130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Σάββατο, 27 Μάιος 2017 05:14

Η θανάτωση των αθώων

  Δημήτρης Τζελέπης

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Ήταν στην Μαδρίτη το 2004 που ο τότε πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Ανθάρ στήριξε τον πόλεμο στο Ιράκ μαζί με τους «πρόθυμους» Μπους , Μπλερ και του ήρθε η απάντηση από την Αλ Κάιντα μέσω τρομοκρατικού χτυπήματος. Έναν χρόνο μετά 2005 Λονδίνο οι Άγγλοι βγαίνουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά της εισβολής στο Ιράκ. Αλλά ήταν ήδη αργά, η αποφράδα 7η Ιουλίου 2005 για τους Άγγλους μαγνητίζεται από τρομοκρατικό χτύπημα. Οι Άγγλοι θρηνούν και μετράνε 52 νεκρούς. Το χτύπημα έγινε στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

 

11 Σεπτεμβρίου 2001 η Αλ Κάιντα προκαλεί την πιο φρικτή τρομοκρατική επίθεση στους δίδυμους πύργους.

Η τρομοκρατία έδινε τα δικά της μηνύματα, αλλά κανείς σε όλον τον κόσμο δεν τα έπαιρνε στα σοβαρά. Οι ειδήσεις μιλούσαν για χτυπήματα σε Αραβικές χώρες και της Ανατολίας, εμείς όμως ακούγαμε, αλλά δεν δίναμε σημασία. Τα ακούγαμε και περνούσαμε παρακάτω.

yellows-peiraiwsΊσως να μην μπορούμε να ορίσουμε τι σημαίνει τρομοκρατία, αλλά όσοι έχουν παρακολουθήσει και μαθήματα διεθνούς πολιτικής στο περίπου γνωρίζουν ότι είναι «όταν εξαναγκάζεις μία μάζα με βία να φύγει από τον τόπο που είναι εγκατεστημένη». Στο βιβλίο Failed State ο Νόαμ Τσόμσκυ παραθέτει την άποψη του πρώην γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν «τρομοκρατία συνιστά οιαδήποτε ενέργεια, η οποία αποσκοπεί στον θάνατο ή στον σοβαρό τραυματισμό πολιτών ή αμάχων, προκειμένου να εκφοβιστεί ένας πληθυσμός, ή να εξαναγκαστεί μία κυβέρνηση ή διεθνής οργανισμός, ώστε να προβεί σε ενέργειες οιασδήποτε μορφής ή να απόσχει αυτών.»

Αυτό που έγινε στο Μάντσεστερ με τα ανήλικα παιδιά να βρίσκουν τραγικό θάνατο μετά τη λήξη της συναυλίας της Αριάνα Γκράντε ήταν ένα παγκόσμιο σοκ. Οι τρομοκράτες συνεχίζουν να χτυπούν εκεί που ανθίζει ο δυτικός πολιτισμός, σε μπαρ, σε συναυλίες, σε σατιρικά περιοδικά. Αλλά αυτή είναι η δύση, δεν μπορεί να αλλάξει τον τρόπο ζωή και της καθημερινότητας.

Ο κατάλογος της τυφλής επίθεσης αυξάνεται Παρίσι, Βερολίνο, Κωνσταντινούπολη, Αγγλία που το τελευταίο ήταν χτύπημα σε εφήβους, δηλαδή ο τρομοκράτης διψούσε για αίμα.

Ο αδελφός του δράστη συνελήφθη, έχουν γίνουν έρευνες σε σπίτια ώστε να βρουν τι σύνεργα είχε μέσα στο σπίτι του. Επίσης, οι έρευνες προχωρούν και για το εάν ο μακελάρης προχώρησε μόνος του ή εάν σχεδίαζε την επίθεση με άλλους. Κάτι που μένει να μάθουμε.

Η τρομοκρατία πια έχει αποκτήσει δική της γλώσσα, δικό της τρόπο, όπως εμφατικά σημειώνουν οι ΝΥΤ.

Ο στόχος είναι   να σκοτώσουν και όχι να αμυνθούν. Οι άνθρωποι με τα μαύρα, ο πιο αστάθμητος παράγοντας αυτήν την στιγμή. Όσο το χαλιφάτο θα χάνει εδάφη στο Ιράκ και την Συρία τόσο θα εξάγει τυφλή τρομοκρατία στην Ευρώπη. Η κατάρριψη του χαλιφάτου θέλει πολύ ακόμη να πραγματοποιηθεί.

Οι τρομοκράτες επιτίθενται, δεν κάνουν αυτοάμυνα.

Τον Ιανουάριο του 2002 η ΕΕ για την τρομοκρατία έλεγε: «προκαλώντας εκτεταμένη καταστροφή σε μία κυβέρνηση ή σε μία εγκατάσταση (…) έναν δημόσιο χώρο ή ιδιωτική ιδιοκτησία (…) που να καταλήξει σε σημαντικές οικονομικές απώλειες», ή ακόμα «που απειλεί να προκαλέσει» κάποια τέτοια καταστροφή.

Οι ευρωπαίοι καλούνται να πηγαίνουν να διασκεδάζουν, όπως τους κάλεσε η υπουργός πολιτισμού της Γαλλίας. Πρέπει να δείχνουν τον δυτικό πολιτισμό. Πολλοί τον κατηγορούν, αλλά τι να κάνουμε, έτσι είναι η δύση, καπιταλισμός, αγορές σε ακριβά προϊόντα, καταναλωτισμό στις γιορτές. Για περισσότερα άρθρα του Δημήτρη Τζελέπη πατήστε εδώ!


Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 27 Μάιος 2017 05:42

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημήτρης Τζελέπης

Δημήτρης Τζελέπης

Ο Δημήτρης Τζελέπης είναι φοιτητής στο ΔΠΘ , στο Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών στην Κομοτηνή. Στον ελεύθερο χρόνο του διαβάζει βιβλία κυρίως πολιτικής ιστορίας.