλλά ως καθημερινό βίωμα.

 


 

Για να διαβάσετε περισσότερα άρθρα του Νίκου Γκίκα πατήστε εδώ!

 

 

1-year-yellow-xmas


Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 24 Δεκέμβριος 2017 08:50

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Νίκος Γκίκας

Νίκος Γκίκας

Ο Νίκος Γκίκας είναι αρθρογράφος στον τοπικό τύπο ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ τις Κυριακές