130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Τετάρτη, 30 Αύγουστος 2017 07:11

O «περίκλειστος» Δήμος

  Λάρκος Λάρκου

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Δύο δηλώσεις, μια συνάντηση,  ίδιο θέμα:

Πρώτη: «τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν καμία ενημέρωση, μέχρι στιγμής, για οποιαδήποτε σχέδια από τουρκοκυπριακής πλευράς για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου υπό τον έλεγχο των ΗΕ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή των Ηνωμένων Εθνών, κληθείσα να σχολιάσει σχετικό δημοσίευμα στις 29 Ιουλίου».

Δεύτερη: ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης: «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα των ΟΗΕ για να επιστρέψουν εκεί οι νόμιμοι κάτοικοι. Ο κ. Κασουλίδης «κατέστησε σαφές ότι τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν άνοιγμα της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου υπό τη μορφή ΜΟΕ, μόνο με τη σύμφωνη γνώμη και των δύο πλευρών και όχι μονομερώς όπως γράφει το δημοσίευμα της «Milliyet» ότι σκοπεύουν να το κάνουν», (εφ/δα, ο Φιλελεύθερος,  30 Ιουλίου).

pos-peiraiwsΗ συνάντηση: «ο δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός είχε χθες συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και τον κυβερνητικό Εκπρόσωπο στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί για ενημέρωση γύρω από το θέμα της Αμμοχώστου και τις προθέσεις της κυβέρνησης («Φιλελεύθερος», ρεπορτάζ Φ. Δαλίτης,  στις 4/8). Στο ίδιο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι «δυναμική και κυρίως οργανωμένη υπό τον δήμο θα πρέπει να είναι η αντίδραση των Αμμοχωστιανών στην περίπτωση που τελικά επαληθευτούν τα δημοσιεύματα για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης...Τα δημοσιεύματα από τα κατεχόμενα συντηρούν το θέμα, ωστόσο από ελληνοκυπριακής πλευράς θεωρείται απομακρυσμένο το ενδεχόμενο ανοίγματος της περίκλειστης πόλης. Την ίδια ώρα ωστόσο δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός καθώς υπάρχουν φόβοι για τουρκικούς σχεδιασμούς εποικισμού της πόλης. Αυτό το οποίο φαίνεται να υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η συντήρηση του θέματος από επιχειρηματικούς κύκλους στην Τουρκία αλλά και στα κατεχόμενα, οι οποίοι βλέπουν το Βαρώσι ως μια επιχειρηματική ευκαιρία για επενδύσεις».

Οι ειδήσεις αυτές εδώ και καιρό έπαψαν να έχουν κάποιο ενδιαφέρον. Κουράσαμε. Πρώτα τους εαυτούς μας και μετά όλους τους άλλους. Ένας Δήμος, στην περίπτωση αυτή ο Δήμος της Αμμοχώστου, περιπίπτει σε χειμέρια νάρκη όταν γίνεται τόση συζήτηση γύρω από τις προσπάθειες για συνολική επίλυση, ή γύρω από το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κρανς Μοντάνα. Εντούτοις, μόλις η συζήτηση έρχεται στην Αμμόχωστο, υπόσχεται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ «δυναμική και κυρίως οργανωμένη υπό τον δήμο...αντίδραση των Αμμοχωστιανών στην περίπτωση που τελικά επαληθευτούν τα δημοσιεύματα για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης...».

Πραγματικά κουράσαμε. Πρώτα τους εαυτούς μας. Σιωπή στο όλον (καμμιά συμβολή, καμμιά εκδήλωση με ορισμένους τρόπους της βούλησης για συμμετοχή γύρω από τη συνολική προσπάθεια), ενδιαφέρον μόνο για το επιμέρους, όσο σημαντικό και να είναι. Μη αντίδραση όταν καταρρέει το όλον, ισούται με ελλειμματική  αντίληψη για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, σημαίνει αδυναμία να αντιληφθεί ένας κρίσιμης σημασίας Δήμος, την επιρροή που μπορεί να ασκεί πάνω στα μείζονος σημασίας ζητήματα.

