130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Τρίτη, 17 Οκτώβριος 2017 20:19

Ο Τσίπρας στην Αμερική

  Δημήτρης Τζελέπης

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Ο πρωθυπουργός πέρασε το κατώφλι του Λευκού Οίκου για μία πολύ σημαντική συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ. Κάθε συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ είναι σημαντική. Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να ξεφύγει από τα στενά κομματικά πλαίσια και με όλα αυτά που τον απασχολούν και το ταξίδι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού του δίνει αυτή την ευκαιρία.

 

Καμία συνάντηση και καμία συμφωνία δεν κλείνεται χωρίς παραχωρήσεις. Οι ΗΠΑ θέλουν να επεκτείνουν την ναυτική βάση της Σούδας δεν θα αφήσουν το Ιντσιρλίκ, επίσης στοχεύουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε αγωγούς, όπως TAP και IGB. Την ίδια στιγμή έχουν το μυαλό τους και στα Βαλκάνια, όπου σιγά-σιγά ξαναεπιστρέφουν, αλλά δεν πρόκειται να ασκήσουν πίεση προς την ελληνική πλευρά για άμεση λύση για τα ανοιχτά θέματα με την ΠΓΔΜ. Μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών στην γειτονική χώρα θα εξαρτηθούν πολλά, ανάλογα και ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών.

ApotamieuwΑυτά ζητάει η Αμερική. Η Ελλάδα θέλει στήριξη για το θέμα του χρέους, στήριξη στο θέμα των επενδύσεων, ενώ επιδιώκει να συνάψει μία συμφωνία για αναπροσαρμογή του στόλου των F-16. Το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Σικάγο είχε μία ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμό, όπως ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, προχωράει μπροστά και αφήνει πίσω της το κακό μοντέλο που μας έφερε την κρίση, όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνάντησε τον Ομπάμα, και τον Τραμπ μέσα σε ένα χρόνο και αυτό μάλλον κάτι λέει. Λέει ότι οι ξένοι θέλουν τον Τσίπρα για πρωθυπουργό μέχρι να τελειώσει η θητεία του. Ο Τσίπρας μάλλον το έχει καταλάβει και δείχνει να το εκμεταλλεύεται, δεν θέλει πολύ να νιώσει και να μαγευτεί από τα κόκκινα χαλιά, γιατί θα γυρίσει πίσω.

Η πρόκληση είναι μεγάλη και η ευκαιρία μεγαλύτερη δεδομένου του σημείο που βρίσκονται οι σχέσεις της Τουρκίας με την Αμερική, ενώ τα Βαλκάνια έχουν αρχίσει να δημιουργούν προβληματάκια. Όταν ο πρωθυπουργός πέρασε το κατώφλι του Λευκού Οίκου τελείωσαν πια οι αυταπάτες για τον ΣΥΡΙΖΑ και περνάει πια στην φάση του ρεαλισμού.

Για τον παράγοντα Ευρώπη την θέση του Τραμπ την ξέρουμε. Ας τα βρείτε μόνοι σας. Η ομπρέλα των ΗΠΑ τελειώνει.

Να διατυπώσω μία απορία; Σε ποια γλώσσα άραγε συνεννοήθηκαν Τραμπ και Τσίπρας; Αφού ο πρωθυπουργός δεν κατάλαβε τα αγγλικά του Κλίντον το 2015. Μπορεί να έχουν το ίδιο λεξιλόγιο, γιατί κάτι που έχουν μάλλον κοινό είναι ο κυνισμός που τους διακρίνει.

Ακούσαμε θερμά λόγια και από τους δυο. Ο Τραμπ αναφέρθηκε σε όλα αυτά που ήθελε, αλλά είπε και μία κουβέντα για το χρέος. Σημαντικό ότι ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα επιστρέφει μετά από όσα πέρασε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κινήθηκε και ο ίδιος σε καλό ύφος και φιλικό. Το μόνο που μάλλον ήθελε να αποφύγει ήταν η ερώτηση του Fox News για το «κακό» που θα συνέβαινε εάν εκλεγόταν ο Τραμπ.

Πολύ νωρίς για συμπεράσματα. Κρατάμε το καλό κλίμα που ήταν αρκετά φιλόξενο και φιλικό. Η Αμερική ποντάρει πολλά στην Ελλάδα αλλά και εμείς το ίδιο.

Όσα για την γλώσσα που ανέφερα παραπάνω μάλλον φάνηκε να καταλαβαίνουν και οι δύο το λεξιλόγιο του άλλου.


ΥΓ: Είναι η τέταρτη επίσκεψη προέδρου στην Αμερική μετά τον Παπανδρέου όταν επισκέφθηκε τον νεοεκλεγέντα Ομπάμα και του μιλούσε για πράσινη ανάπτυξη και ο Ομπάμα τραβούσε τα μαλλιά του. Ο Σαμαράς που τον επισκέφθηκε το 2013 και Καραμανλής στον Μπους το 2005. Η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο ήταν του Κωνσταντίνου Καραμανλή τον Απρίλιο του 1961. Το κατώφλι του Λευκού Οίκου έχουν περάσει επίσης ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Ανδρέας Παπανδρέου.Για περισσότερα άρθρα του Δημήτρη Τζελέπη πατήστε εδώ!


Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 17 Οκτώβριος 2017 21:10

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημήτρης Τζελέπης

Δημήτρης Τζελέπης

Ο Δημήτρης Τζελέπης είναι φοιτητής στο ΔΠΘ , στο Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών στην Κομοτηνή. Στον ελεύθερο χρόνο του διαβάζει βιβλία κυρίως πολιτικής ιστορίας.