130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Κυριακή, 27 Αύγουστος 2017 08:02

Ελευθεριάζον αλτρουισμός

  Νίκος Γκίκας

γράφει ο Νίκος Γκίκας.

Όλο και συχνότερα, νεόκοποι αλτρουιστές με υπεραπλουστεύσεις και αφορισμούς διακηρύσσουν την Ευρώπη της ανεκτικότητας και της αλληλεγγύης. Στην ουσία με τις χαοτικές απόψεις τους αδιαφορούν για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, θεωρώντας το καθήκον τους ξεδιάντροπα διεθνιστικό, καθώς επιβάλλουν ένα πολιτισμικό ρατσισμό ενάντια στην πλειοψηφία.

 

Η ελευθεριάζουσα επιβολή της ανοικτότητας και των ενοχικών συνδρόμων του συνανήκειν, τρομάζει τις κοινωνίες που ενίοτε καταφεύγουν στην αντισυστημική ψήφο, αναζητώντας την εθνική τους ταυτότητα ενάντια στη βούληση των πολιτικών και των αγορών. Οι λογικές κοινωνικής μηχανικής των ελίτ, με δούρειο ίππο τις λούμπεν κοινωνικές τάξεις και την “επιστημονική” νομενκλατούρα, δημιουργούνε εντάσεις και μίση. Και αυτή η έλλειψη σεβασμού οδηγεί αναπόφευκτα στην αντίδραση των κοινωνιών ενώπιον της παθητικότητας ή της προκλητικής επιβολής των ελευθεριαζόντων ηγεσιών τους, ενάντια στη λογική του έθνους πολτού.

pos-peiraiwsΗ ανεξέλεγκτη πλημμυρίδα από την Αφρική και την Μέση Ανατολή πρέπει να λάβει τέλος. Αφενός διότι οι κοινωνίες απαιτούν πολύ περισσότερο χρόνο προσαρμογής στην αθρόα είσοδο μεταναστών και προσφύγων με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο και αφετέρου η καπηλεία αναρχοαριστερών και ακροδεξιών δημαγωγών ελλοχεύει κινδύνους, καθώς εκμεταλλεύονται τις ανησυχίες των πολιτών, οι οποίες μεγεθύνονται από παραβατικές συμπεριφορές και τρομοκρατικές ενέργειες.

Η ανοχή και η ανεκτικότητα έχει όρια και δε μπορεί να δικαιολογεί πρακτικές βίας χάριν υποτιθέμενων πολιτισμικών διαφορών. Ο δε φασισμός της επιβολής δεν έχει χρώμα ούτε θρησκεία. Η Ευρώπη, υστερόβουλα έστω, δεν μπορεί να εξαλείψει τη φτώχια του πλανήτη, ούτε αποτελεί την κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Η δε σωτηρία των μεταναστών δεν είναι απαραίτητα η αγκαλιά των ευρωπαϊκών κρατών, καθώς συχνά οι επιδοματικές πολιτικές εμποδίζουν την ενσωμάτωση και οδηγούν στην γκετοποίηση, τη ριζοσπαστικοποίηση και στον εξτρεμισμό που ήδη συμβαίνει με τραγικά αποτελέσματα.

Προφανώς υπάρχουν άνθρωποι που χρήζουν αλληλεγγύης και οφείλουμε να την δώσουμε, εντάσσοντάς τους δυναμικά στις κοινωνίες μας. Να προσφέρουμε απλόχερα ασφάλεια, υγεία, παιδεία. Να απολαύσουν και να ενστερνιστούν απόλυτα τις ευρωπαϊκές αξίες. Αλλά η αλληλεγγύη και η αξιοπρέπεια δεν πραγματώνονται με επιβολές και ιδεοληψίες και η κατανόηση του άλλου δεν μπορεί να περιορίζεται σε ανεμοδαρμένα αντίσκηνα, σε κατάσταση αποικιακής δουλείας και τρομοκρατίας. Ούτε μπορεί να γίνεται μικροπολιτική εργαλειοποίηση η δυστυχία. Αυτά αποτελούν την ηθική του ανήθικου.

Η Ευρώπη οφείλει να παραμείνει φιλελεύθερη, πέρα από θεοκρατικούς φασισμούς ή ακραίες πολιτικές επιβολές, ασκώντας αυστηρούς ελέγχους για περισσότερη ασφάλεια, ελευθερία, ισότητα και δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τον John Β. Rawls, τα φιλελεύθερα κράτη παραμένουν ουδέτερα και ανεκτικά, ενώ οι κοινωνίες τους μετασχηματίζουν και αναθεωρούν νοήματα κοινωνικών θεσμών ευκολότερα εξαιτίας του ότι είναι πιο ελεύθερες κοινωνίες. Φιλελεύθερα κράτη λοιπόν και όχι ανοιχτής κυριαρχίας, “χωρίς σκοινιά, περάστε κόσμε”. Αυτό εγγυάται την ασφάλεια και την πρόοδο των πολιτών.


 

Για να διαβάσετε περισσότερα άρθρα του Νίκου Γκίκα πατήστε εδώ!Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 27 Αύγουστος 2017 08:16

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Νίκος Γκίκας

Νίκος Γκίκας

Ο Νίκος Γκίκας είναι αρθρογράφος στον τοπικό τύπο ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ τις Κυριακές