130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Κυριακή, 03 Σεπτέμβριος 2017 08:12

Βιολογικό ή κοινωνικό DNA;

  Δρ. Παναγιώτης Καρκατσούλης

γράφει ο Δρ. Παναγιώτης Καρκατσούλης.

Στις ειδήσεις των προηγούμενων ημερών εμφανίστηκε μεταξύ των άλλων και μια είδηση, η οποία αναφέρεται σε μια επιστημονική ανακοίνωση για την σχέση της βιολογικής ταυτότητας των σύγχρονων Ελλήνων με τους Έλληνες που έζησαν στις Μυκήνες και στο βασίλειο του Μίνωα. Πρόσφατες έρευνες στο αρχαίο εκείνο DNA έδειξαν ότι όλοι εμείς που σήμερα προσδιοριζόμαστε ως Έλληνες έχουμε ευθεία σχέση με τους αρχαίους προγόνους. Μάλιστα, η χαρά από την ανάγνωση της είδησης είναι διπλή, αφού η σύγχρονη επιστήμη έρχεται να ενταφιάσει την αναχρονιστική εκείνη θεωρία του Φαλμεράυερ, σύμφωνα με τον οποίο, η αρχαία καταγωγή μας είχε νοθευτεί από σλαβικά φύλα και εμείς οι νέοι Έλληνες ελάχιστη σχέση έχουμε με τους αρχαίους. Με ενοχλούσε, πάντα, ο κομπογιαννιτισμός του Φαλμεράυερ και οι πολιτικές συνέπειες που ένας τέτοιος ανθελληνισμός μπορεί να προκαλέσει, ιδίως, σε περιόδους κρίσης. Αλλά δεν θεωρώ σωστό, από θέση αρχής, να απαντά κανείς σε κοινωνικές εννοιολογήσεις και πολιτικές με βιολογισμούς.

 

Είναι, δηλαδή, βέβαιον ότι η ανακάλυψη του βιολογικού ελληνικού DNA δεν μπορεί να δώσει καμία απάντηση στα μεγάλα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα που μας απασχολούν. Το βιολογικό DNA δεν έχει σχέση με το κοινωνικό DNA, και ειδικά, με το DNA που χρειάζεται να διαθέτει ο μεταρρυθμιστής. Για την ποιότητα της διακυβέρνησης, η οποία επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει φθάσει στο ναδίρ της, για την επικράτηση του ανορθολογισμού και της φαυλότητας των δημαγωγών και λαϊκιστών που κυβερνούν, για όλα αυτά, το βιολογικό DNA δεν μπορεί να κάνει πολλά.

pos-peiraiwsΑντιθέτως, ζητούμενο είναι ένα κοινωνικό DNA που θα μας επιτρέψει μέσω των μεταρρυθμίσεων να διαρρήξουμε τον φαύλο κύκλο των πελατειακών σχέσεων και της οικονομικής εξάρτησης από τους εταίρους-δανειστές.

Τα στοιχεία του κοινωνικού DNA είναι ενσωματωμένα στην άτυπη κουλτούρα διακυβέρνησης: Το φιλότιμο, η αλληλεγγύη ενόψει εθνικών επιδιώξεων και στόχων και η υποστήριξη των αρίστων μας είναι τα κυριότερα.

Οι μεταφορές, οι αναγωγισμοί και ο μεθοδολογικός συγκριτισμός φυσικών και κοινωνικών επιστημών (ή μεταξύ των επιστημών του «είναι» και των επιστημών του «δέοντος») που καταδικάζονται από την συντριπτική πλειοψηφία των κοινωνικών επιστημόνων, βρίσκουν, αντιθέτως, πολλούς ένθερμους οπαδούς στην πολιτική. Μάλλον, επειδή η πολιτική κατά την ενάσκησή της δεν είναι επιστήμη. Πολλοί έχουν επιχειρήσει, πλειστάκις, να την επιστημονικοποιήσουν και, σίγουρα, κατά την διαδικασία της «απομάγευσης» του κόσμου (Max Weber), το μεταφυσικό χάρισμα του Ηγέτη-Σαμάνου υποκαταστάθηκε, εν πολλοίς, από τους θεσμούς.

Αυτοί διαχειρίζονται, πια, τη διαμόρφωση των ασυνεχειών μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος, αυτοί διαμορφώνουν μια γλώσσα που επικοινωνεί με διαφορετικές αντιλήψεις και προσδοκίες, νομιμοποιώντας όσες εξ αυτών μπορούν να ενσωματωθούν στο αφήγημά τους. Αυτοί εγγυώνται, εν τέλει, την «ευρωστία» του κοινωνικού DNA. Είναι, ακριβώς, οι θεσμοί που βάλλονται από τους εθνολαϊκιστές. Και εκείνοι που υπεραμύνονται αυτών είναι όσοι δεν αρκούνται στην υπερηφάνεια ενός βιολογικού, αλλά αγωνίζονται για την ανάδειξη ενός γνήσιου ελληνικού κοινωνικού DNA.
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 03 Σεπτέμβριος 2017 08:24

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δρ. Παναγιώτης Καρκατσούλης

Δρ. Παναγιώτης Καρκατσούλης

Πρ. Βουλευτής Επικρατείας με Το Ποτάμι και γραμματέας της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

 

http://www.inerp.gr


Είμαι νομικός (Πανεπιστήμιο Αθηνών), με διδακτορική διατριβή στην Κοινωνιολογία του Δικαίου (Πανεπιστήμιο Bielefeld, Γερμανία). Η πρώτη μου επαγγελματική ενασχόληση με το διοικητικό/ρυθμιστικό φαινόμενο ήταν στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης στην οποία παραμένω έχοντας διδάξει για περισσότερα από 20 έτη Δημόσια Πολιτική και Ρυθμιστική Διακυβέρνηση. Ακολούθως εργάσθηκα, για δύο δεκαετίες, ως ειδικός επιστήμων στο Υπουργείο Προεδρίας Κυβερνήσεως. Στα χρόνια αυτά προσπάθησα ιδιαίτερα για την ανατροπή των αρνητικών στερεοτύπων για την ελληνική διοίκηση μέσα από την προώθηση των διοικητικών μεταρρυθμίσεων. Τα ΚΕΠ αποτελούν την πιο γνωστή απ’ αυτές. Από το 2007 και μετά, έχω την ευθύνη του στρατηγικού σχεδιασμού του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση». Παράλληλα με τις δραστηριότητές μου στην Ελλάδα, είχα έντονη δραστηριότητα ως σύμβουλος πολλών κυβερνήσεων και διοικήσεων (22) καθώς και διεθνών οργανισμών (5) επί θεμάτων διοικητικών μεταρρυθμίσεων. Έχω εκδώσει 5 βιβλία και έχω δημοσιεύσει περισσότερα από εκατό άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο. Μελέτες μου έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες (μεταξύ άλλων, στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ρωσικά, αραβικά, και κινεζικά). Έχω βραβευτεί δύο φορές από την Αμερικανική Εταιρία Διοικητικής Επιστήμης. Η πρώτη φορά ήταν το 2003, με το βραβείο «Peter Boorsma» από την Southeastern Conference της ΑSPA και η δεύτερη το 2012 στο Las Vegas όπου μου απονεμήθηκε το "International Public Sector Award" της ASPA.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Μια άσπρη μέρα Και ψεύτης, και «κλέφτης»! »