130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Σάββατο, 23 Δεκέμβριος 2017 07:53

Διολισθαίνοντας στη μόνιμη επιτροπεία

  Δρ. Παναγιώτης Καρκατσούλης

γράφει ο Δρ. Παναγιώτης Καρκατσούλης.

Ίσως σε καμία άλλη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης πέραν των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν βρίσκει καλύτερη εφαρμογή η μνημειώδης αποστροφή του Μπρεχτ στις «Ιστορίες του κυρίου Κ.» όταν, ερωτώμενος γιατί ήταν τόσο πολύ απορροφημένος, απάντησε «επειδή προετοιμάζω το επόμενο λάθος μου». Παρακολουθώντας τη δημόσια συζήτηση σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας, θεωρώ ότι θα βοηθούσε πολύ, εάν ανακαλούσαμε στη μνήμη μας τις χαμένες ευκαιρίες των τελευταίων χρόνων, αντί να εξαγγέλλουμε νέες. Οι χαμένες ευκαιρίες είναι, μετά βεβαιότητας, περισσότερες από εκείνες που εκμεταλλευθήκαμε. Εάν, δε, μπορούσαμε να σταθούμε κριτικά απέναντι στους λόγους που μας οδήγησαν στην απώλεια της εκμετάλλευσής τους, τότε το κέρδος μας δεν θα περιοριζόταν στην βελτίωση της αυτογνωσίας μας αλλά θα επεκτεινόταν και σε εντελώς πρακτικά οφέλη.

 

Για να δώσουμε μόνο ένα παράδειγμα: Ο κ. Χουλιαράκης παρουσίασε στο υπό συζήτηση σχέδιο του προϋπολογισμού 2018 ένα όντως εντυπωσιακό επίτευγμα: Οι δημόσιες δαπάνες που περικόπτονται, βάσει του σχεδίου εξοικονόμησης δαπανών (spending review), δημιουργούν δημοσιονομικό χώρο 320 εκ. ευρώ. Σκεφθείτε να είχαν αξιοποιηθεί οι μελέτες και τα ευρήματα από το 2010 έως σήμερα, ποιο θα ήταν το όφελος. Σκεφθείτε εάν οι προηγούμενες κυβερνήσεις εύρισκαν την τόλμη να ήλεγχαν τη χαώδη και λασπώδη περιοχή των επιχορηγούμενων δημοσίων νομικών προσώπων ή να εφάρμοζαν τους κανόνες της κοινής λογικής για να συμμαζέψουν τις επικαλύψεις που, ενίοτε, φθάνουν το 70% των αρμοδιοτήτων ενός φορέα. Η εξοικονόμηση των δαπανών θα ήταν πολύ μεγαλύτερη και ο παραγωγικός ιστός της χώρας θα είχε διατηρηθεί ακέραιος. Αλλά δεν το έκαναν.

Apotamieuw

Δυστυχώς, η αυτογνωσία και η χειραφέτησή μας έναντι των μυθοπλασιών που εμείς δημιουργούμε αλλά και έναντι των μονόπλευρων πολιτικών των δανειστών μας παραμένει ανύπαρκτη. Πόσοι συνειδητοποιούν ότι οι αλλαγές που κάναμε –και πληρώσαμε πολύ ακριβά με τα τρία μνημόνια- κινδυνεύουν να ακυρωθούν, εάν δεν δρομολογηθούν και ολοκληρωθούν εκείνες που είναι προαπαιτούμενές τους; Οι αλλαγές, για παράδειγμα, στη δημόσια διοίκηση, είναι απαραίτητες για την διατήρηση της φορολογικής και της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Εάν παραμείνουμε στις εφορίες-κέντρα συναλλαγής και «εξυπηρετήσεων»ήστους πολλαπλούς φορείς ασφάλισης (παρόλη την ονομαστική τους ενιαιοποίηση), τότε όχι μόνο θα εξανεμιστούν σε χρόνο μηδέν όλα όσα με δυσκολία μπορέσαμε να κατακτήσουμε, αλλά νέα, ακόμη σκληρότερα μέτρα, θα ακολουθήσουν.

