130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Πέμπτη, 25 Μάιος 2017 08:25

Η παγκόσμια βιομηχανία κρουαζιέρας έλκεται από την Ελλάδα

  Κωνσταντίνος Μαργαρίτης

 γράφει ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης.

Η κρουαζιέρα μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας, αρκεί να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις και να αναληφθούν πρωτοβουλίες εξωστρέφειας και διεκδίκησης μεριδίου άλλων αγορών.

 

Την πρόθεσή της να υιοθετήσει ένα μοντέλο σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα που θα συμβάλει στη βελτίωση των κρίσιμων θαλάσσιων και εναέριων υποδομών που απαιτούνται για να αξιοποιήσει η χώρα στο έπακρο το δυναμικό της ως προορισμός πρώτης επιλογής για παγκόσμιες εταιρείες και επιβάτες κρουαζιέρας, ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση.

Στην ομιλία του κατά τα επίσημα εγκαίνια του 4ου Posidonia Sea Tourism Forum, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δώσει κίνητρα στις διεθνείς εταιρείες κρουαζιέρας ώστε να επενδύσουν σε σχετικά έργα υποδομών στην Ελλάδα και είναι πρόθυμη να εξετάσει την αξιοποίηση λιμανιών κρουαζιέρας με συμβάσεις παραχώρησης.

yellows-peiraiwsΟ ίδιος πρόσθεσε ότι «μια τέτοιου είδους πρωτοβουλία θα προωθούσε τη συνεργασία των εταιρειών κρουαζιέρας με την ελληνική κυβέρνηση και θα επιτάχυνε την υλοποίηση μιας σειράς έργων που διαφορετικά θα απαιτούσαν πολύ μεγαλύτερο διάστημα μέχρι να ολοκληρωθούν».

Η πολιτική ηγεσία της ναυτιλίας στην Ελλάδα θα πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται δημιουργικά και να προσπαθήσει να προάγει την αυθεντικότητα και να δει πέρα από τους εμβληματικούς, παραδοσιακούς προορισμούς. Έτσι θα δημιουργήσει νέα, εναλλακτικά προϊόντα, που θα προσφέρουν μια ευχάριστη και καινοτόμα εμπειρία, η οποία θα μένει ανεξίτηλη στη μνήμη των επιβατών κρουαζιερόπλοιων. Παράλληλα θα δημιουργήσει νέα έσοδα, με την αύξηση των επισκεπτών και τη κατασκευή των έργων υποδομής.

Η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στην ανάπτυξη του τομέα της κρουαζιέρας θα μπορούσε να λειτουργήσει καταλυτικά, προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός οράματος που θα ενίσχυε το ποιοτικό τουρισμό της πατρίδας μας.

Η Ελλάδα έχει πολλούς προορισμούς και καλείται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού να τους αναδείξει. Τα προβεβλημένα μέρη δεν αρκούν. Υπάρχουν πολλές μορφές τουρισμού, που αν αξιοποιηθούν σωστά, θα μιλάμε για μια τουριστική επανάσταση.

Μόλις το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει ζήσει την εμπειρία της κρουαζιέρας. Η Ελλάδα θα πρέπει να στραφεί προς την Κίνα και να προβληθεί συντονισμένα, με στόχο να διαφοροποιηθεί από τους υπόλοιπους γειτονικούς προορισμούς που αντιμετωπίζουν εντάσεις. Επίσης, χρειάζεται να επενδύσει άμεσα στη βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών για να είναι έτοιμη να υποδεχθεί την είσοδο στην αγορά των νέων πλοίων δυναμικότητας άνω των 4.000 επιβατών. Στην κατηγορία αυτή θα κατατάσσονται περισσότερα από τα μισά νεότευκτα πλοία την περίοδο 2020-2026, πρόσθετης δυναμικότητας 230.000 επιβατών.

Επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και συντονισμένες προσπάθειες θα φέρουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Υπάρχουν προοπτικές και μπορεί η πατρίδα μας να πετύχει στη τουριστική και ναυτιλιακή πρόκληση. Η Ελλάδα προσφέρει μια πολύ κερδοφόρα επενδυτική ευκαιρία για την παγκόσμια βιομηχανία κρουαζιέρας.

Σύμφωνα με τον κ. Θεόδωρο Κόντε,  Πρόεδρο της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, η Ελλάδα αναμένεται να καταγράψει  μείωση 20% των προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων και 15% λιγότερους επιβάτες σε σύγκριση με το 2016.

Οι άστοχες ενέργειες πρέπει να αποφευχθούν και οι μειώσεις να αντιμετωπιστούν με σωστό management.

Υπάρχουν ευκαιρίες και οφείλει η κυβέρνηση να τις αξιοποιήσει. Το τουριστικό μέλλον της Ελλάδας πρέπει να βασίζεται στη κρουαζιέρα. Νέες προοπτικές με σύγχρονα οράματα. 

Για να διαβάσετε περισσότερα άρθρα του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη πατήστε εδώ!

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25 Μάιος 2017 08:35

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Κωνσταντίνος Μαργαρίτης

Κωνσταντίνος Μαργαρίτης

Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης είναι δημοσιογράφος.