130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Τετάρτη, 27 Σεπτέμβριος 2017 06:00

Η Γερμανία σε αστάθεια και οι υπόλοιποι παρακολουθούν με ανησυχία

  Δημήτρης Τζελέπης

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Η «μητερούλα» μπορεί να κέρδισε τις εκλογές, αλλά είναι σαν τις έχασε. Η Μέρκελ κατάφερε να αναγεννήσει τους νεοναζιστές του 21ου αιώνα στην Γερμανία, οι μνήμες από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι νωπές και τίποτα δεν προμηνύεται ευοίωνο στην Γερμανία. Οι δηλώσεις όπως «θα ξαναπάρουμε πίσω το έθνος μας», «θα ενεργοποιήσουμε τους στρατιώτες μας», «θα κυνηγήσουμε την Μέρκελ» και η φράση «πρώτα η Γερμανία» κάνουν τον πολιτικό κόσμο στην Γερμανία να ανησυχεί και την ΕΕ να παρακολουθεί με αμηχανία και παγωμάρα.

 

Η Μέρκελ μπορεί να άνοιξε τα σύνορα στους ικέτες πρόσφυγες, αλλά εκείνη την επιλογή την εκμεταλλεύθηκαν πολιτικά οι ακροδεξιοί του AfD. Τώρα όμως θα αναγκαστεί να κάνει μία πιο δεξιά στροφή για να προσπαθήσει να πάρει πίσω τους ψηφοφόρους που πήγαν στο AfD. Αυτό θα έχει συνέπειες και προς την Ελλάδα.

pos-peiraiws

Οι συνέπειες αυτής της αλλαγής, αλλά και η αλλαγή στο σχήμα της κυβέρνησης θα τις αισθανθεί και η Ελλάδα. Το προσφυγικό-μεταναστευτικό, εάν τερματιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, μπορεί να πάρει ξανά δραματικές διαστάσεις. Η επόμενη κίνηση της Τουρκίας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι.

Στην οικονομία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα καταλάβει τι θα πει νεοφιλελεύθερος και οι συζητήσεις με τον Σόιμπλε θα μοιάζουν πολύ ήπιες. ΤΟ FDP είναι αντίθετο με την περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά και έχει αντίθετη άποψη για την ελάφρυνση του χρέους που θέλει και απαιτεί το ΔΝΤ. Πρέπει να αναφέρουμε ότι η Morgan Stanley βλέπει ότι η ελάφρυνση του χρέους μπορεί να γίνει μόνο με έξοδο από το ευρώ και αυτό εάν είναι στην κυβέρνηση το FDP Η Capital Economics βλέπει ότι το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη θα είναι δύσκολο εάν στην κυβέρνηση είναι το FDP.

Επομένως, τίποτα δεν προμηνύεται εύκολο μέχρι τον Αύγουστο του 2018 που η κυβέρνηση θέλει καθαρή έξοδο (clean exit) από τα μνημόνια. Αυτό για να γίνει θα πρέπει να κλείσει πολύ γρήγορα η Τρίτη αξιολόγηση. Άσκοπες καθυστερήσεις χωρίς νόημα και χωρίς λόγο που θα υπονομεύουν το πρόγραμμα δεν θα πρέπει να γίνουν. Γιατί όντως τα πράγματα θα χειροτερέψουν.

Μπορεί ο Ντάισελμπλουμ να εκφράζει την αισιοδοξία του, αλλά από τον Ιανουάριο δεν θα είναι στην θέση του, αλλά και όταν σχηματιστεί κυβέρνηση στην πατρίδα του το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει. Άρα τα λόγια του μπορεί να μην έχουν και πολύ σημασία.

Η κυβέρνηση με τις ατέρμονες διαπραγματεύσεις που έκανε αυτά τα δύο χρόνια καθυστέρησε πολύ και τώρα μπορεί βρει μπροστά της τα χειρότερα.

Τι σημαίνει όμως για την Ευρώπη το αποτέλεσμα των Γερμανικών εκλογών; Ο Μακρόν εκμυστηρεύτηκε «ότι η συνεργασία της Μέρκελ με το FDP θα σημάνει και τον πολιτικό του θάνατο.» Το FDP   δεν ακούει θετικά την μετατροπή του ESM σε ΔΝΤ γιατί δεν θέλει να γίνει ένα ταμείο που θα μοιράζει δισεκατομμύρια στους άλλους λαούς. Επίσης, δεν βλέπει με καλό μάτι τον υπουργό οικονομικών της ευρωζώνης και κοινό προϋπολογισμό.

Από την άλλη όμως η Μέρκελ ξέρει ότι είναι η τελευταία θητεία της και πρέπει να αφήσει μία παρακαταθήκη στην Ευρώπη. Η φωνή της Μέρκελ μπορεί να είναι η ήπια φωνή της Ευρώπης μπροστά στον Τραμπ, στον Πούτιν και τον αυταρχικό Ερντογάν αλλά εάν κάνει στροφή προς τα δεξιά θα μείνουμε να συζητάμε για το πώς ο ουμανισμός δεν προχωράει παραπάνω και πως η ΕΕ θέλει να λύσει τα προβλήματά της , αλλά διστάζει να ανοίξει το φως για να σταματήσει να κλαίει.Για περισσότερα άρθρα του Δημήτρη Τζελέπη πατήστε εδώ!


Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27 Σεπτέμβριος 2017 06:39

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημήτρης Τζελέπης

Δημήτρης Τζελέπης

Ο Δημήτρης Τζελέπης είναι φοιτητής στο ΔΠΘ , στο Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών στην Κομοτηνή. Στον ελεύθερο χρόνο του διαβάζει βιβλία κυρίως πολιτικής ιστορίας.