130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Πέμπτη, 25 Μάιος 2017 22:00

Σύγκρουση πολιτισμού

  Θάνος Καλαμίδας

γράφει ο Θάνος Καλαμίδας.

Αυτό που συνέβει στο Μάντσεστερ έχει σοκάρει πολύ κόσμο και, αν και δεν θα μπορούσε να υπάρχει μετρητής σε αυτά τα πράγματα, αυτό που συνέβει σοκάρει πολύ περισσότερο όποιον ξέρει ή, καλυτέρα, όποιον έχει ζήσει έστω και για λίγο τη Βρετανική μεγαλούπολη. Το Μάντσεστερ, σε αντίθεση με το Λονδίνο των τουριστικών ατραξιόν, είναι μια πόλη που δονείται από τη συνεχή κίνηση και την πολυχρωμία των ανθρώπων της. Και ίσως η λέξη «κίνηση» να μην ήταν η πιο σωστή αλλά αυτό που εννοούσα είναι ότι είναι μια πόλη που συμβαίνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα αλλά πάντα με κέντρο τους τον άνθρωπο κι όχι άψυχα κτίρια και ερείπια μαυσωλεία.

 

Το Μάντσεστερ είναι μουσική, είναι θέατρο, είναι τέχνη, είναι η Γιουνάιτεντ και η Σίτυ, είναι τα ινδικά εστιατόρια και οι ντισκοτέκ στιλ ’80. Το Μάντσεστερ είναι τα παμπ του και η πικρή μπίρα. Το Μάντσεστερ είναι το πανεπιστήμιο του και το καταπληκτικό μουσείο φυσικής ιστορίας, το Μάντσεστερ είναι μικρές γκαλερί και μεγάλα γήπεδα. Το Μάντσεστερ είναι μια πόλη με καρδιά και ψυχή γιατί είναι μια πόλη με κατοίκους που δεν μετράει το χρώμα ή η θρησκεία αλλά η καρδιά. Που δεν έχει σημασία αν είσαι Πακιστανός, Νιγηριανός ή Έλληνας, ορθόδοξος, βουδιστής ή μουσουλμάνος, σημασία έχει ότι όλοι είναι συνάνθρωποι συγκάτοικοι στην ίδια πόλη που ζουν αρμονικά και ειρηνικά. Ίσως αυτό ακριβώς να είναι που δεν αρέσει...

thanoraf-tsipras-gymnos-gravataΒλέπετε, σε κάποιους δεν αρέσει όταν άνθρωποι διαφόρων χρωμάτων και πιστεύω μπορούν να συν-ζήσουν κάτω από την ίδια σκεπή αρμονικά. Και ξέρετε ποια είναι η μεγάλη ειρωνεία; Ότι αυτοί που μισούν αυτήν την αρμονική συγκατοίκηση είναι αυτοί που μιλάνε για …σύγκρουση πολιτισμών. Αυτοί που δεν θέλουν να βλέπουν όλους αυτούς τους ανθρώπους κάτω από την ίδια στέγη. Αυτοί που νομίζουν ότι αυτό που ταυτοπροσωπεί και ορίζει την ιστορική και εθνική τους ταυτότητα είναι το χρώμα του δέρματος και μια εκκλησία.

Πριν από μερικές μέρες έγραφα για όσα έγιναν στη Βουλή με τον Δένδια και τον Κασιδιάρη και έτυχε την ίδια μέρα να γράφω ένα άρθρο για την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Σαουδική Αραβία. Γράφοντας για την Σαουδική Αραβία το ένα έφερε το άλλο και βρέθηκα μπροστά σε φωτογραφίες από τη Συρία και το Ιράκ όπου μέλη του Ισλαμικού Χαλιφάτου χαμογελαστά νιώθανε νικητές δίπλα σε ζωντανά ή νεκρά σώματα των «εχθρών» τους. Εχθρών που βέβαια είναι συμπατριώτες τους και πολλές φορές ακόμα και συγγενείς τους. Οι φωτογραφισμένοι χαμογελαστοί δίπλα σε κατεστραμμένα κειμήλια του ίδιου του πολιτισμού τους, αυτού που ορίζει την ιστορική και εθνική τους ταυτότητα. Και ξέρετε τι μου θύμισαν τα πρόσωπα τους και ειδικά το χαμόγελο και η μάτια τους; Τον Κασιδιάρη.

