130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Τετάρτη, 18 Ιανουάριος 2017 09:46

Επιστροφή στην δεκαπενταετία 1930-1945;

  Δημήτρης Τζελέπης

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

«Κάθε γενιά, αναμφισβήτητα, θεωρεί τον εαυτό της προορισμένο να ξαναφτιάξει τον κόσμο. Η δική μου γνωρίζω πως δεν θα τον ξαναφτιάξει. Η αποστολή της είναι δυσκολότερη: να εμποδίσει τον κόσμο να καταστραφεί». Η φράση αυτή ανήκει στον στοχαστή, ποιητή Αλμπέρ Καμύ, στην ομιλία του για το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1957.

 

Η φράση σε εκείνη την περίοδο είχε μεγάλη σημασία, η Ευρώπη-ο κόσμος πάσχιζε να βγει από τις σκοτεινές περιόδους της, από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Μία εποχή, καιροί σκληροί, τα σκοτεινά τούνελ να κυριαρχούν, που όλοι εύχονταν να μην ξαναέρθουν.

Το ερώτημα είναι εάν ο κόσμος μπαίνει σε δύσκολους καιρούς από την Παρασκευή και έπειτα. Την Παρασκευή στις 12 η ώρα Αμερικής ο Ντόναλτ Τραμπ ορκίζεται πρόεδρος των ΗΠΑ και έτσι αρχίζει μία νέα εποχή σε όλον τον κόσμο. Πολλοί θα ήθελαν μία τρίτη θητεία του πρώτου αφροαμερικανού προέδρου αλλά… Περιμένουνε να δούμε εάν ο νεοεκλεγείς πρόεδρος κατά την ομιλία του θα πει καμία έκφραση που θα γραφτεί στην βίβλο της ιστορίας. « Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα παρά μόνο τον ίδιο τον φόβο» Ρούζβελτ (1933), «Μην ρωτάτε τι μπορεί να κάνει η χώρα για εσάς, αλλά εσείς για την χώρα » Κένεντι (1961).

budget-banners-gif-1Μένει να δούμε εάν η προεδρία θα αλλάξει τον Τραμπ ή ο Τραμπ θα αλλάξει την προεδρία. Το Σάββατο το πρωί θα περπατήσει στα δυτικά του Λευκού Οίκου και μετά την τελετουργία θα καθίσει και επίσημα στον οβάλ γραφείο.

Χθες με τις δηλώσεις έδειξε το πώς αντιλαμβάνεται το ΝΑΤΟ, πάει να παγώσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Γερμανία. Ακόμη δεν ξέρουμε τι στάση θα κρατήσει για το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ερωτηθείς από το Fox News τον Ιανουάριο του 2015 για το εάν "εκλεγείτε πρόεδρος τι θα κάνετε με την Ελλάδα", η απάντηση που έδωσε ήταν "θα αφήσω την Γερμανία να το χειριστεί, αυτά τα θέματα για την Γερμανία δεν είναι τίποτα". Διακεκριμένοι οικονομολόγοι λένε ότι μετά από ένα χρόνο δεν θα υπάρχει νομισματική ένωση, αλλά μπορεί να μην υπάρχει και Ε.Ε.

Δύο επιλογές του Τραμπ ξεχωρίζουν, ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον που ξέρει μόνο από deal, αλλά όχι από γεωπολιτική, γεωστρατηγική και άλλα θέματα κομβικής σημασίας και ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπορ Ρος ο γνωστός, που δεν έχει πάρει και τα καλύτερα λόγια από την Wall Street.

Ο Τραμπ επιχειρεί να βάλει σε μία νέα περίοδο τις Ρωσοαμερικάνικες σχέσεις, αλλά ο Πούτιν είναι έξυπνος παίκτης, η Ρωσία θέλει μία ανανεωμένη συμφωνία της Γιάλτας με σφαίρες επιρροής. Ήδη στην Μόσχα μιλάνε για πολυκεντρισμό, για πολιτισμικές σφαίρες. Κάτι που φαίνεται να επιθυμεί και ο Τραμπ. Το σκάνδαλο που θα ταράξει, θα προκαλέσει σάλο στις ΗΠΑ είναι εάν οι Ρωσικές μυστικές υπηρεσίες βγάλουν στην φόρα πάρτι ηδονής που έκανε με Ρώσες καλλονές το 2013 στα καλλιστεία της Miss Universe. Καταλαβαίνουμε ότι η Μόσχα τον κρατάει στο χέρι.

Το πρόγραμμα τον 100 ημερών αναφέρεται σε πολλά, όπως η κατεδάφιση του ObamaCare, η ανύψωση τείχους στο Μεξικό και πολλά άλλα.

Έχει πει ότι "το χρέος της Αμερικής ήταν 18 τρις, τώρα είναι 20 τρις και εάν συνεχίσουμε έτσι θα φτάσει στα 24 τρις τότε είναι που θα γίνουμε Ελλάδα και δεν θα μπορούμε να σωθούμε".

Για να επιστρέψω και στον πρόλογό μου, όλοι πρέπει να ανησυχούμε, ο κόσμος δεν ξαναφτιάχνεται όσο ιδεαλιστής και εάν είναι κάποιος. Εάν ζούσε στην εποχή μας ο Γάλλος ποιητής Καμύ θα έβλεπε ότι η φράση του επιβεβαιώνεται και ο κόσμος να γυρνάει στην φαύλη εκείνη εποχή.

Ο κόσμος θα γυρίσει στην εποχή του 1945; Ένας άλλος κόσμος.

Πως θα είναι ζωή μας με τον Τραμπ;
Για περισσότερα άρθρα του Δημήτρη Τζελέπη πατήστε εδώ!


Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 18 Ιανουάριος 2017 09:57

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημήτρης Τζελέπης

Δημήτρης Τζελέπης

Ο Δημήτρης Τζελέπης είναι φοιτητής στο ΔΠΘ , στο Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών στην Κομοτηνή. Στον ελεύθερο χρόνο του διαβάζει βιβλία κυρίως πολιτικής ιστορίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Οι τελευταίοι 40 στο Γκουαντάναμο! Η συνήθεια »