130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Δευτέρα, 05 Ιούνιος 2017 08:10

Δηλαδή τι διαφορετικό περιμένατε;

  Δημήτρης Κοντογιάννης

γράφει ο Δημήτρης Κοντογιάννης.

Σοκαρισμένη η παγκόσμια κοινότητα διαπίστωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ αδιαφορεί πλήρως για τα εκατομμύρια ανθρώπων που πεθαίνουν ή αρρωσταίνουν λόγω της κλιματικής αλλαγής και ενδιαφέρεται κυρίως για την τσέπη του. Διαπίστωσαν επίσης ότι η Ανατολή είναι από εκεί που βγαίνει το πρωί ο Ήλιος, ότι η θάλασσα είναι μπλε και ότι η Γη κινείται και δεν είναι επίπεδη –οι περισσότεροι τουλάχιστον από αυτούς, γιατί υπάρχουν ανάμεσά μας άτομα που ακόμα υποστηρίζουν φανατικά το αντίθετο. Αφού λοιπόν όλοι πάνω-κάτω γνωρίζαμε τι σόι άνθρωπος είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, γιατί τελικά ξαφνιαστήκαμε; Τι το διαφορετικό περιμέναμε;

 

Ίσως νομίζαμε ότι η εξουσία και οι ευθύνες θα άλλαζαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Αυτό το ονομάζω “σύνδρομο κακού γκόμενου”. Είναι η περίπτωση του ανθρώπου που παρά τα προβλήματά του σου αρέσει όταν είναι μακριά σου και που πιστεύεις ότι όταν βρεθείτε μαζί θα αλλάξει. Για μάντεψε: 9 στις 10 φορές δεν αλλάζει. Αν ξενυχτούσε θα συνεχίσει να ξενυχτάει, αν απατούσε θα απατάει, αν μπεκρούλιαζε θα μπεκρουλιάζει, αλλά λογικά πιστεύεις ότι είσαι η μία στις 10 περιπτώσεις και ότι θα αλλάξει για εσένα. Έτσι και με τον Τραμπ. Μπορεί να μην είχε ποτέ του ηθικές αξίες, να είχε εξαπατήσει χιλιάδες κόσμο, να είχε χρεοκοπήσει τρώγοντας τα χρήματα του πατέρα του, να ήταν σεξιστής, ρατσιστής, ημιμαθής αλαζόνας ΑΛΛΑ μόλις έπαιρνε κωδικούς πυρηνικών όπλων στα χέρια του θα άλλαζε και γινόταν νορμάλ άνθρωπος.

yellows-peiraiwsΊσως πιστεύαμε ότι το σύστημα των ΗΠΑ είναι αρκετά οργανωμένο για να μη καταρρεύσει από έναν και μόνο άνθρωπο. Άλλωστε στις ΗΠΑ υπάρχουν τα περίφημα “Checks and Balances”, ο έλεγχος και η ισορροπία μεταξύ των τριών εξουσιών. Μόνο που όταν την νομοθετική εξουσία την ελέγχει ένα κόμμα, την δικαστική εξουσία την ελέγχει το ίδιο κόμμα και ο Πρόεδρος –πρακτικά δηλαδή όλη η εκτελεστική εξουσία- είναι το κόμμα, τότε δεν υπάρχει κανένας έλεγχος και καμμία ισορροπία. Ένα μόνο άτομο με την παρέα του μπορεί και κάνει ανενόχλητο ό,τι θέλει, χωρίς ουσιαστικές συνέπειες για τον εαυτό του και με τον λαό μόνιμα να είναι εκείνος που πληρώνει στο τέλος τη νύφη.