Κι όμως, η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού της εξαγγέλλει αυτό ακριβώς που πρέπει να αποφύγει. Μετά την έξοδό μας από τα μνημόνια, διακηρύσσει ο κορυφαίος των λαϊκιστών, εμείς θα κρατάμε τα κλειδιά του χρηματιοκιβωτίου. Συνεχίζει να ψεύδεται, συνεχίζει να συντηρεί το διάτρητο ιδεολόγημα των μνημονίων που μας τα έφεραν οι ξένοι και οι Έλληνες «δωσίλογοι» πολιτικοί τα εφάρμοσαν (ενώ, αυτός, αναγκάστηκε να κάνει έναν συμβιβασμό προκειμένου να μπορέσει να μας οδηγήσει, σε λίγους μήνες, στο ξέφωτο και να ξαναρχίσει το τρελό πάρτι).

Οι αδιόρθωτοι εθνολαϊκιστές φλερτάρουν, ξανά, με τις καταστάσεις του 2015, όταν έπαιξαν τη χώρα στα ζάρια. Και ήταν μόνη η ανικανότητά τους να εφαρμόσουν τα άνομα σχέδιά τους κι όχι οι αυταπάτες που επικαλέστηκαν που μας γλύτωσε από το μοιραίο. Ελπίζω αυτή τη φορά να μην επαναληφθούν αντίστοιχες καταστάσεις. Διότι, αυτή τη φορά, η επιτροπεία θα είναι μόνιμη. Και επιβεβλημένη. Δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή για μια χώρα που, αδυνατώντας να αυτο-προσδιοριστεί στην ιστορική πραγματικότητά της, δέχεται να άγεται και να φέρεται από το χειρότερο είδος δημαγωγών που έχει εμφανιστεί στην σύγχρονη ελληνική (τουλάχιστον) ιστορία.1-year-yellow-xmas


Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 23 Δεκέμβριος 2017 08:20

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δρ. Παναγιώτης Καρκατσούλης

Δρ. Παναγιώτης Καρκατσούλης

Πρ. Βουλευτής Επικρατείας με Το Ποτάμι και γραμματέας της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

 

http://www.inerp.gr


Είμαι νομικός (Πανεπιστήμιο Αθηνών), με διδακτορική διατριβή στην Κοινωνιολογία του Δικαίου (Πανεπιστήμιο Bielefeld, Γερμανία). Η πρώτη μου επαγγελματική ενασχόληση με το διοικητικό/ρυθμιστικό φαινόμενο ήταν στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης στην οποία παραμένω έχοντας διδάξει για περισσότερα από 20 έτη Δημόσια Πολιτική και Ρυθμιστική Διακυβέρνηση. Ακολούθως εργάσθηκα, για δύο δεκαετίες, ως ειδικός επιστήμων στο Υπουργείο Προεδρίας Κυβερνήσεως. Στα χρόνια αυτά προσπάθησα ιδιαίτερα για την ανατροπή των αρνητικών στερεοτύπων για την ελληνική διοίκηση μέσα από την προώθηση των διοικητικών μεταρρυθμίσεων. Τα ΚΕΠ αποτελούν την πιο γνωστή απ’ αυτές. Από το 2007 και μετά, έχω την ευθύνη του στρατηγικού σχεδιασμού του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση». Παράλληλα με τις δραστηριότητές μου στην Ελλάδα, είχα έντονη δραστηριότητα ως σύμβουλος πολλών κυβερνήσεων και διοικήσεων (22) καθώς και διεθνών οργανισμών (5) επί θεμάτων διοικητικών μεταρρυθμίσεων. Έχω εκδώσει 5 βιβλία και έχω δημοσιεύσει περισσότερα από εκατό άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο. Μελέτες μου έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες (μεταξύ άλλων, στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ρωσικά, αραβικά, και κινεζικά). Έχω βραβευτεί δύο φορές από την Αμερικανική Εταιρία Διοικητικής Επιστήμης. Η πρώτη φορά ήταν το 2003, με το βραβείο «Peter Boorsma» από την Southeastern Conference της ΑSPA και η δεύτερη το 2012 στο Las Vegas όπου μου απονεμήθηκε το "International Public Sector Award" της ASPA.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Χριστούγεννα Το μήνυμα των Χριστουγέννων »