130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Παρασκευή, 04 Αύγουστος 2017 21:33

Διαφάνεια παντού

  Δημήτρης Κρανιάς

γράφει ο Δημήτρης Κρανιάς.

Ζούμε την εποχή της εξαιρετικής διάχυσης της πληροφορίας, σε τέτοιο βαθμό και ένταση, που η αλήθεια υπονομεύεται από το ψέμα τακτικότατα με το μανδύα της "είδησης" ή της "αποκάλυψης".

 

Στην πολιτική ζωή ιδιαίτερα η γκρίζα παραπληροφόρηση αποτελεί ένα εργαλείο, που η χρήση του αυξάνει θεαματικά και ταχύτατα. Η ισοπέδωση των αντιπάλων , η προστασία ενόχων και η τοποθέτηση όλων στον ίδιο "κουβά" καταλήγει στο εύκολο και απενοχοποιητικό συμπέρασμα ότι όλοι είναι ίδιοι.

Η δημοκρατία γίνεται εύκολη λεία , οι ασχολούμενοι με την πολιτική εύκολη βορά, η πραγματική και δόλια παρέμβαση σε θεσμούς όπως η δικαιοσύνη απλή πρακτική. Η θεσμική θωράκιση αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την προστασία της δημοκρατίας, όχι όμως και ικανή αν δε συνοδευτεί από συγκεκριμένες πράξεις.

pos-peiraiwsΗ ενίσχυση του θεσμού της διαύγειας με τη δυνατότητα παρέμβασης των πολιτών, η δημοσίευση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού των δημόσιων φορέων, η γνωστοποίηση πληροφοριών που κατέχει η δημόσια διοίκηση, ο υποχρεωτικός έλεγχος της εγκυρότητας των πτυχίων πριν από το διορισμό στο δημόσιο είναι μόνο κάποιες από τις δράσεις που βελτίωσαν τη θέση της Ελλάδς στο σχετικό δείκτη διεθνούς διαφάνειας από την 96η θέση το 2012, στην 56η το 2015.

Η Νέα Δημοκρατία, σταθερά προσηλωμένη στην ανάγκη της διαφάνειας, συνεχίζει να θέτει στο δημόσιο διάλογο προτάσεις που ενισχύουν την επέκτασή της και μέσα από αυτή τη διαδικασία, την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.

Η δημιουργία μηχανισμού εσωτερικού και εξωτερικού ελέγχου με βάση τις διεθνείς πρακτικές, η απλοποίηση διοικητικών διαδικασιών μέσω της τεχνολογίας , η πλήρης ηλεκτρονική καταγραφή του «πόθεν» και του «έσχες» για ευκολότερο και αποτελεσματικότερο έλεγχο,οι κοινές πρωτοβουλίες με επαγγελματικές οργανώσεις για την ανάδειξη των επιπτώσεων της διαφθοράς στους αδύναμους και η λογοδοσία στην άσκηση της εξουσίας αποτελούν μόνο κάποιες από τις προτάσεις-προκλήσεις της επόμενης διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Παραμένει όμως ζωντανό το ερώτημα της ικάνης συνθήκης για να υπάρξει διαφάνεια παντού. Μιλώντας για διαφάνεια οφείλουμε να επεκτείνουμε την εφαρμογή της πέραν της καταστολής των φαινομένων της απάτης και της διαφθοράς. Οι συνθήκες αμεροληψίας στη λήψη αποφάσεων καθώς και τα αποτελεσματικά εργαλεία για την πρόληψη και την αντιμετώπιση φαινομένων σύγκρουσης συμφερόντων κατά την άσκηση καθηκόντων σε θέσεις ευθύνης αποτελούν επιτακτικό αίτημα της εποχής μας.

Η έγκαιρη αποτύπωση της περιουσιακής και οικονομικής κατάστασης, αλλά και της προέλευσης της, των πολιτικών στελεχών προληπτικά και σε εθελοντική βάση, όπως και των προσώπων που πιθανά να δημιουργήσουν σύγκρουση συμφερόντων (π.χ. σύζυγοι, τέκνα κλπ) μπορεί να αποτελέσει πρωτοποριακή διαδικασία ακόμη κι αν πραγματοποιηθεί σε επίπεδο εσωτερικού ελέγχου στα κόμματα.

Η διαφάνεια παντού αποχρωματίζει καθαρές λειτουργίες και διαδικασίες από τη γκρίζα πληροφορία. Ωθεί καθαρούς ανθρώπους στην πολιτική και αποτρέπει αυτούς που τη θεωρούν μέσο πλουτισμού. Αποτελεί ανάχωμα στην απαξία και την αδιαφορία γι αυτήν. Απελευθερώνει δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας και καταστέλλει τις λογικές της ισοπέδωσης και του μηδενισμού των πάντων.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Αύγουστος 2017 21:43

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημήτρης Κρανιάς

Δημήτρης Κρανιάς

Ο Δημήτρης Κρανιάς είναι μέλος της Π​ολιτικής Ε​πιτροπής της ​Νέας Δημοκρατίας

Τελευταία από τον/την Δημήτρης Κρανιάς