Πέμπτη, 07 Δεκέμβριος 2017 10:55

Πώς θα έρθει η ανάπτυξη

  Τάσος Αναστασάτος

γράφει ο Τάσος Αναστασάτος.

Τον τελευταίο καιρό, όλοι συζητούν για την ανάπτυξη, περιλαμβανομένων κι εκείνων που μόλις πρόσφατα ανακάλυψαν την σημασία της. Μετά από μία πολυετή ύφεση, η οποία παρατάθηκε αχρείαστα το 2015, και την διάψευση των υποσχέσεων για μαγικές λύσεις, έχει πλέον γίνει ευρέως κατανοητό ότι η η δυναμική και διατηρήσιμη ανάπτυξη είναι ο μόνος τρόπος για την επούλωση των τραυμάτων που άφησε πίσω της η κρίση. Η ανάπτυξη είναι κρίσιμος όρος για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, τη μείωση της ανεργίας και την κοινωνική συνοχή, τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, ακόμα και την ασφάλεια της χώρας.

 

Η ανάπτυξη όμως δεν διατάσσεται, δεν προκύπτει από παρωχημένα πλάνα κεντρικού σχεδιασμού ούτε από επιδοματικής λογικής διευθετήσεις. Η ανάπτυξη είναι αποτέλεσμα της δημιουργίας εκείνων των θεσμικών, φορολογικών και διαρθρωτικών προϋποθέσεων που θα βελτιώσουν το οικονομικό κλίμα, την διαθεσιμότητα πόρων και τις αντικειμενικές συνθήκες άσκησης της οικονομικής δραστηριότητας. Επιπλέον, η ανάπτυξη δεν είναι διατηρήσιμη εάν βασίζεται σε αλόγιστη αύξηση του δανεισμού Κράτους και ιδιωτών, ο οποίος τροφοδοτεί την κατανάλωση ενώ τα εισοδήματα δεν αυξάνονται. Η ανάπτυξη μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας με ατμομηχανές τις εξαγωγές και τις επενδύσεις, κύρια από τον ιδιωτικό τομέα.

Apotamieuw

Η χώρα μας διαθέτει μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που θα μπορούσαν να την καταστήσουν έναν ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις: γεωστρατηγική θέση, ανταγωνιστικό κόστος, φυσικό κάλλος και, πάνω από όλα, ένα υψηλής στάθμης ανθρώπινο δυναμικό. Ωστόσο, παραμένουμε ουραγοί στην Ευρώπη όσον αφορά την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτό συμβαίνει διότι εξακολουθουν να υφίστανται σημαντικά εμπόδια στο επιχειρείν τα οποία υπονομεύουν το επενδυτικό κλίμα: ένα ασταθές και πολύπλοκο θεσμικό και φορολογικό περιβάλλον, υψηλότατους συντελεστές σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες φορολογικής ύλης, ένα δύσκαμπτο σύστημα αδειοδότησης επενδύσεων, γραφειοκρατική και αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση, βραδεία απονομή της δικαιοσύνης, capital controls εν ισχύι.

Μια αποτελεσματική οικονομική πολιτική είναι αυτή η οποία, χωρίς ιδεοληψίες και εμμονές, εκπονεί Σχέδιο με σαφή κατεύθυνση, προτεραιότητες και συνέργιες ώστε να επιτύχει εκείνη την κρίσιμη μάζα μεταρρυθμίσεων που θα απελευθερώσουν το αναπτυξιακό δυναμικό της ελληνικής οικονομίας. Δεν αρκείται στην εξυγίανση του γενικού πλαισίου (μείωση φορολογίας, τόνωση ρευστότητας, καταπολέμηση γραφειοκρατίας, κράτος δικαίου) αλλά εφαρμόζει στοχευμένα μέτρα για την αντιμετώπιση καθενός από τα ειδικά εμπόδια, ακόμα και σε κλαδικό επίπεδο εάν χρειαστεί. Ενδεικτικά:

  • Στον πρωτογενή τομέα, εστίαση σε ποιοτικά προϊόντα και ενθάρρυνση των συνεργατικών σχημάτων
  • Στη βιομηχανία, απλοπλοίηση των αδειοδοτήσεων και μείωση του μη μισθολογικού κόστους (υπεραποσβέσεις επενδύσεων, ενέργεια)
  • Στον τουρισμό, κίνητρα για τη βελτίωση των τουριστικών υποδομών με στόχο την προσέκυση επισκεπτών υψηλότερου εισοδήματος και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου
  • Στη ναυτιλία, αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης και πρωτοβουλίες για επιστροφή πλοίων στην ελληνική σημαία
  • Στις νέες τεχνολογίες, κατάρτιση σε ψηφιακές δεξιότητες, ψηφιοποίηση των διαδικασιών του Δημοσίου, ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών
  • Στην παιδεία, σύνδεση των Πανεπιστημίων με την αγορά

Το κλειδί όμως είναι ο βαθμός ανάληψης της ευθύνης, δηλαδή η εθνική «ιδιοκτησία» ενός τέτοιου φιλόδοξου προγράμματος φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων. Μόνο έτσι θα αυξηθεί η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής και η εμπιστοσύνη πολιτών και αγορών στις προοπτικές της χώρας.

Οι δυνατότητές μας είναι πολύ μεγαλύτερες από τη σημερινή εικόνα. Κανένας εξωτερικός επόπτης δεν θα φτιάξει τα του οίκου μας για εμάς, εμείς θα το κάνουμε. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, στην εθνική μας αξιοπρέπεια και στις επόμενες γενιές.


 

miles-n-more

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Δεκέμβριος 2017 11:34

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Τάσος Αναστασάτος

Τάσος Αναστασάτος

Ο Τάσος Αναστασάτος γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι κάτοχος Διδακτορικού και Μεταπτυχιακού τίτλου από το Πανεπιστήμιο Warwick και πτυχιούχος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου των Αθηνών. Τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα ξεκίνησαν στην Αγγλία ως Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Loughborough. Στη συνέχεια διετέλεσε Οικονομολόγος της Τράπεζας της Ελλάδας, και Επισκέπτης Μέλος Δ.Ε.Π. του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Για περισσότερα από 6 χρόνια υπήρξε ανώτερος Οικονομολόγος στον τραπεζικό τομέα.

Το 2014, η θητεία του ως γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών και η προεδρία του στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (Σ.Ο.Ε.), όπου υπηρέτησε και ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο EuroWorking Group, αποτέλεσε σταθμό στην εντυπωσιακή καριέρα του. Από το 2016 είναι ερευνητικός συνεργάτης στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Εδώ και 2 χρόνια είναι αναπληρωτής επικεφαλής Οικονομολόγος και βοηθός Γενικός Διευθυντής σε μεγάλο τραπεζικό οργανισμό. Έχει δημοσιεύσει πληθώρα ακαδημαϊκών άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, δοκιμίων και μελετών σε τραπεζικές επιθεωρήσεις στους τομείς των διεθνών μακροοικονομικών και χρηματοοικονομικών, καθώς και των διαρθρωτικών και δημοσιονομικών ζητημάτων της ελληνικής οικονομίας. Από κοινού συγγραφέας τριών βιβλίων. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά.

Σχετικά αντικείμενα (με βάση την ετικέτα)

επιστροφή στην αρχή