130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Τετάρτη, 25 Οκτώβριος 2017 07:48

Καθημερινότητα και ανεργία θα κρίνουν την πορεία της κυβέρνησης

  Κωνσταντίνος Μαργαρίτης

γράφει ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης.

Η καθημερινότητα των πολιτών, η εξόφληση των χρεών στους ιδιώτες, η μείωση της ανεργίας, η προσέλκυση των επενδύσεων, είναι μόνο μερικές από τις άμεσες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που πρέπει να υλοποιηθούν ταχύτατα.

 

Η κοινωνία παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις δηλώσεις ξένων ηγετών για τη καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά δε μπορεί να την αντιληφθεί στη τσέπη της.

Οι προσδοκίες έχουν εστιαστεί στην αύξηση των θέσεων απασχόλησης, στη προσέλκυση  του ποιοτικού τουρισμού, στη καινοτομία και στη νέα επιχειρηματικότητα.

ApotamieuwΟι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες βλέπουν τους τζίρους τους να πέφτουν και αδυνατούν να παίξουν στο παιχνίδι των «υποψηφίων παραγοντίσκων» για τις εκλογές των επιμελητηρίων.

Τα νέα από την Ευρώπη είναι ενθαρρυντικά, αρκεί να αξιολογηθούν και να αξιοποιηθούν με σωστό τρόπο από την ελληνική πλευρά.

Το ΔΝΤ εμφανίζεται πιο αυστηρό στην αξιολόγηση των προγραμμάτων   σε χώρες, όπως η Ελλάδα, με πρόγραμμα του ταμείου.

Αν λοιπόν οι ευρωπαίοι δανειστές εκτιμήσουν πως υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2018 σε σχέση με τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, ίσως ζητήσουν να κλείσει.

Όμως, αυτή τη φορά  δεν θα κρύβονται πίσω από το ΔΝΤ, αλλά θα πρέπει να το ζητήσουν οι ίδιοι από την ελληνική κυβέρνηση.

Φυσικά, θα πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα γιατί συνεχίζουν να θέλουν να επιβάλλουν επιπλέον μέτρα λιτότητας, σε μια οικονομία που μαστίζεται από 7 χρόνια ύφεσης παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις τους.

Η Ελλάδα υπέβαλε αίτηση για στήριξη από το Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση έπειτα από την απόλυση 725 εργαζομένων σε 9 επιχειρήσεις στον κλάδο του λιανικού εμπορίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη χορήγηση 2,9 εκατ. ευρώ στην χώρα μας. Οι απολύσεις πραγματοποιήθηκαν κυρίως στην περιφέρεια της Αττικής. Ωστόσο, άλλες δέκα περιφέρειες έχουν επίσης πληγεί από τις απολύσεις. Αυτές οι απώλειες θέσεων εργασίας ήταν το αποτέλεσμα της βαθιάς ύφεσης στην οποία βρίσκεται η χώρα μας από την αρχή της κρίσης, το 2008.

Τα μέτρα που συγχρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση θα βοηθήσουν τους 725 πρώην εργαζομένους του λιανικού εμπορίου, παρέχοντας τους επαγγελματική καθοδήγηση και συμβουλές, επαγγελματική κατάρτιση, συνεισφορά για τη σύσταση επιχείρησης, κίνητρα πρόσληψης, επίδομα αναζήτησης εργασίας και επίδομα κατάρτισης.

miles-n-moreΟι περισσότερες από τις απολύσεις (70,7 %) σημειώθηκαν στην περιφέρεια της Αττικής, όπου το ποσοστό ανεργίας έφθασε το 22,9 % στα τέλη του 2016. Όσον αφορά τις άλλες δέκα περιφέρειες, το ποσοστό ανεργίας κυμαινόταν μεταξύ 19,5 % (περιφέρεια Αιγαίου) και 26,8 % (περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας). Καθώς υπάρχει έλλειψη προσφοράς θέσεων εργασίας στις περιφέρειες σε σύγκριση με τον υψηλό αριθμό των ατόμων που ζητούν εργασία, οι απολύσεις στον κλάδο του λιανικού εμπορίου αναμένεται ότι θα επιβαρύνουν κι άλλο την ευάλωτη κατάσταση της απασχόλησης στις περιφέρειες αυτές.

Το μεγαλύτερο άνοιγμα των εμπορικών συναλλαγών με τον υπόλοιπο κόσμο οδηγεί σε συνολικά οφέλη για την ανάπτυξη και την απασχόληση, αλλά και σε απώλεια θέσεων εργασίας, ιδίως σε ευαίσθητους τομείς και μεταξύ εργαζομένων με χαμηλή ειδίκευση. Το Ε Τ Π συστήθηκε για να υποστηρίξει όσους προσαρμόζονται στις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης. Από την έναρξη λειτουργίας του το 2007, το Ε Τ Π έχει λάβει 154 αιτήσεις. Περίπου 610 εκατ. ευρώ έχουν ζητηθεί για να βοηθηθούν περισσότεροι από 143.000 εργαζόμενοι και 3.069 νέοι που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης (Ε Α Ε Κ).

Τα δεδομένα αλλάζουν με μεγάλη ταχύτητα και η πατρίδα μας οφείλει να ανταποκριθεί με μεγάλη επιτυχία.

Το κυβερνητικό έργο είναι επίπονο, αλλά παράλληλα οδηγεί σε νέες διαδρομές μεγάλων προκλήσεων.Για να διαβάσετε περισσότερα άρθρα του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη πατήστε εδώ!

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 25 Οκτώβριος 2017 08:07

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Κωνσταντίνος Μαργαρίτης

Κωνσταντίνος Μαργαρίτης

Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης είναι δημοσιογράφος.