130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Τετάρτη, 15 Νοέμβριος 2017 10:58

Ισότητα στην Αυτοδιοίκηση

  Φωτεινή Βρύνα

γράφει η Φωτεινή Βρύνα.

Η ισότητα των φύλων, συνιστά θεμελιώδες δικαίωμα για όλους και όλες καθώς και στοιχειώδη αξία για κάθε δημοκρατία.

 

Προκειμένου να διασφαλιστεί το συγκεκριμένο δικαίωμα, δεν απαιτείται μόνο η νομική αναγνώριση της ισότητας των φύλων, αλλά και η εφαρμογή της σε πολλαπλούς τομείς της ζωής μας: πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό.

Το πρώτο επίσημο διεθνές κείμενο, που υιοθετεί τη στρατηγική και τον όρο «ένταξη της διάστασης ή οπτικής του φύλου σε όλες τις πολιτικές», παρουσιάστηκε στην 4η Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ στο Πεκίνο, γνωστή και ως «Πλατφόρμα Δράσης του Πεκίνου».

ApotamieuwΣύμφωνα λοιπόν με τα συμπεράσματα της συγκεκριμένης διάσκεψης:

«Η επίτευξη του στόχου της ίσης συμμετοχής των γυναικών και των ανδρών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, θα επιφέρει την ισορροπία, η οποία θα αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τη σύνθεση της κοινωνίας και είναι απαραίτητη, ώστε να ενδυναμωθεί η δημοκρατία και να προωθηθεί η ορθή λειτουργία της τελευταίας»

Σήμερα, παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν λάβει χώρα, προκειμένου να αμβλυνθούν οι όποιες ανισότητες, εξακολουθεί να υπάρχει αδυναμία, να διατυπωθούν και να ακουστούν οι θέσεις των γυναικών στην πολιτική και γενικότερα στη δημόσια σφαίρα, γεγονός που οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, στην άνιση αντιπροσώπευση και συμμετοχή των γυναικών σε θεσμικές δομές, όπως τα Κέντρα Λήψης Πολιτικών Αποφάσεων.

Είναι σαφές ότι, η συστηματική ενίσχυση της πολιτικής συμμετοχής των γυναικών, χρειάζεται να επεκταθεί πέρα από την απλά αριθμητική αύξησή τους, καθώς αν και το ποσοστό αντιπροσώπευσης των γυναικών έχει αυξηθεί –γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις πρόσφατες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στην Ελλάδα- η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι σημαντικά ελάχιστη.

Οι συνταγές και τα εργαλεία του παρελθόντος, δεν αρκούν για να προβλέψουμε και να αντιμετωπίσουμε το παρόν και το μέλλον. Έχουμε ανάγκη από νέες στρατηγικές και ευέλικτες πολιτικές, που θα ανταποκρίνονται στα διαφορετικά δεδομένα των χωρών.

Χρειαζόμαστε ρεαλιστικούς στόχους, που θα συμβάλουν στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της θέσης των γυναικών στις σημερινές συνθήκες της κρίσης. Ιδιαίτερα στις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου – όπως η Ελλάδα – που πλήττονται περισσότερο.

Η αύξηση του αριθμού των γυναικών, τόσο σε επίπεδο αντιπροσώπευσης, όσο και στα Κέντρα Λήψης Πολιτικών Αποφάσεων, σχετίζεται άμεσα και άρρηκτα, με τον ορθό σχεδιασμό στρατηγικών και πολιτικών.

Στόχος του Γραφείου Ισότητας των φύλων της ΕΝ.Π.Ε, είναι να συμβάλει στο μέγιστο δυνατό βαθμό, στην τροποποίηση της ισχύουσας κατάστασης για τις γυναίκες πολιτικούς και γενικά για τις γυναίκες που επιθυμούν να εμπλακούν στην πολιτική.


Το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις 31-10-2017 σηματοδότησε μια νέα φάση στις προσπάθειές μας για την προώθηση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, ενώ παράλληλα έδωσε έμφαση σε ιδιαιτέρως σημαντικούς τομείς προτεραιότητας που απαιτούν ανάληψη δράσης. Επιπλέον, τονίστηκε η επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί στην πράξη η έννοια της ισότητας των φύλων σε όλες τις πολιτικές που ακολουθούνται, καθώς και στα χρηματοδοτικά προγράμματα της χώρας μας.