Ο Δήμος Αμμοχώστου λόγω της ιδιαιτερότητάς του στη διαδρομή του κυπριακού, θα μπορούσε να ήταν ατμομηχανή συσπείρωσης κινήσεων και φορέων, ατμομηχανή άσκησης της διπλωματίας των μαζικών φορέων, πρωταγωνιστής για να αναδειχθεί το όλον, η συνολική προσπάθεια για τη συνολική λύση και μέσα σε αυτό να αναδειχθεί η ψηφισμένη από τον ΟΗΕ ιδιαιτερότητα της πόλης.

Η εμπειρία δείχνει ότι οι εκδηλώσεις μέσα στην κατεχόμενη πόλη με επίκεντρο τον Άγιο Γεώργιο Εξορινό, που οργάνωσε η κίνηση «Αμμόχωστος η Πόλη μας» έπαιξαν έναν ρόλο στην γενικότερη προσπάθεια, η ανάπτυξη της κίνησης Famagusta Initiative έφεραν νέες δυνατότητες με την συνεργασία ε/κ και τ/κ, το εμπορικό επιμελητήριο της πόλης ανέλαβε πρωτοβουλίες, νέοι παίκτες στη σκηνή οργάνωσαν μελέτες και έργα για την Αμμόχωστο της επόμενης μέρας.

Έλειψε από τα πιο πάνω το πρόσωπο- ηγέτης που θα συμβόλιζε κάτι καινούριο. Εμφανώς ο νυν δήμαρχος είναι πολιτικός μιας άλλης, ξεπερασμένης εποχής.

Έλειψε ο φορέας της αλλαγής, η ανοικτή συνέργεια με άλλους δήμους και φορείς που θα προσέδιδε δυναμική στην προσπάθεια για την επίλυση. Εμφανώς δεν μπορεί να τα κάνει αυτά ένας Δήμαρχος που διαρκώς ασχολείται με τον μονότονο εαυτό του.
Έλειψε η ανάπτυξη της μαζικής δράσης στην κρίσιμη στιγμή όπως λ.χ. αυτή που προηγήθηκε του Κρανς Μοντάνα. Αν θέλουμε την ανατροπή, κάνουμε κάτι πέρα από την σιωπή. Ζητούμε κάτι παραπάνω. Λέμε τη γνώμη μας, δημόσια, μαζικά και επί τόπου!


Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 30 Αύγουστος 2017 07:28

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Λάρκος Λάρκου

Λάρκος Λάρκου

www.larkoslarkou.org.cy

 

Γεννήθηκε στη Λύση το 1953. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής της Αθήνας στον κλάδο των Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών. Καθηγητής φιλολογίας.

Άρθρα και μελέτες του έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες ΤΑ ΝΕΑ, τη ΣΗΜΕΡΙΝΗ, τον ΚΗΡΥΚΑ, το ΒΗΜΑ, τον ΑΓΩΝΑ. τον ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ και τον ΠΟΛΙΤΗ. Αρχισυντάκτης της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ (1991-93). Το 1988 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο "Ιδεολογία και Πολιτική στη Σύγχρονη Τουρκία". To 2001 εξέδωσε το δεύτερο βιβλίο του με τον τίτλο "Ανανέωση και Εκσυγχρονισμός της Κυπριακής Κοινωνίας - Προτάσεις για μια νέα Πολιτική". Με ειδικές μελέτες του συμμετείχε σε εκδόσεις τριών άλλων βιβλίων: "16+1 Θέσεις για τον Εκσυγχρονισμό", "Κύπρος: η Ανατομία μιας Μεταμόρφωσης", "Κύπρος: Πολιτική, Ιστορία και Οικονομία"

Διετέλεσε ΓΓ στο Σύλλογο Κυπρίων Επιστημόνων της Αθήνας.

Πρόεδρος του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας (ΟΠΕΚ) μέχρι το 2011.

Πρόεδρος του ΔΣ του Κυπριακού πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) απο τον Μάιο του 2011