130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Παρασκευή, 06 Ιανουάριος 2017 18:31

Η πολιτική στα χρόνια του διαδικτύου

  Δημήτρης Τζελέπης

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Οι ψευδείς ειδήσεις εδώ και λίγους μήνες έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε πολλούς διαδικτυακούς χώρους. Το φαινόμενο αυτό το έχουμε ζήσει στην Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης, όπου πολλοί διατύπωναν άποψη για τα συμβάντα, προκειμένου να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Έγραφαν για το κακό μνημόνιο, για το χρέος και το πώς μπορούμε να το διαγράψουμε και διάφορες άλλες τέτοιες απόψεις, ειδήσεις που πολλοί τις πίστευαν.

 

Στα χρόνια του διαδικτύου είναι φυσικό να αναπτύσσονται τέτοιου είδους sites, blogs με στόχο την παραπληροφόρηση, τον αποπροσανατολισμό από την αλήθεια, την κοινή λογική και την καλλιέργεια διάφορων μύθων. Ακούγαμε πολλούς «αυτό το διάβασα εδώ, αφού το είπε αυτός έτσι θα είναι, με αυτόν τρόπο θα κινηθούμε.» Όλες αυτές οι καταστάσεις μπόλιασαν με μίσος τον λαό, είδαμε στις πλατείες τους αγανακτισμένους, πολίτες που έκαναν σημαία το «ότι οι πολιτικοί μας είναι μειοδότες» και διάφορα άλλα σχόλια που ακούγαμε στον δημόσιο διάλογο.

budget-banners-gif-1Ναι, το διαδίκτυο είναι ένα χρήσιμο μέσο στην εποχή μας, ίσως να κρύβεται και μέλλον σε αυτό, αλλά υπάρχουν πολλά σκοτεινά σημεία που θέλουν, που έχουν ως στόχο την παραπληροφόρηση και την καλλιέργεια διάφορων εντυπώσεων.

Στο εξωτερικό το φαινόμενο το ονομάζουν «η εποχή της μετά-αλήθειας» η μάστιγα που πάει να κατακλίσει το διαδίκτυο με ψευδείς ειδήσεις με στόχο τον φόβο, τον τρόμο εάν πρόκειται για ένα τρομοκρατικό χτύπημα, με εντυπώσεις εάν πρόκειται για πολιτική. Γι’ αυτό και η διοίκηση του Facebook συνεδριάζει για να δει τι θα κάνει με τις ψευδείς ειδήσεις. Το Internet και ειδικά τα κοινωνικά δίκτυα έδωσαν σε πολλούς να βγάλουν, να δείξουν τον χαρακτήρα τους, να ξεσπάσουν, να βωμολοχούν.

Στην Ελλάδα έχουμε τώρα το φαινόμενο Σώρρα με τα «λεφτά» από την Τράπεζα της Ανατολής, λέγοντας ότι θα μας διαγράψει το χρέος, θα δώσει σε υπερχρεωμένους Έλληνες από είκοσι χιλιάδες ευρώ . Ο όρκος που δίνουν είναι περίεργος από πολλούς λέγεται ότι τους ορκίζει στον Δία. Ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα δεν χρωστάει σε κανέναν, αλλά αντιθέτως όλοι χρωστάνε στην Ελλάδα για λόγους πνευματικούς, πολιτιστικούς, ηθικούς. Όλα αυτά στα σουρεάλ, τα αναληθή μερικός κόσμος τα πιστεύει, τα υιοθετεί δημιουργώντας έναν οξύ διάλογο αμφισβήτησης με τους άλλους.

Οι πολιτικοί, τα κόμματα, η πολιτεία θα πρέπει να είναι προσεκτική στις επόμενες κινήσεις, εάν συνεχιστούν τα περιστατικά που προσβάλλουν το κοινοβούλιο, την δημοκρατία θα εμφανιστούν και άλλοι σαν τον Σώρρα που θα διεκδικήσουν είσοδο στην Βουλή με τον δικό τους πολιτικό σουρεαλισμό.

Είμαστε μακριά από ένα νέο είδους νεοφασισμό, αλλά οι καταστάσεις μεταβάλλονται γρήγορα και το τέρας δεν ξέρεις τι θα βγάλει.  Ο λαός σε περίπτωση αμφισβήτησης της δημοκρατίας αρχίζει να αντιδρά.Για περισσότερα άρθρα του Δημήτρη Τζελέπη πατήστε εδώ!


Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 07 Ιανουάριος 2017 08:25

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημήτρης Τζελέπης

Δημήτρης Τζελέπης

Ο Δημήτρης Τζελέπης είναι φοιτητής στο ΔΠΘ , στο Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών στην Κομοτηνή. Στον ελεύθερο χρόνο του διαβάζει βιβλία κυρίως πολιτικής ιστορίας.