130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Πέμπτη, 12 Ιανουάριος 2017 08:45

Κυπριακό, όποια λύση ή κατάρρευση των συνομιλιών; Πως εμπλέκεται η Ελλάδα

  Δημήτρης Τζελέπης

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Ο αείμνηστος Τάσος Παπαδόπουλος είχε πει: «εγώ παρέλαβα κράτος, δεν θα παραδώσω κοινότητα». Ο Κώστας Καραμανλής το 2004 είχε πει, ότι η απόφαση βρίσκεται στα χέρια του Κυπριακό λαού. Στην υπογραφή της συνθήκης των εγγυήσεων το 1959 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είπε: «την ίδια συμφωνία υπογράψαμε εγώ και ο Μακάριος, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω πως εγώ θεωρούμαι προδότης, ενώ ο Μακάριος εθνικός ήρως».

 

Το Κυπριακό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της διεθνούς διπλωματίας, το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν (2004) έπεσε στο κενό, σε αυτή την φάση, όπου αύριο θα πραγματοποιηθεί η πολυμερής, θα επιχειρηθεί μία λύση βιώσιμη στον χρόνο, δεν μοιάζει όμως να ικανοποιεί τον σχεδιασμό του κ. Ερντογάν. Ο Ερντογάν θέλει την παραμονή των στρατευμάτων, την παραμονή των εγγυήσεων, ο κατοχικός ηγέτης Ακιντζί ζητεί εκ περιτροπής προεδρία. Όλα αυτά είναι προς όφελος της Τουρκίας και όχι μόνο δεν λύνεται το Κυπριακό, αλλά τα λάφυρα τα παίρνει ο Ερντογάν και η Τουρκία που θα έχει όποιο δικαίωμα επέμβασης.

budget-banners-gif-1Η ελληνική διπλωματία με πρώτο τον υπουργό εξωτερικών κ. Κοτζιά έχει δηλώσει ότι δεν θα δεχτούμε όποια λύση, που θα υπερβαίνει στο διεθνές δίκαιο και εάν αυτή περιέχει παραμονή στρατευμάτων και εάν περιέχει εγγυήσεις. Στο ίδιο διπλωματικό πεδίο κινείται με τον κ. Κοτζιά και ο κ. Τσίπρας. Δεν πρέπει να υποπέσει στην όποια πίεση ή εκβιασμό του Ερντογάν. Είναι ευκαιρία του πρωθυπουργού της χώρας μας να δείξει τις διπλωματικές του ικανότητες. Διπλωμάτες λένε ότι, εάν η αξιολόγηση μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση, το Κυπριακό μπορεί;

Η κυπριακή κυβέρνηση προεξάρχοντος του πρωθυπουργού κ. Αναστασιάδη έδειξε μία βιασύνη για την λύση, δεν έπρεπε να βιάζεται. Ο κ. Άιντε τον Δεκέμβριο είχε συναντήσεις με όλες τις πλευρές και πίεζε για πολυμερή. Ο κ. Αναστασιάδης δεν πρέπει ούτε και αυτός να συμφωνήσει, ούτε με τον κατοχικό ηγέτη Ακιντζί, ούτε με τον Ερντογάν. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει την βιασύνη που έδειξε αυτόν τον μήνα ο πρόεδρος της Κύπρου, εάν είναι να μείνει στην ιστορία μόνο για την λύση του Κυπριακού ή του έχουν πει ότι θα πάρει Νόμπελ ειρήνης; Νόμπελ ειρήνης έχει πάρει ο Κίσινγκερ που ευθύνεται για τους αμάχους που έπεσαν στο Βιετνάμ και δεν πήρε ο Μαχάτμα Γκάντι που ήταν ο σημαιοφόρος της ειρήνης.

Ένα άλλο θέμα είναι το περιουσιακό - κατοχικό με την Μόρφου να είναι το μεγάλο ζήτημα. Ο Αναστασιάδης λέει 28,1%, ο Ακιντζί 29,1%.

Ο Ερντογάν έχει την ευκαιρία να δείξει στην Ευρώπη με μία λύση, ότι είναι ένας συνομιλητής, αλλά από την άλλη έχει τα εσωτερικά προβλήματα, τρομοκρατία, υποβιβασμός της εθνικού νομίσματος και την συμφωνία με τους Γκρίζους Λύκους για να προχωρήσει στην αλλαγή του συντάγματος που θα τον καταστήσει απόλυτο «άρχοντα» στην τουρκική πολική σκηνή.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, την Θράκη με τους Πομάκους που τόσα χρόνια τους αφήσαμε στο έλεος και τώρα στρέφονται προς Τουρκία μεριά.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει την έκφραση «ότι εάν η Τουρκία αποφασίσει να εισβάλει στο Τρελοκομείο, θα εισέλθουμε και εμείς».


ΥΓ: Με ενδεχόμενο του «σουλτανοσυντάγματος» η Ελλάδα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική. Όποιοι περιμένουν να πάρει τηλέφωνο ο Πούτιν, να τους υπενθυμίσω ότι μετά το πραξικόπημα οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας έχουν βελτιωθεί και δεν απέχουν πόρρω.
Για περισσότερα άρθρα του Δημήτρη Τζελέπη πατήστε εδώ!


Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Ιανουάριος 2017 09:01

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημήτρης Τζελέπης

Δημήτρης Τζελέπης

Ο Δημήτρης Τζελέπης είναι φοιτητής στο ΔΠΘ , στο Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών στην Κομοτηνή. Στον ελεύθερο χρόνο του διαβάζει βιβλία κυρίως πολιτικής ιστορίας.