130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Τρίτη, 03 Οκτώβριος 2017 04:43

Ο πολιτικός μεσαίωνας των Τσίπρα – Καμμένου και ο ευτελισμός της ηθικής

  Γιώργος Κοντογιάννης

γράφει ο Γιώργος Κοντογιάννης.

Όταν κάνουμε αναφορές στο… «αείμνηστο» πολιτικά ΠΑΣΟΚ καταγράφοντας τα αρνητικά του στην περίοδο διακυβέρνησης, το πρώτο, αλλά και σημαντικότερο, που επισημαίνουμε όλοι είναι ότι το μεγαλύτερο κακό που έκανε στην ελληνική κοινωνία ήταν η διεύρυνση της ανοχής που επέδειξε στα φαινόμενα διαφθοράς.

 

Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι από ένα χρονικό σημείο και μετά τα οικονομικά σκάνδαλα ήταν σε ημερήσια διάταξη στον Τύπο; Αλλά, βέβαια, ούτε μπορεί να ξεχάσει κανείς ότι ο ίδιος ο τότε Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, φέρεται να έβαλε όριο στη… μίζα, με την περίφημη ρήση του για τον Μαυράκη της ΔΕΗ (ο οποίος αργότερα αθωώθηκε με βούλευμα), ότι «είπαμε να κάνει ένα δωράκι στον εαυτό του, αλλά όχι και 500 εκατομμύρια!!!».

Όταν λοιπόν λέμε ΠΑΣΟΚ αυτομάτως έρχονται όλα αυτά στο νου μας. Σε λίγα χρόνια όταν θα λέμε ΣΥΡΙΖΑ αυτομάτως θα ταυτίζουμε το συγκεκριμένο κόμμα με το ψέμα και την εξαπάτηση του λαού, αλλά και με την ανοχή του σε φαινόμενα τύπου Καμμένου.

Είναι γεγονός ότι ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, θα αποτελέσει από μόνος του ειδικό κεφάλαιο στην πολιτική ζωή της χώρας, καθώς αποτελεί φαινόμενο.

pos-peiraiwsΗ λογική «έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε», στην περίπτωση Καμμένου, μετατρέπεται σε «έτσι είναι, γιατί έτσι μας βολεύει».

Πρόκειται για μια μοναδική στα πολιτικά χρονικά περίπτωση που ξεφεύγει από το κλασσικό «πιάστηκε με την γίδα στον ώμο» και προσπαθεί να σε πείσει ότι αυτό που βλέπεις δεν είναι έτσι όπως το βλέπεις. Όχι. Δεν προσπαθεί να διαψεύσει ότι πιάστηκε με την «γίδα στον ώμο», αντίθετα, προσπαθεί να σε πείσει είτε ότι η ξένη «γίδα» είναι δική του, είτε ότι «δεν τρέχει και τίποτα για μια… παλιογίδα», καθώς κάθε άλλη εξήγηση θα υπονόμευε το έργο της κυβέρνησης σωτηρίας του λαού και του έθνους, που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η κυβέρνηση Τσίπρα, προϊόν τερατογέννησης της εθνολαϊκιστικής αριστεροδεξιάς!

Δεν υπάρχει προηγούμενο πολιτικός, εν γώσει του, να παραπλανά τη Βουλή με τόσο αδίστακτο τρόπο, και όταν αποκαλύπτεται το ψεύδος του να κάνει την… «πάπια». Ταυτόχρονα όμως δεν υπάρχει προηγούμενο ο, τύποις, πολιτικός προϊστάμενός του και κυβερνητικός εταίρος του, πρωθυπουργός να μη του ζητά το λόγο, αφού τα ψέματα που είπε ενώπιόν του, εκθέτουν, πρώτα από όλους τον ίδιον, ως επικεφαλής της κυβέρνησης.

Έτσι λοιπόν αν ο κ. Καμμένος με τη συμπεριφορά του ευτελίζεται πολιτικά και καταγράφεται στην ιστορία ως ψεύτης, ο κ. Τσίπρας ευτελίζεται διπλά γιατί αποδεικνύεται ότι είναι όμηρος ενός πολιτικού προσώπου που έχει το ψέμα στην ημερήσια διάταξή του, αποδέχεται δε, και δικαιολογεί, τα ψέματά του, μόνο και μόνο για να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία.

Και μη πείτε ότι η λέξη ευτελισμός είναι βαριά, γιατί η λέξη «όμηρος» στην πολιτική είναι βαρύτερη. Και ο κ. Τσίπρας δεν κάνει τίποτα για να αποτινάξει ούτε τη μια ούτε την άλλη ρετσινιά.

Μπροστά στα ψέματα του κυβερνητικού του εταίρου κάνει κι αυτός την… «πάπια» και βάζει συνεργάτες, υπουργούς και βουλευτές του να ευτελίζονται και οι ίδιοι προβάλλοντας γελοία επιχειρήματα που είτε δεν έχουν καμία βάση, είτε συγκρούονται με την κοινή λογική και τα πολιτικά ειωθότα, όπως ότι η ζωή του κάθε πολιτικού και μάλιστα υπουργού, δεν χρειάζεται να είναι διάφανης και κρυστάλλινη, άσχετα αν οι δραστηριότητές του αφορούν και έχουν επιπτώσεις σε όλους τους Έλληνες.

Δεν είναι ιδιωτική στιγμή για τον κ. Καμμένο να παίζει σε Καζίνο. Ίσως η συγκεκριμένη δραστηριότητα, από τη στιγμή που αποτελεί πάθος, δεν είναι ιδιωτική στιγμή ούτε καν αν εξελίσσεται με «φίλους» του μέσα στο σπίτι του.