Πολλές φορές όλοι μας – σε αυτό συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου – έχουμε γράψει κατεβατά ολόκληρα για το ρόλο που παίζουν στο Ιράκ, στο Ιράν ή στο Αφγανιστάν όλοι αυτοί οι φανατικοί αγιατολάχ. Για τον εμπρηστικό, τον φανατικό, τον πολλές φορές κανιβαλιστικό και υποκινητικό για ενέργειες όπως αυτή του Μάντσεστερ, λόγο τους; Εγώ τουλάχιστον το έχω κάνει αρκετές φορές. Ποια η διαφορά όμως του λόγου τους με τον λόγο που κηρύσσει ο Αμβρόσιος, ο Σεραφείμ, ο Μάρκος της Χίου ή ο Άνθιμος; Η μανία τους και το μίσος τους προς Έλληνες που δεν υπακούσουν στις «εντολές» τους και τα πιστεύω τους (που σπάνια είναι θρησκευτικά) είναι κανιβαλιστικό και απάνθρωπο. Είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό των μουλάδων στο Αφγανιστάν, στη Συρία και το Ιράκ.

Ποιά η διαφορά μεταξύ της Αμερικανικής Κου-Κλουξ-Κλαν, των Αληθινών Φινλανδών, της Χρυσής Αυγής και του Ισλαμικού Χαλιφάτου; Τι έκαναν οι Χρυσαυγήτες στην Σερβία και στο Κόσοβο με τους …απίστους; Το μυστικό για το οποίο ποτέ δεν μιλάμε; Ποιά η διαφορά του Κασιδιάρη με τον Αμπού Μπακρ αλ Μπαχνταντί; Η διαφορά είναι στις λέξεις. Τίποτα άλλο για κανέναν από αυτούς. Από τον Αμβρόσιο μέχρι τον Κασιδιάρη και από τον Σόινι μέχρι τον αλ Μπαχνταντί, όλοι είναι ίδιοι ακριβώς. Έχουν τα ίδια στην ουσία πιστεύω και τους ίδιους ακριβώς σκοπούς. Συν ότι όλοι τους χρησιμοποιούν σαν δικαιολογία το χρώμα του δέρματος και την θρησκεία.

Δεν υπάρχει σύγκρουση πολιτισμών, αυτό που υπάρχει είναι σύγκρουση πολισμού.

Πριν από μερικές ώρες και τελείως τυχαία διάβασα κείμενο αυτού του υπέροχου ελληνικού σάιτ που προσπαθεί – κυριολεκτικά γενναία – να πολεμήσει όλα τα ψέματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Μιλάω για το Ellinika Hoaxes φυσικά. Ανάμεσα στα άλλα που διάβαζα υπήρχε και κάτι που τράβηξε έντονα την προσοχή μου, άλλα γιατί; Όχι γιατί ήταν εξωφρενικό ψέμα αλλά γιατί …δεν μου έκανε καμία απολύτως έκπληξη. Το ξέρετε ότι στην Ελλάδα έχουν εμφανιστεί οργανωμένα ομάδες με πολλαπλή παρουσία στο διαδίκτυο, που πιστεύουν ότι η Γη είναι …επίπεδη; Ασύλληπτο; Κι όμως πραγματικό. Ξέρετε ποιά είναι η μεγάλη σύμπτωση; Ότι τα μέλη τους όλο τυχαία είναι και συμπαθώντες της Χρυσής Αυγής.

yellows-peiraiwsΟι Αληθινοί/Γνήσιοι Φινλανδοί στο πρόγραμμα τους αναφέρουν ότι η τέχνη και ο πολιτισμός θα πρέπει να είναι αποκλειστικά φινλανδοκεντρικός και να υπηρετεί την ιδέα του Φινλανδικού έθνους. Αυτή τη στιγμή οι Αληθινοί Φινλανδοί είναι κυβέρνηση και έχουν αρχίσει να πραγματοποιούν το πρόγραμμα τους κόβοντας για κάθε μοντέρνα ή διαφορετική έκφραση που δεν είναι ανάλογη σε αυτό που οι ίδιοι ορίζουν ότι «υπηρετεί την ιδέα του Φινλανδικού έθνους», επιχορηγήσεις και συμβολή σε κρατικά ή δημοτικά θέατρα, γκαλερί κλπ. Ποιά η διαφορά τους από αυτούς του Ισλαμικού Χαλιφάτου που καταστρέφουν μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους γιατί …δεν υπηρετούν την ιδέα του Ισλαμικού Χαλιφάτου ή τους ναζί που καίγανε βιβλία;

Και μην με ρωτήσετε τι κάνουμε και πως τους αντιμετωπίζουμε. Αν δεν έχετε καταλάβει μέχρι τώρα δεν θα καταλάβετε ποτέ, το πιθανότερο είναι να αναρωτιέστε αν η Γη είναι …επίπεδη.

