130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Κυριακή, 14 Μάιος 2017 08:22

Ανάπτυξη με μπουχάρια

  Νίκος Γκίκας

γράφει ο Νίκος Γκίκας.

Στο δυτικό κόσμο οι οικονομικές ελευθερίες είναι αυξημένες, με σοσιαλιστικό ή δεξιό πρόσημο. Αντίθετα στην καθ΄ ημάς ανατολή τις τελευταίες δεκαετίες οι κυβερνώντες εφάρμοσαν έναν άκρατο προστατευτισμό. Με απίθανα μεγάλο πελατειακό κράτος, με συντεχνίες, με μονοπώλια και ολιγοπώλια και ένα κοινωνικό κράτος εκτροχιασμένο. Η ανάπτυξη φύονταν στις ΔΕΚΟ και τα δανεικά, ενισχύοντας σταθερά την κατανάλωση.

Το κρατικοδίαιτο μοντέλο στήριζε το συνδικαλιστικό και συχνά το τοπικιστικό κατεστημένο όπως η ΔΕΗ ή τα λογής εκπαιδευτικά ιδρύματα σε ραχούλες, εκτελώντας ομόφυλα τάματα, με στρατιές “βιβλιοφάγων”. Αλλά ανάπτυξη δε γίνεται με ιδεολογήματα και αυταπάτες. Για να προκύψει χρειάζεται μια κοινή λογική πλειοψηφίας ανθρώπων, που θα έχουν ως όραμα την επιχειρηματικότητα και την απελευθέρωση αυτής από τα δεσμά του κράτους.

Παγκόσμια και από αρχαιοτάτων χρόνων η ελεύθερη και ανοιχτή αγορά αποτέλεσε το μοναδικό μηχανισμό παραγωγής πλούτου. Η δε χώρα μας, στα πλαίσια της Ε.Ε. έχει τη λιγότερο ανοιχτή αγορά με ευθύνη κυρίως των προηγουμένων κυβερνήσεων. Σήμερα εξαιτίας της απροθυμίας μας να αλλάξουμε, βαπτίζουμε την ανάπτυξη δίκαιη, made in Greece ή όπως την ερίζει ο κάθε φαντασμένος.

yellows-peiraiwsΗ ανάκαμψη όμως του ιδιωτικού τομέα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με 29% φορολογία, με προκαταβολές και με ασφαλιστικές εισφορές επιπλέον του 27% που ήδη είναι υπέρογκο και χωρίς αντίκρισμα. Η τελευταία ανακοίνωση του Ο.Ε.Ε. είναι χαρακτηριστική. Η σχέση είναι δυσανάλογα ετεροβαρής. Οδηγεί στην φοροδιαφυγή της επιβίωσης, την παρανομία ή το κλείσιμο.

Εάν λοιπόν θέλουμε βιώσιμη επιχειρηματικότητα, πλούτο και θέσεις εργασίας, απαιτούνται χαμηλοί συντελεστές φόρου προκειμένου να αποταμιεύονται και να επενδύονται κεφάλαια, εξορθολογισμένο ασφαλιστικό κόστος που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα και την αναλογικότητα ως μέσο ατομικής ευθύνης και επιπλέον σταθερό φορολογικό και νομοθετικό πλαίσιο.

Απαιτείται επιπλέον απελευθέρωση και αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, με έμφαση στον ορυκτό πλούτο, τα φαρμακευτικά και βιομηχανικά προϊόντα, τη βιοτεχνολογία, τη νανοτεχνολογία και τις υπηρεσίες logistics. Τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που οδηγούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, προσφέροντας καλύτερες υπηρεσίες. Τομείς κατεξοχήν εξωστρεφείς που μπορούν να φέρουν επενδύσεις και να δώσουν υψηλή επώνυμη προστιθέμενη αξία.

Στην αυγή του Super Fast Broadband των 100Mbps και του Internet of Things δε γίνεται ανάπτυξη από τους τσελιγκάδες και τα μπουχάρια. Η τεχνολογική ώσμωση είναι αναγκαία. Παράλληλα, η ανάπτυξη δια της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός, παρά η αναγκαία προσθήκη διάχυσης κοινωνικών ωφελημάτων. Η ευημερία βρίσκεται στα βήματα των άλλων καπιταλιστικών χωρών, με μεταρρυθμίσεις και δραστική μείωση των φόρων. Εάν δεν εγκαταλείψουμε τις αριστερές ιδεοληψίες και δε βαδίσουμε το σίγουρο μονοπάτι, όχι μόνο ουσιαστικές επενδύσεις δεν θα δούμε αλλά και η μόνη ανάπτυξη που θα έχουμε θα είναι εκείνη της καταστροφής.

 


Για να διαβάσετε περισσότερα άρθρα του Νίκου Γκίκα πατήστε εδώ!

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 14 Μάιος 2017 08:58

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Νίκος Γκίκας

Νίκος Γκίκας

Ο Νίκος Γκίκας είναι αρθρογράφος στον τοπικό τύπο ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ τις Κυριακές