130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Κυριακή, 15 Οκτώβριος 2017 06:39

Οι σύμμαχοι της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

  Νίκος Γκίκας

γράφει ο Νίκος Γκίκας.

Δεν αρκεί να μένουμε σε παιχνίδια προπαγάνδας και επικοινωνιακές φιέστες. Η χώρα διολισθαίνει σταθερά στην ικανοποίηση των στόχων της υγείας των πολιτών. Οι πρόχειροι σχεδιασμοί της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας δεν εγγυούνται ούτε την μακροημέρευση του νέου θεσμού ούτε πολύ περισσότερο το εργασιακό καθεστώς των γιατρών. Το ιατρικό δυναμικό θα συνεχίσει να εγκαταλείπει τη χώρα. Μια κοινωνία που εξομοιώνει το γιατρό, τον δάσκαλο και τον πιλότο της Π.Α. με τον οδοκαθαριστή δεν έχει μέλλον. Έχει ζήτημα αρχών.

 

Επιπλέον η δημιουργία νέων δομών αυξάνει το κόστος σε έναν τομέα που εν πολλοίς δεν έχει ούτε υλικά, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ. Το παλιό συγκεντρωτικό – κρατικίστικο μοντέλο τελείωσε. Η υγεία πρέπει να γίνει πολιτοκεντρική. Πρώτα ο πολίτης λοιπόν.

Σήμερα τα φαρμακεία υποδέχονται καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, αποτελώντας την άτυπη υγειονομική μονάδα φροντίδας της γειτονιάς. Η συμβολή τους στην δημόσια υγεία είναι καθοριστική, τόσο στην πρόληψη όσο και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών, αντιμετωπίζοντας ως γέφυρα διαμεσολάβησης τις ψυχοκοινωνικές ανάγκες των πολιτών. Η πρακτική τους εστιάζει σε μια ολιστική αντιμετώπιση των ασθενών και πολιτών, χάρη των νέων δυνατοτήτων της τεχνολογίας και της επιστήμης.

pos-peiraiwsΟργανωμένες μονάδες φαρμακείων παρέχουν μια σειρά από προσιτές υπηρεσίες υγείας με προστιθέμενη αξία για τους πολίτες. Από μια απλή διαχείριση ασθενειών με μέτρηση κλινικών παραμέτρων όπως ο διαβήτης ή η υπέρταση ενισχύοντας τη συμμόρφωση, τους εμβολιασμούς γρίπης και τις εκούσιες πράξεις φροντίδας τραυμάτων, μέχρι την εξειδικευμένη συμβουλευτική για τη διακοπή του καπνίσματος, τη διατροφή, το fitness και το wellness. Αυτό που στο μέλλον θα εκπληρώνει η κοινωνική ρομποτική, στα πλαίσια της ενθάρρυνσης της αγωγής των ηλικιωμένων ή ατόμων ειδικών κατηγοριών, το εκπληρώνει σήμερα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το φαρμακείο.

Η ένταξη των εμβολιασμών στην ρουτίνα του φαρμακείου θα εξασφάλιζε μεγαλύτερη ανοσοποίηση στον πληθυσμό, ενώ η ενημέρωση και η αύξηση της διείσδυσης των γενόσημων θεραπειών περνά και από το φαρμακείο. Απασχολούνε φαρμακοποιούς, νοσηλευτές, διατροφολόγους και αισθητικούς διασφαλίζοντας την ποιότητα και το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών. Άοκνοι σύμμαχοι της ΠΦΥ. Για δεκαετίες, η πολιτεία και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες περιόριζαν το φαρμακείο στον εκτελεστικό ρόλο παραβλέποντας το υψηλό επιστημονικό επίπεδο. Αλλά σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον υγείας, πρέπει να αναδειχθεί η επιστημοσύνη του χώρου.

Η πολιτεία λοιπόν έχει κάθε όφελος να θεσμοθετήσει δια αυστηρών πιστοποιήσεων (π.χ ISO 9001:2008) και να συμπληρώσει στις πολιτικές της πρωτοβάθμιας φροντίδας, τις υπηρεσίες των φαρμακείων, ώστε να παρέχονται αποτελεσματικότερα και στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση και στα έσοδα του κράτους. Σε χώρες που υιοθέτησαν τέτοιες πολιτικές, η θεσμοθέτηση των υπηρεσιών αυτών ήταν προς όφελος των πολιτών. Πέρα από τις αγκυλώσεις λοιπόν ιδιωτικού και δημόσιου, αφού και τα δύο κοστίζουν, η επιλογή αυτή είναι μονόδρομος, καθότι αποφορτίζει συνολικά το σύστημα, εκτός εάν η πρόθεση είναι οι πελατειακές δεσμεύσεις, το βόλεμα και το κουκούλωμα του προβλήματος.
 

Για να διαβάσετε περισσότερα άρθρα του Νίκου Γκίκα πατήστε εδώ!Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 15 Οκτώβριος 2017 07:14

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Νίκος Γκίκας

Νίκος Γκίκας

Ο Νίκος Γκίκας είναι αρθρογράφος στον τοπικό τύπο ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ τις Κυριακές