130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Κυριακή, 05 Νοέμβριος 2017 07:14

Πρώτα ρώτα

  Νίκος Γκίκας

γράφει ο Νίκος Γκίκας.

Το πολιτικό προσωπικό του απώτερου παρελθόντος έχει το βασικό μερίδιο ευθύνης, καθώς για δεκαετίες ο κρατισμός και ο οικονομικός προστατευτισμός σε μονοπώλια, ολιγοπώλια και συντεχνίες δημιούργησαν το αποτυχημένο κράτος. Διεφθαρμένοι πολιτικοί εξαγόραζαν ψήφους πουλώντας προστασία σε τάξεις και ομάδες.

 

Σήμερα το ζητούμενο δεν είναι το γεωπολιτικό για τη χώρα αλλά το αν για πολλοστή φορά στον έρμο τούτο τόπο θα μεσουρανήσουν οι τυχοδιώκτες και οι αιθεροβάμονες. Δυστυχώς βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής όπου συχνά εκστομίζονται ουρανομήκης αστροπελέκια εκτός πραγματικότητας, χάρη δημοσιότητας. Κλείνουμε σχεδόν 3 χρόνια με διακυβέρνηση υπερφορολόγησης, με κομμένα επιδόματα, χωρίς ΕΚΑΣ, με μείωση συντάξεων, με υψηλή ανεργία, με μισθούς εξαθλίωσης και χωρίς μόνιμη εργασία, με τη δαμόκλειο σπάθη των νέων μέτρων της περαιτέρω μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου το ΄19 και ΄20 και κάποιοι βαυκαλίζονται μεγαλεία.

ApotamieuwΑυτή η φαντασιόπληκτη ρητορική μας έφερε τη Χ.Α. και τα μορφώματα του είδους με τα οποία σήμερα ταλαιπωρούμαστε. Το θυμικό μετράει στον νεοέλληνα. Ο καμβάς του έθνους. Μια παθολογική προσήλωση στο παρελθόν, αδιαφορώντας για το μέλλον. Μέγας Αλέξανδρος, Βυζάντιο, Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, Τάμα του έθνους, πασάλειμμα Ορθοδοξίας, αντίσταση, σκίσιμο μνημονίων, εθνικά υπερήφανοι και να σου τα νταούλια και οι ζουρνάδες και στο τέλος οι σφαλιάρες πάνε σύννεφο. Δεν προλαβαίνουμε. Γιατί όταν ο λαϊκισμός συναντά την πραγματικότητα, τα πάντα κατακρημνίζονται.

Η σημερινή μας κατάσταση το αποδεικνύει περίτρανα. Από το λεφτά υπάρχουν, την πράσινη ανάπτυξη και τα Ζάππεια, μέχρι τις απανωτές, διάσημες πλέον κωλοτούμπες που χαρακτηρίζουν την ελληνική πολιτική σκηνή. Kolotumba es un concepto politico griego γράφει η ισπανική El Pais.

Μεγαλοϊδεατισμοί και μπουρδολογίες απίθανες. Η ψωροκώσταινα χρωστάει. Και θα χρωστάει για δεκαετίες ακόμη με αυστηρή εποπτεία. Εάν δεν μας λυπηθούνε οι εταίροι και οι ισχυροί του κόσμου, με το αζημίωτο πάντα, η αυγή θα είναι ακόμη πιο δύσκολη.

miles-n-more

Οι πολιτικές των “πατέρων” ημών, των μορφωμένων της αστικής και ελίτ τάξης, μας οδήγησαν στο σημερινό τέλμα. Με βαριά βιογραφικά αλλά και με πολύ βαρύτερη λαϊκίστικη θωριά. Διασπαθιστές του δημοσίου πλούτου που άδραξαν την ευκαιρία να επιβιβαστούν στο όχημα της εξουσίας παριστάνοντας τους σωτήρες. Να 'ναι καλά τα αρχοντικά και τα μεγαλεία.

Ο κοσμάκης πληρώνει σήμερα τις θύελλες των πολιτικών αυτών και είναι οργισμένος. Όχι άλλες σαχλαμάρες λοιπόν. Το πρόβλημα της κοινωνίας δεν είναι η έλλειψη και η αναζήτηση αρίστων. Δεν είναι μορφωτικό το ζήτημα, ούτε ηλικιακό. Το ζητούμενο είναι η αναζήτηση ηθικών στοιχείων στην κοινωνία και πως αυτά τα πρόσωπα θα προσεγγίσουν τους κομματικούς μηχανισμούς που ζέχνουν σαπίλα. Υπάρχει ζήτημα νοοτροπίας και αξιών. “Άντρες πουθενά, στην Σπάρτη όμως, είδα παιδιά”, σύμφωνα με τον Διογένη τον Κυνικό. Η εξαιρετική Ευαγγελία το έθιξε ξεκάθαρα. Πρώτα ρώτα.Για να διαβάσετε περισσότερα άρθρα του Νίκου Γκίκα πατήστε εδώ!Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Νοέμβριος 2017 07:29

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Νίκος Γκίκας

Νίκος Γκίκας

Ο Νίκος Γκίκας είναι αρθρογράφος στον τοπικό τύπο ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ τις Κυριακές