Δεν είναι ιδιωτικό του θέμα πώς πλήρωσε. Η διαχείριση χρημάτων – και μάλιστα πέραν των ορίων που επιβάλλουν τα capital controls- από έναν υπουργό αφορά όλους τους Έλληνες. Κάθε ύποπτη συναλλαγή δημιουργεί υποψίες. Πολύ περισσότερο όταν συλλαμβάνεται να ψεύδεται για τον τρόπο που έχει πληρώσει. Δικαιολογημένα λοιπόν μπορεί ο οποιοσδήποτε να σκεφθεί: Ήταν όντως δικά του τα χρήματα που έπαιξε και πλήρωσε το ξενοδοχείο; Αν ήταν δικά του πώς τα εκταμίευσε εν μέσω capital controls; Αν δεν ήταν δικά του, τίνος ήταν; Το τελευταίο ερώτημα μάλιστα είναι τόσο σοβαρό αν συνδυαστεί με τη θέση που κατέχει που όλοι εύχονται να έχει παραβιάσει το νόμο για τους κεφαλαιακούς περιορισμούς.

Και αν ο κ. Καμμένος δεν νιώθει την υποχρέωση να δώσει απαντήσεις για αυτά τα ζητήματα θεωρώντας ότι με την ψήφο του κρατά όμηρο τον κ. Τσίπρα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν νιώθει την ανάγκη – πολιτικά και ανθρώπινα- να λάβει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα; Ως ποίο σημείο θα φτάσει ο δικός του ευτελισμός και ως πότε θα πολιτεύεται στα… «τέσσερα» απέναντι στην εκβιαστική τακτική του κ. Καμμένου, ότι χωρίς το δικό του κόμμα δεν υπάρχει κυβέρνηση Τσίπρα; Κι εν πάση περιπτώσει αξίζει να σπιλώσει κανείς, και με αυτόν τον τρόπο, την προσωπική πολιτική του ιστορία; Μέχρι πού θα φτάσει ο πολιτικός ευτελισμός;

Το χειρότερο όμως δεν είναι ο ευτελισμός του συνόλου της σημερινής κυβέρνησης. Το χειρότερο είναι ότι με την τακτική τους και την ανοχή τους σε τέτοιου είδους φαινόμενα, εμπεδώνεται στην πολιτική ζωή της χώρας η πεποίθηση ότι «όλα επιτρέπονται» καθώς ισχύει η μεσαιωνική, παπική, λογική «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Οι πάπες το μεσαίωνα πωλούσαν «συγχωροχάρτια» για να μαζέψουν χρήματα, υποστηρίζοντας ότι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Ο Τσίπρας και ο Καμμένος συγχωρούν τα πάντα στους εαυτούς τους για να παραμείνουν για λίγο ακόμα στις καρέκλες τους, υποστηρίζοντας κι αυτοί με τη σειρά τους, ότι «ο σκοπός», της κυβέρνησης, «αγιάζει τα μέσα» που θα την κρατήσουν στην εξουσία.
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Οκτώβριος 2017 04:54

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Γιώργος Κοντογιάννης

Γιώργος Κοντογιάννης

Πρώην Βουλευτής Ηλείας, πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

Σύντομο βιογραφικό

Γεννήθηκε στο Βαρθολομιό Ηλείας το 1962. Έγγαμος με τη Σοφία Χίντζιου και πατέρας δύο αγοριών.

Επάγγελμα:
Δημοσιογράφος.


Κοινοβουλευτικές δραστηριότητες

Εξελέγη βουλευτής του Νομού Ηλείας με τη Ν.Δ. για πρώτη φορά το Μάρτιο του 2004 και επανεξελέγη το 2007, το 2009 και το 2012. Από τον Ιανουάριο έως το Οκτώβριο του 2009 διετέλεσε Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Από το 2004 έως το 2007 μετείχε ως Γραμματέας στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και ως Μέλος στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος και στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών. Τον Οκτώβριο του 2007 εξελέγη Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας. Από το  2007 έως και τον Ιανουάριο του 2008 μετείχε ως Μέλος στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και στην  Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος και Ειδική Επιτροπή Περιφερειών. Το 2009 και μετά μετέχει στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.


Πολιτικές - κοινωνικές δραστηριότητες

Διετέλεσε πολιτικός συντάκτης στην ΕΡΤ και στις εφημερίδες Απογευματινή, Ελεύθερος (1998-1993) και Εστία (1984). Αρχισυντάκτης στην Απογευματινή της Κυριακής (1999-2002). Αρθρογράφος στις εφημερίδες του Πύργου Πατρίς και Πρώτη (2002). Συνεργάτης στην εφημερίδα Εξπρές, μηνιαία περιοδικά και σε επαρχιακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς καθώς και στην εκδιδόμενη από το κόμμα της Ν.Δ. εβδομαδιαία εφημερίδα Νέα Πορεία (1980-1981). Από το 1980 συνεργάτης του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. και εκ των επιτελικών στελεχών του από το Μάρτιο του 1997.

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ΗΣΑΠ (1989).

Εκ των συγγραφέων της σειράς βιβλίων «Ελλήνων Χρόνος» και «Ελληνισμός και Ορθοδοξία». Έχει γράψει επίσης το βιβλίο «Η Ηλεία στην Ελλάδα της Ευρώπης και της Aνάπτυξης».

Μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), της Ένωσης Κωνσταντινοπολιτών Ηλιούπολης και του Ομίλου «Πολιτεία Ήλιδας Ολυμπίας».

Ενεργό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ από το 1976 και στέλεχος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ του Οικονομικού της Νομικής (1983-1988).


Διεύθυνση e-mail

g-kont@otenet.gr, giorgoskontogiannis1@gmail.com