Αυτό που έγινε στο Μάντσεστερ αυτή τη βδομάδα, αυτό που έγινε στη Στοκχόλμη πριν από μερικές βδομάδες – δυο πόλεις κατ’ εξοχήν πολυπολιτισμικές - ή αυτό που συμβαίνει στη Συρία και στο Ιράκ καθημερινά, είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που συμβαίνει και στους δρόμους της Αθήνας περιοδικά, είναι αυτό που σκότωσε τον Φύσσα. Απλά, τον Φύσσα τον σκοτώσανε οι «δικοί μας» τρομοκράτες και γι’ αυτό αρνούμαστε να το δούμε σαν ενέργεια μίσους και τρομοκρατίας.

Και όχι, τα τείχη και τα συρματοπλέγματα δεν είναι λύση, είναι δράση που θα γίνει άλλοθι και δικαιολογία και στο τέλος θα την πληρώσουν αθώοι όπως το οκτάχρονο κοριτσάκι στο Μάντσεστερ και το τετράχρονο αγοράκι στα νερά του Αιγαίου. Αλλά …δεν θέλουμε να μάθουμε, μας βολεύει η άγνοια μας, γιατί ίσως …ίσως …ίσως και η Γη να είναι επίπεδη!

***********************************************

Για όσους απορούν γιατί δεν έγραψα τίποτα για τις εξελίξεις στο eurogroup, για το αν θα συμφωνηθεί κάτι ή όχι, η απάντηση είναι ότι η Γερμανία έχει εκλογές. Εκλογές παρα πολύ σημαντικές όχι για την Μέρκελ ή τον Σούλτς αλλά για τον Σόιμπλε και έχουν να κάνουν με την πολιτική του ιστορία και την υστεροφημία του. Και θέλει να αποδείξει ότι αυτός είναι ο καλός πατερούλης της Γερμανίας και αυτός ο μόνος που προστατεύει τα συμφέροντα του Γερμανού, και θα το κάνει πατώντας πάνω από το πτώμα της Ελλάδας. Όσο για την Ελλάδα …κρατάτε το ευρώ μην σας φύγει!

***********************************************

Δυστυχώς, Εγγλέζοι Χρυσαυγήτες έχουν ήδη ξαμοληθεί στο Μάντσεστερ για να τελειώσουν αυτό που ξεκίνησε το Ισλαμικό Χαλιφάτο.

***********************************************

Στη Γερμανία έχουν εκλογές και ο Σόιμπλε λειτουργεί σε εκλογικούς ρυθμούς. Τελεία.

***********************************************

Για τους ηλίθιους κάποιων ελληνικών ΜΜΕ, το Μάντσεστερ δεν είναι στο …Λονδίνο.

***********************************************

Για άλλη μια Παρασκευή ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Θάνο Ραφτόπουλο που μου κρατάει, πάντα επίκαιρος, παρέα.

***********************************************

Στη φωτογραφία η …καμία διαφορά.
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα άρθρα του Θάνου Καλαμίδα!

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25 Μάιος 2017 22:15

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

 Θάνος Καλαμίδας

Θάνος Καλαμίδας

Θάνος Καλαμίδας, ένας Έλληνας στο Παρίσι και στο Λονδίνο και στο Βερολίνο και στο Τόκιο και τελευταία στο Ελσίνκι. Για εικοσαετία ελεύθερος σκοπευτής και αναλυτής για Βρετανικά μέσα με ανταποκρίσεις από τη Νότια Αφρική μέχρι την Κίνα, από την Νικαράγουα μέχρι το Σουδάν. Τα τελευταία χρόνια αναλυτής για Σκανδιναβικά, Βρετανικά και Γαλλικά έντυπα σε θέματα που κυρίως αφορούν την ευρωπαϊκή κοινότητα.