Ίσως πάλι νομίζαμε ότι αν η κατάσταση ξέφευγε και αποδεικνυόταν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ανίκανος, να έκανε από μόνος του στην άκρη για κάποιον πιο κατάλληλο. Ίσως πιστεύαμε ότι, όπως ο Νίξον, θα αναγκαζόταν από τα σκάνδαλα να παραιτηθεί. Ίσως πιστεύαμε ότι το ίδιο το αμερικάνικο σύστημα θα τον έδιωχνε αν η κατάσταση έφτανε ως εκεί. Όλα όσα πιστεύαμε ότι θα γίνονταν θα ήταν πολύ λογικά, μόνο που οι Αμερικάνοι εξέλεξαν τον πιο λαϊκιστή και αριβίστα Πρόεδρο στην ιστορία τους και η λογική πήγε περίπατο.

Μήπως όμως σας ακούγονται όλα αυτά κάπως οικεία;

Η αληθεια είναι ότι είναι μία από τις λίγες φορές που είμαστε πιο μπροστά από την Αμερική. Πρώτοι εμείς εμπιστευτήκαμε έναν λαϊκιστή να ηγηθεί του κράτους και πρώτοι εμείς είδαμε τις τραγικές συνέπειες της έλλειψης οποιουδήποτε ελέγχου στην εξουσία που έχουν στην Κυβέρνηση. Ό,τι γίνεται στις ΗΠΑ έχει ήδη γίνει εδώ: Πιστεύαμε ότι ο Τσίπρας θα άλλαζε και ότι θα παράταγε τον λαϊκισμό μόλις αναλάμβανε την εξουσία. Πιστεύαμε ότι θα τον έλεγχαν το σύνταγμα, οι νόμοι, η δικαστική εξουσία, έστω το κόμμα του. Πιστεύαμε ότι αν ήταν εντελώς ανίκανος ή αν γινόταν ρεζίλι από τις κωλοτούμπες θα έκανε στην άκρη από μόνος του ή τουλάχιστον ότι θα τον απομάκρυνε η Βουλή. Κάναμε λάθος σε όλα, όπως έκαναν λάθος μετά από εμάς και οι Αμερικάνοι, και σοκαριστήκαμε με το ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν όντως αυτός που γνωρίζαμε, όπως σοκαρίστηκε όλος ο κόσμος που ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ακριβώς αυτός που ήξερε εδώ και χρόνια.

Η διαφορά μας όμως σε σχέση με τις ΗΠΑ είναι ότι πλέον αποδεχόμαστε τα πάντα. Στις ΗΠΑ Δήμαρχοι και Κυβερνήτες σηκώνουν κεφάλι και αντιδρούν έμπρακτα στην αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία των Παρισίων. Εδώ το πολύ πολύ να είχαμε ένταση μία-δύο ημέρες στη Βουλή, άντε και καμια διαδήλωση και τέλος, πολύ ασχοληθήκαμε. Σας φαίνεται κάτι περίεργο; Εδώ με το υπερταμείο ξεπουλήσαμε ολόκληρη την Ελλάδα και δεν άνοιξε ρουθούνι. Ό,τι και να γίνει πλέον απλά θα σκύψουμε το κεφάλι και θα το αποδεχτούμε παθητικά.

Οι μόνοι που και εδώ και στις ΗΠΑ φαίνονται να είναι ευχαριστημένοι είναι οι βλαμμένοι και οι πλούσιοι. Οι τράπεζες και οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων γίνονται ακόμα πιο πλούσιες ενώ κυβερνούν αυτοί που υποτίθεται θα τις πολεμούσαν. Όσο για τους βλαμμένους… Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έβγαλε ανακοίνωση που στηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ αφού, ούτε λίγο ούτε πολύ, λένε ότι αποδείχτηκε πως η κλιματική αλλαγή είναι ένας μύθος. Αυτή την εβδομάδα έμαθα ότι υπάρχει κίνημα ενάντια στον εμβολιασμό των παιδιών γιατί λένε ότι από τα εμβόλια το παιδί κολλάει αυτισμό. Και αυτούς που ανέφερα στην αρχή που πιστεύουν ότι η Γη είναι επίπεδη τους θυμάστε; Ε, και αυτοί υπάρχουν και πείθουν κόσμο. ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ.

