130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Παρασκευή, 08 Δεκέμβριος 2017 08:30

Η αχλάδα και η ουρά της Λωζάνης

  Θάνος Καλαμίδας

γράφει ο Θάνος Καλαμίδας.

Είναι πολύ σοβαρό όταν οι ωφελούμενοι αμφισβητούν διεθνείς συνθήκες που οι ίδιοι πανηγύρισαν κατά την υπογραφή τους. Η Συνθήκη της Λωζάνης, που τόσο έντονα αμφισβητεί ο Ερντογκάν, είναι αποτέλεσμα της αμφισβήτησης της Συνθήκης των Σεβρών που έντονα αμφισβήτησε και πολέμησε τότε ο εθνάρχης της Τουρκιάς, Κεμάλ.

 

Μάλιστα η υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης θεωρήθηκε νίκη για τον Κεμάλ και το νεοϊδρυθέν Τουρκικό κράτος. Χάρις στη Συνθήκη η Τουρκία ανέκτησε την Ανατολική Θράκη, κάποια νησιά του Αιγαίου - συγκεκριμένα την Ίμβρο και την Τένεδο - μια λωρίδα γης κατά μήκος των συνόρων με την Συρία, – που της δίνει δικαιώματα στους Κούρδους σήμερα - την περιοχή της Σμύρνης και την Διεθνοποιημένη Ζώνης των Στενών. Επιπλέον η Τουρκία ανέκτησε πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα σε όλη της την επικράτεια και το δικαίωμα στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε όλη την επικράτειά της εκτός της ζώνης των στενών.

thanoraf-aeroplano-erdoganΗ Ελλάδα αντίστοιχα υποχρεώθηκε να πληρώσει σε είδος (ελλείψει χρημάτων) τις πολεμικές επανορθώσεις για την …εισβολή. Η αποπληρωμή έγινε με επέκταση των τουρκικών εδαφών της Ανατολικής Θράκης πέρα από τα όρια της συμφωνίας. Τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος παραχωρήθηκαν στην Τουρκία με τον όρο ότι θα διοικούνταν με ευνοϊκούς όρους για τους Έλληνες. Σήμανε την αρχή τους τέλους για την Ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη να χάνει την ιδιότητα του Εθνάρχη και το Πατριαρχείο να τίθεται σε ειδικό διεθνές νομικό καθεστώς υπό Τουρκική …επίβλεψη.

Αυτό όλο …νίκη της Ελλάδας δεν θα χαρακτηριζόταν ποτέ. Στην καλύτερη του ήταν ένας αξιοπρεπής συμβιβασμός μπροστά σε μια οδυνηρή στρατιωτική ήττα που είχε προηγηθεί.

Αυτά όλα τα ξέρει ο Ερντογκάν γιατί και δικτάτορας και φασίστας του κερατά είναι, αλλά ηλίθιο και άσχετο ποτέ δεν θα τον χαρακτήριζε κανένας. Άρα κάπου αλλού έχει η αχλάδα την ουρά. Ίσως και στην ανασφάλεια της απομόνωσης που ζει τελευταία ο Πασάς. Και μια παρόμοια αχλάδα έχει εμφανιστεί εδώ και καιρό και στον πολύ Βορά με την αμφισβήτηση του ακροδεξιού Φινλανδού Προέδρου στην Συνθήκη της Γενεύης που αντίστοιχα ευνόησε τους Φινλανδούς εκείνη την περίοδο.

Αυτά σε μια πολύ επικίνδυνη εποχή που αμφισβητούνται έντονα, συνθήκες, συμφωνίες, σύνορα και εθνικές κυριαρχίες, κυρίως από τον παγκόσμιο χωροφύλακα, παγκόσμιο χαλίφη και πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Σε μια εποχή που για πρώτη φορά στην Αμερικανική ιστορία αμερικανός πρόεδρος επικαλούμενος την νομιμότητα σε κατάχρηση της ηθικής, αρνείται να δημοσιοποιήσει το πόθεν έσχες του και στην Ελλάδα η σύζυγος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και μελλοντικού πρωθυπουργού, Κούλη Μαρέβα, αυτοσχεδιάζει με το δικό της πόθεν αίσχος.

Σε μια εποχή που επιβάλλεται να μην ξεχάσουμε ότι τον Γρηγορόπουλο τον δολοφόνησε μπάτσος και κόντεψαν να κατηγορήσουν την ζαρντινιέρα, ότι τον Φύσσα τον δολοφόνησαν Χρυσαυγήτες που διατηρούν ακόμα βουλευτές στην Ελληνική Βουλή και να θυμόμαστε ότι καθημερινά δολοφονούνται με το χειρότερο τρόπο εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και εργαζόμενοι – πάντα νόμιμα ποτέ ηθικά – στην ΕΕ της δημοκρατίας και της ισότητας.

ΥΓ1. Αν δεν ήταν Μητσοτάκης του Κώστα, ποιος θυρωρός θα ήξερε τον …κατά της οικογενειοκρατίας Κυριάκο; Ένας μέτριος τραπεζιτικός υπάλληλος θα ήταν, στην καλύτερή του.

ΥΓ2. Ο Τραμπ μόλις ανάστησε το μεσανατολικό με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, βάζοντας την Ιερουσαλήμ στο κέντρο του και δίνοντας άλλοθι στον κάθε τρομοκράτη. Είναι τόσο τρομακτική η κίνηση που θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν και στημένη ή προβοκατόρικη για να γίνουν τρομοκρατικά χτυπήματα και να μπορέσει επιτέλους ο Μπάνον να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα για μια – μάλιστα με φυλετικές ρίζες - δικτατορία στις ΗΠΑ.

ΥΓ3. Δύσμοιροι Κούρδοι, όλοι τους πουλάνε πάλι.

****************************************

Ποια δημοκρατία, αναρωτιέται στο σημερινό του σκίτσο ο Θάνος Ραφτόπουλος.

****************************************

Στη φωτογραφία, ο Πασάς και το γιουσουφάκι.
 

Apotamieuw

 


 

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα άρθρα του Θάνου Καλαμίδα!  

 

 miles-n-more

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 08 Δεκέμβριος 2017 09:03

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

 Θάνος Καλαμίδας

Θάνος Καλαμίδας

Θάνος Καλαμίδας, ένας Έλληνας στο Παρίσι και στο Λονδίνο και στο Βερολίνο και στο Τόκιο και τελευταία στο Ελσίνκι. Για εικοσαετία ελεύθερος σκοπευτής και αναλυτής για Βρετανικά μέσα με ανταποκρίσεις από τη Νότια Αφρική μέχρι την Κίνα, από την Νικαράγουα μέχρι το Σουδάν. Τα τελευταία χρόνια αναλυτής για Σκανδιναβικά, Βρετανικά και Γαλλικά έντυπα σε θέματα που κυρίως αφορούν την ευρωπαϊκή κοινότητα.