Πέμπτη, 12 Οκτώβριος 2017 07:29

Τα αποσχιστικά κινήματα σε Ευρώπη και Βαλκάνια και η Ελλάδα

  Δημήτρης Τζελέπης

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Ηνωμένο Βασίλειο και Καταλονία είναι δύο περιοχές που ψήφισαν οι πολίτες τους απόσχιση. Οι πολίτες του Η. Βασιλείου αποφάσισαν να φύγουν από την ΕΕ, οι πολίτες της Καταλονίας αποφάσισαν να αποσχιστούν από την Ισπανία. Δύο γεγονότα που σηματοδοτούν το πώς λειτουργούν οι κοινωνίες.

 

Το Ηνωμένο Βασίλειο ακόμη δεν ξέρει τι θα κάνει με το Brexit, αλλά ούτε και η ίδια η πρωθυπουργός του ξέρει, τη μία λέει ήπιο διαζύγιο, την άλλη είναι υπέρμαχη του σκληρού. Οι διαπραγματεύσεις μάλλον θυμίζουν την περίοδο Βαρουφάκη στην Ελλάδα.

Ο Πουτζδεμόν ενώ χθες όλοι περίμεναν να κηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας μονομερώς, την τελευταία στιγμή έκανε πίσω. Ανακοίνωσε «ανεξαρτησία με διάλογο» με τον Ραχόι να απαντάει «αποφασίστε πρώτα τι θέλετε».

pos-peiraiwsΤο ενδεχόμενο ανεξαρτησίας της Καταλονίας θα ενθάρρυνε και άλλα αποσχιστικά κινήματα στην Ευρώπη. Προβλήματα έχουν η Αγγλία με την Σκωτία, η Γαλλία που έχει την πληγή της Κορσικής, η Ιταλία με το Νότιο Τιρόλο και την Τοσκάνη.

Μεγάλη πληγή αποτελούν και τα Βαλκάνια, με την Αλβανία να θέλει διακαώς την Μεγάλη Αλβανία, τους Σέρβους του Κοσσόβου να θέλουν να ενωθούν με την Σερβία, το ίδιο και οι Σέρβοι της Βοσνίας Ερζεγοβίνης που ζητάνε δημοψήφισμα για την ενοποίηση τους με την Σερβία. Ενώ υπάρχει και μία πίεση προς την Ελλάδα να αναγνωρίσει το Κόσσοβο ως αυτόνομο κράτος, που δεν ξέρουμε τι επιπτώσεις θα έχει αυτό με την Σερβία. Μεγάλο πρόβλημα είναι και η μειονότητα των αλβανόφωνων στην ΠΓΔΜ.

Τα Βαλκάνια πάντα ήταν έτοιμα να ανάψουν την φωτιά. Η Ελλάδα είναι σταθερός παίκτης και πρέπει να το δείξει άσχετα εάν έχασε τόσες ευκαιρίες τα προηγούμενα χρόνια να παίξει ηγετικό ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων. Μία η πεζοδρομιακή αντιπολίτευση, μία η ατολμία των πολιτικών, μας άφηναν πίσω και τώρα έχουμε στα πιο πολλά Βαλκανικά κράτη ανοιχτά ζητήματα, μεγαλύτερη πληγή βεβαίως η ΠΓΔΜ.

Είναι ώρα λοιπόν για αποφάσεις και όχι μόνο για ωραία λόγια ότι είμαστε οικόπεδο ασφάλειας και γεωπολιτικού και γεωστατικού ενδιαφέροντος. Ο πρωθυπουργός και οι Έλληνες διπλωμάτες καλούνται να αποφασίσουν για την συμμετοχή της Ελλάδας σε έναν ρόλο που δεν θα είναι μόνο για φωτογραφίες.

Πώς θα γίνει αυτό στην Ελλάδα; Αφού σχεδόν οι μισοί είναι αντινατοϊκοί και εναντίον της Αμερικής; Μέχρι και τον Κλίντον φτάσαμε να δικάζουμε εικονικά στο Σύνταγμα το 1999. Και το 1981 φωνασκούσε το πλήθος «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο». Αλλά μετά μόλις ήλθε στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ έγιναν σύμμαχοι μας.

Τι είπαμε πώς συζητάμε στην Ελλάδα τον καιρό τούτο; Για την αλλαγή φύλου. Η διπλωματία των τελευταίων χρόνων εάν κάτι μας έμαθε, είναι ότι οι θέσεις και τα συμφέροντα αλλάζουν πολύ γρήγορα.Για περισσότερα άρθρα του Δημήτρη Τζελέπη πατήστε εδώ!


Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Οκτώβριος 2017 07:48

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημήτρης Τζελέπης

Δημήτρης Τζελέπης

Ο Δημήτρης Τζελέπης είναι φοιτητής στο ΔΠΘ , στο Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών στην Κομοτηνή. Στον ελεύθερο χρόνο του διαβάζει βιβλία κυρίως πολιτικής ιστορίας.

Τελευταία από τον/την Δημήτρης Τζελέπης

Σχετικά αντικείμενα (με βάση την ετικέτα)

επιστροφή στην αρχή