130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Σάββατο, 03 Ιούνιος 2017 08:21

Ρουσφετομηχανές 156 ίππων

  Δρ. Παναγιώτης Καρκατσούλης

γράφει ο Δρ. Παναγιώτης Καρκατσούλης.

Μπορεί στη διαπραγμάτευση να μην κατάλαβαν ακριβώς τι παιζόταν, μπορεί και στο Eurogroup να άργησαν να καταλάβουν την παγίδα του Σόιμπλε, μπορεί να ζουν ένα δράμα τώρα που έχουν μαζευτεί τόσες γραβάτες και δεν μπορούν να διαλέξουν, μπορεί, γενικά να είναι βραδύνοες και ανίκανοι στην άσκηση της διακυβέρνησης. Σ’ ένα πράγμα όμως σκίζουν: Όταν πρόκειται να κάνουν ρουσφέτια -για την ακρίβεια να εφεύρουν μηχανές/πολλαπλασιαστές ρουσφετιών- εκεί είναι, απλώς, αχτύπητοι.

 

Όπως τώρα με τα οργανογράμματα του δημοσίου. Μαθαίνουμε ότι εγκρίθηκαν οι νέοι Οργανισμοί υπουργείων στους οποίους προβλέπεται μεσοσταθμική αύξηση των οργανικών θέσεων έως 10%. Ναι, καλά διαβάζετε: Αύξηση, όχι μείωση των οργανικών θέσεων. Οργανικές θέσεις χρειαζόμαστε για να μπορούν να γίνουν «σωστές» προσλήψεις. Όχι σαν εκείνες τις μισερές των εξαμήνων, οκταμήνων, κλπ. Σωστή πρόσληψη είναι η πρόσληψη με ορίζοντα τριακονταπενταετίας.

Εννοείται ότι ούτε κουβέντα δεν λέει η κυβέρνηση σε τι είδους θέσεις αναλογούν αυτές οι νέες προσλήψεις του 10%. Από το μέχρι τώρα, πάντως, δείγμα γραφής τους θα είναι μάλλον θέσεις υποστήριξης, όχι επιτελικές. Κι ας είναι μόνιμη επωδός όλων των ειδικών ότι δεν νοείται κεντρική διοίκηση σε ευρωπαϊκή χώρα με το 50% των θέσεών της να αφορούν σε υποστηρικτικές εργασίες.

Αλλά θα μου πείτε, εδώ η κυβέρνηση δεν είχε καν το θάρρος να πει ευθέως ότι ετοιμάζει 5.500- 6.000 προσλήψεις. Το νούμερο αυτό προκύπτει από την αντιστοίχιση του 10% στις υπάρχουσες οργανικές θέσεις (αυτές που απέμειναν μετά την κατάργηση των περίφημων «κενών»- δηλαδή, των θέσεων-καβάτζα που ξεπερνούσαν τις 30.000 (!) και οι οποίες καταργήθηκαν μετά από επιμονή της τρόικας).

yellows-peiraiwsΤο πότε και πώς θα γίνουν αυτές οι προσλήψεις, επίσης, δεν το απαντάει. Είναι καλύτερο να ελπίζουν όλοι για μια θέση στα «χειμερινά ανάκτορα».

Μην τους αδικήσω, όμως: Στη δημοσιότητα δόθηκε και η αξιολόγηση (!) της κυβέρνησης με βάση την οποία κατέληξαν στην αύξηση των οργανικών θέσεων. Αυτή στηρίχθηκε σε «αντικειμενικά και μόνο κριτήρια, όπως οι λειτουργικές ανάγκες του φορέα, η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, η αξιοποίηση των πόρων, η ενίσχυση της συνοχής και του συντονισμού, η άρση ενδεχόμενων επικαλύψεων αρμοδιοτήτων». Τι, δεν καταλαβαίνετε;

Για το τέλος, το επιδόρπιο: Η κυβέρνηση ενέκρινε επίσης το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων των Διοικητικών Γραμματέων, Αναπληρωτών Διοικητικών Γραμματέων, Τομεακών Γραμματέων και των Ειδικών Τομεακών Γραμματέων.

Τι είναι όλοι αυτοί; Τίποτα περισσότερο από νέοι εγκάθετοι- νέες προωθημένες ρουσφετομηχανές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: Με 156 άλογα (συγγνώμη: Γραμματείς, εννοούσα) η κυβερνητική μηχανή θα πετάξει. Δεν θα μπορούσαν να πιάσουν τέτοιες επιδόσεις με τους 65 Γραμματείς (γενικούς και ειδικούς) που παρέδωσαν οι Σαμαροβανιζέλοι. Γι’ αυτό, δημιούργησαν άλλους 81! Η επιλογή των γραμματέων θα πραγματοποιηθεί «με αξιοκρατικά και αντικειμενικά κριτήρια, μετά από εισήγηση ανεξάρτητου οργάνου» (sic). Kαι, γι’ αυτούς που θέλουν να μάθουν για το νέο όργανο, τους πληροφορούμε ότι 7 από τα 11 μέλη του θα ορίζονται από την κυβέρνηση.

Το (αριστερό) πελατειακό κράτος είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό!Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 03 Ιούνιος 2017 08:27

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δρ. Παναγιώτης Καρκατσούλης

Δρ. Παναγιώτης Καρκατσούλης

Πρ. Βουλευτής Επικρατείας με Το Ποτάμι και γραμματέας της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

 

http://www.inerp.gr


Είμαι νομικός (Πανεπιστήμιο Αθηνών), με διδακτορική διατριβή στην Κοινωνιολογία του Δικαίου (Πανεπιστήμιο Bielefeld, Γερμανία). Η πρώτη μου επαγγελματική ενασχόληση με το διοικητικό/ρυθμιστικό φαινόμενο ήταν στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης στην οποία παραμένω έχοντας διδάξει για περισσότερα από 20 έτη Δημόσια Πολιτική και Ρυθμιστική Διακυβέρνηση. Ακολούθως εργάσθηκα, για δύο δεκαετίες, ως ειδικός επιστήμων στο Υπουργείο Προεδρίας Κυβερνήσεως. Στα χρόνια αυτά προσπάθησα ιδιαίτερα για την ανατροπή των αρνητικών στερεοτύπων για την ελληνική διοίκηση μέσα από την προώθηση των διοικητικών μεταρρυθμίσεων. Τα ΚΕΠ αποτελούν την πιο γνωστή απ’ αυτές. Από το 2007 και μετά, έχω την ευθύνη του στρατηγικού σχεδιασμού του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση». Παράλληλα με τις δραστηριότητές μου στην Ελλάδα, είχα έντονη δραστηριότητα ως σύμβουλος πολλών κυβερνήσεων και διοικήσεων (22) καθώς και διεθνών οργανισμών (5) επί θεμάτων διοικητικών μεταρρυθμίσεων. Έχω εκδώσει 5 βιβλία και έχω δημοσιεύσει περισσότερα από εκατό άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο. Μελέτες μου έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες (μεταξύ άλλων, στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ρωσικά, αραβικά, και κινεζικά). Έχω βραβευτεί δύο φορές από την Αμερικανική Εταιρία Διοικητικής Επιστήμης. Η πρώτη φορά ήταν το 2003, με το βραβείο «Peter Boorsma» από την Southeastern Conference της ΑSPA και η δεύτερη το 2012 στο Las Vegas όπου μου απονεμήθηκε το "International Public Sector Award" της ASPA.