130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Σάββατο, 02 Σεπτέμβριος 2017 09:30

Μια άσπρη μέρα

  Νίκος Γκίκας

γράφει ο Νίκος Γκίκας.

Η Ελλάδα δεν υπόφερε ποτέ από τον καπιταλισμό γιατί απλούστατα δεν είχε ποτέ ουσιαστική παραγωγή, για να χρησιμοποιήσω τις αριστερές δοξασίες περί περιοδικών κρίσεων υπερπαραγωγής του καπιταλισμού. Η μόνη υπερπαραγωγή ήταν του οράματος της κλαδικής της 3ης του Σεπτέμβρη, των χιλιάδων προσλήψεων του σεμνά και ταπεινά και των ημετέρων αυταπατώμενων.

 

Φαυλότητα, αλαζονεία και περιφρόνηση των πολιτών οδήγησαν σε οικειοποίηση του κράτους, σε offshore, σε μίζες, σε ρουσφέτια, σε άμισθους μπαμπάδες. Άμεσοι, έμμεσοι και υπέρ τρίτων φόροι παρείχαν ένα ιστό επιβαρύνσεων για να στηριχθούνε οι λογής άκαρποι κρατικοί φορείς και τα ταμεία, από τα μετοχικά των Δ.Υ, τη ΔΕΗ, τον ΕΛΓΑ μέχρι αθλητικά σωματεία και πολιτιστικοί σύλλογοι.

pos-peiraiwsΗ χώρα στην ουσία ήταν νεκρή από το ΄80, με τα δανεικά και την αυριανική λάσπη αλλά θάφτηκε οριστικά το 2010 με τα μνημόνια. Στους δε μνημονιακούς χρόνους τις διαρθρωτικές αλλαγές που έπρεπε να γίνουν, ανέλαβαν να τις εφαρμόσουν όλοι εκείνοι που είχαν όφελος να μην αλλάξει τίποτε. Οι κρατικοδίαιτοι κηφήνες δηλαδή. Δεν είναι τυχαίο το ότι ψήφιζαν μέτρα τα οποία δεν υλοποιούσαν ποτέ. Εσχάτως δε και αντίμετρα.

Το ίδιο κατεστημένο, με διαφορετική προβιά σήμερα, οδύρεται για τις ιδιωτικοποιήσεις, τις περικοπές, την υπερφορολόγηση και την υπανάπτυξη. Ζητά μετά επιτάσεως δανεικά για να συνεχίσει την καταστροφική του πολιτική. Οι ισχυρές αντιστάσεις στην αλλαγή, η ηθική οκνηρία και η ανήθικη κλεπτοκρατία γιγάντωσαν τις δυνάμεις του τυχοδιωκτισμού και του παραλόγου.

Σήμερα, αριστεροί και δεξιοί λαϊκιστές αναμοχλεύουν τον Κεϋνσιανισμό, αισχυνόμενοι να αποκαλεστούν καπιταλιστές, παραβλέποντας πως αυτός λειτουργεί σε χώρες με παραγωγικό ιστό. Στη δική μας πραγματικότητα, της ανύπαρκτης παραγωγής και των ιδεολόγων ραντιέρηδων, καθότι διαχρονικά μοιράζαμε διευκολύνσεις, επιδοτήσεις, επιδόματα και διορισμούς, τα Κεϋνσιανά κελεύσματα θα γινόταν καθρεφτάκια και εισαγόμενα προϊόντα. Ένα νέο εμπορικό έλλειμα δηλαδή.

Οι μπαγάσες της πολιτικής λοιπόν, των σταγονιδίων και της αξιοπρέπειας, ενίοτε επιδίδονται σε κορώνες αντιευρωπαϊσμού, ταυτίζοντας την πνευματική μας οκνηρία με τα κελεύσματα των κακών ξένων, το φιλελευθερισμό, τον καπιταλισμό ή οτιδήποτε άλλο εύκαιρο, αποδίδοντάς τους μειωτικά χαρακτηριστικά, αλλά επί δεκαετίες ασκούσαν πολιτικές συγκαλυμμένης σοβιετίας και προστατευτισμού, συνεπικουρούμενοι από τις λογής αριστερές παραφυάδες. Βόλεψαν και καταχράστηκαν δια την υμετέραν μακροημέρευση και δόξα.

Σήμερα γνωρίζουμε καλά γιατί τα πράγματα πήγανε άσχημα. Ας απομακρύνουμε λοιπόν τους λογής πολιτικούς απατεώνες και ας αποδεχτούμε μια κοινή βάση παραγωγικής ανασυγκρότησης με φιλελεύθερη κατεύθυνση και αυστηρό κρατικό έλεγχο, που θα περιέχει αυξημένες οικονομικές ελευθερίες, με δραστικά μικρότερη άμεση και έμμεση φορολογία, μακριά από εξυπηρετήσεις συντεχνιών. Διότι ενώ η κρίση για τους άλλους έγινε δημιουργική καταστροφή, για εμάς η καταστροφή συνεχίζει να αποτελεί πεδίο εξωραϊσμού των ταξικών σχέσεων παραγωγής, δίκαιης ή άδικης ανάπτυξης και βέβαιων αυταπατών. Επιτέλους ας αφήσουμε τον καπιταλισμό να λειτουργήσει για να δούμε μια άσπρη μέρα.


 

Για να διαβάσετε περισσότερα άρθρα του Νίκου Γκίκα πατήστε εδώ!Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 03 Σεπτέμβριος 2017 08:12

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Νίκος Γκίκας

Νίκος Γκίκας

Ο Νίκος Γκίκας είναι αρθρογράφος στον τοπικό τύπο ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ τις Κυριακές