Σήμερα είμαστε το 30% της συμπλήρωσης των ψηφοδελτίων. Μετά όμως από αυτό τι γίνεται;

Ήρθε ο καιρός να μιλάμε για αύξηση της ποσόστωσης στο 40%, φυσικά θα μπορούσαμε να συζητάμε και το 50%.

Η δημοκρατική διακυβέρνηση, δεν είναι μόνο αιτούμενο για την επίτευξη της ισότητας των δύο φύλων, αλλά είναι κυρίως απαίτηση της κοινωνίας και ως τέτοια θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε.

Τέλος πρέπει να τονιστεί ότι για τα επόμενα χρόνια το Γραφείο Ισότητας των φύλων της ΕΝ.Π.Ε θα δίνει προτεραιότητα σε πέντε βασικούς τομείς για ανάληψη δράσης, όπως αυτοί αναφέρονται στο εγχειρίδιο της ΕΕ για τη στρατηγική δέσμευση για την ισότητα των φύλων 2016-2019:

‣ αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας και της ισότιμης οικονομικής ανεξαρτησίας γυναικών και ανδρών·

‣ μείωση των διαφορών μεταξύ των φύλων όσον αφορά τους μισθούς, τις αποδοχές και τις συντάξεις και, κατ’ επέκταση, καταπολέμηση της φτώχειας των γυναικών·

‣ προώθηση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων·

‣ καταπολέμηση της βίας λόγω φύλου και προστασία και στήριξη των θυμάτων· και

‣ προώθηση της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων των γυναικών παγκοσμίως. 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 17 Φεβρουάριος 2018 08:55

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Φωτεινή Βρύνα

Φωτεινή Βρύνα

 • Γεννήθηκα στον Πύργο Ηλείας και αποφοίτησα από το Λύκειο Πύργου. Είμαι πτυχιούχος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών. Κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου Ανθρωπιστικών Σπουδών (Master) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Είμαι παντρεμένη και μητέρα δύο κοριτσιών.

 • Περιφερειακή Σύμβουλος Περιφέρειας Αττικής 2014-2019

 • http://www.fvryna.gr/


 • Υποψήφια Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Β’ Αθήνας στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.

 • Επικεφαλής Γραφείου Ισότητας Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, 2015

 • 2014 Αντιπρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Δήμου Κηφισιάς-ΟΚΑΝΑ  «ΠΡΟΝΟΗ»

 • Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, 2004 έως σήμερα.

 • Αναπληρωτής Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων Νέας Δημοκρατίας 2013-2016

 • Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗΣ» ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ Οργάνωσης Γυναικών, 2013 – σήμερα

 • Πρόεδρος παραρτήματος «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗΣ» Χαλανδρίου – Αγ. Παρασκευής

 • Γραμματέας Παρατηρητηρίου Οικογενειακού Προϋπολογισμού Νέας Δημοκρατίας, 2012-2013

 • Υπεύθυνη Τομέα Καταναλωτικών Οργανώσεων Νέας Δημοκρατίας, 2010-2012

 • Διευθύντρια Γραφείου Υφυπουργού Ανάπτυξης 2007-2009.

 • Γενική Γραμματέας ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα Ν. Ηλείας, 1998.

 • Πρόεδρος της ΔΑΚΕ Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης Ν. Ηλείας 1998.

 • Γενική Γραμματέας ΕΛΜΕ Ν. Ηλείας 1998.

 • Συμμετείχα στο Παγκόσμιο Συνέδριο της UNESCO 1997, ως Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

 • Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Α΄ Πανελληνίου Συνεδρίου Γυναικών της ΑΔΕΔΥ, 1990.

 • Οργανωτικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας 1990 και εκπρόσωπος Γυναικών της Ομοσπονδίας στην ΑΔΕΔΥ 1990.

 • Γενική Γραμματέας Πανελληνίου Συλλόγου Κρατικών Παιδικών Σταθμών 1990.

 • Διετέλεσα εκπρόσωπος του Δ.Σ. Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών στην ΕΦΕΕ.