Για να τελειώνει αυτό το αστείο: το αν η Γη είναι στρογγυλή και περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο, το αν τα εμβόλια είναι απαραίτητα και υποχρεωτικά για όλους και το αν υπάρχει κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι πάνω στο οποίο υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Δεν χωράει διαφορετική άποψη στο αν ο Ήλιος ανατέλει από την Ανατολή ή αν υπάρχει η βαρύτητα. Υπάρχει μόνο μία άποψη, η σωστή, η οποία είναι και η επιστημονικά τεκμηριωμένη. Όποιος πιστεύει βλακείες τέτοιου επιπέδου είναι το ίδιο επικίνδυνος με αυτόν που πιστεύει ότι υπάρχει κάποια ανώτερη φυλή και ότι κακώς καταργήθηκε η δουλεία. Αν κάποιος αρχίσει ένα ρατσιστικό παραλήρημα στο φέισμπουκ πολύ σωστά η πολιτεία διατηρεί το δικαίωμα να κινηθεί νομικά εναντίον του για να προστατέψει τον εαυτό της. Αν κάποιος δεν εμβολιάσει το παιδί του από άποψη, και πάλι κάνει κακό στην κοινωνία και οφείλουμε να προστατευτούμε από αυτόν. Το ότι χρειάζεται αυτό να το εξηγήσω είναι από μόνο του κάτι το απίστευτο.

Όταν λοιπόν η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έχει απόψεις που προκύπτουν από καθαρά οικονομικό συμφέρον και βλάπτουν όχι μόνο την κοινωνία μας, αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη, τότε θα έπρεπε η κοινωνία να μπορεί να προστατευτεί απέναντι σε αυτές τις επικίνδυνες, βλαβερές και επιστημονικά ατεκμηρίωτες απόψεις ακριβώς όπως πολύ σωστά κάνει και σε άλλες περιπτώσεις.

Μόνο που οι συγκεκριμένοι που πιστεύουν τις συγκεκριμένες μπούρδες τυχαίνει να είναι συνδικαλιστές και να ανήκουν στο ίδιο παρεάκι με τον Πρωθυπουργό και τους κολλητούς του. Και -τι σύμπτωση!- σχεδόν όλοι όσοι πιστεύουν σε επικίνδυνες ατεκμηρίωτες μπούρδες ανήκουν στο ίδιο παρεάκι.

Και αυτό όμως, το γνωρίζαμε ήδη από πριν. Το που ανήκουν οι διάφοροι της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, οι διάφοροι δεν-εμβολιάζομαι και οι διάφοροι μας-ψεκάζουν αν δεν το γνωρίζαμε τον Ιανουάριο του 2015, τότε σίγουρα το είχαμε μάθει το Φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς. Και ξέρετε κάτι; Αφού μπορούν να βγαίνουν ανενόχλητοι να λένε τις μπούρδες τους χωρίς να αντιδρούν ούτε το κράτος, ούτε οι πολίτες, τότε καλά να πάθουμε γιατί έχουμε ακριβώς αυτούς που μας αξίζουν. Τι διαφορετικό λοιπόν περιμέναμε; Τίποτα. Αυτά ακριβώς περιμέναμε και πολύ συνειδητά κάναμε και εμείς και οι Αμερικάνοι τις όποιες επιλογές μας. Καλά να πάθουμε λοιπόν.

 


Για να διαβάσετε δωρεάν το βιβλίο του Δημήτρη Κοντογιάννη "Δεν έχουμε Δημοκρατία: Μια κάπως μποέμ απόδειξη για κάτι που όλοι λίγο-πολύ γνωρίζαμε", πατήστε εδώ!


Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 05 Ιούνιος 2017 09:19

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημήτρης Κοντογιάννης

Δημήτρης Κοντογιάννης

Ο Δημήτρης Κοντογιάννης είναι ο διαχειριστής του apopseis.gr.