130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Τρίτη, 03 Ιανουάριος 2017 08:13

Εκείνη & Εκείνος, έτσι χωρίς πρόγραμμα υγείας

  Εκείνη & Εκείνος

γράφουν η Κατερίνα Χαρίση και ο Θάνος Καλαμίδας:

Εκείνη σήμερα απουσιάζει λόγω ανωτέρου βίας & Εκείνος πρόκειται να σας βασανίσει, γκρινιάζοντας με θέμα την υγεία όπως ήρθε από τον «φύλακα» της σύγχρονης Αλβιώνας.

& Εκείνος

Όλα ξεκίνησαν από μια ανταπόκριση της πολύ καλής Helena Smith από την Αθήνα, στην Βρετανική Guardian. Ο τίτλος της ανταπόκρισης σε ελεύθερη μετάφραση, για μένα τουλάχιστον είναι …μια εικόνα χίλιες λέξεις: «"Ασθενείς που θα έπρεπε να ζουν, πεθαίνουν", το ελληνικό σύστημα υγείας σε κατάσταση εξαΰλωσης».

Το άρθρο της Smith, ελλείψη οποιοδήποτε στοιχείων από Ελλάδα, - αυτό είναι κάτι που το αντιμετωπίζουμε όλοι όσοι προσπαθούμε να γράψουμε για οπουδήποτε θέμα για την Ελλάδα κι από το 2008 τουλάχιστον - είναι βασισμένο σε στοιχεία της ΕΕ, συζητήσεις που είχε η ίδια με νοσηλευτικό προσωπικό, γιατρούς, συνδικαλιστές κι όσα είδε η ίδια με τα μάτια της. Σκληρή η πραγματικότητα και για τα μάτια της Βρετανίδας ακόμα πιο σκληρή, αλλά και πάλι τίποτα σε σύγκριση με αυτά που έχουν δει και ζήσει τα δικά μας μάτια. Η Smith μιλάει για ένα κράτος ανύπαρκτο και ένα χώρο που τον εγκαταλείπουν απελπισμένοι από την κατάσταση, ακόμα κι εκείνοι οι λίγοι που ακόμα θέλουν να προσφέρουν.

budget-banners-gif-1Εμείς όμως έχουμε δει και ένα κράτος που σαμποτάρει συστηματικά το σύστημα υγείας για να το ιδιωτικοποιήσει προς χάρη νταβατζήδων που βοηθάνε εκλογικές μάχες. Έχουμε δώσει φακελάκια κι έχουμε κλάψει δίπλα σε ένα ράντζο. Έχουμε βγει στο φαρμακείο της γειτονίας για να αγοράσουμε γάζες που λείπουν από το νοσοκομείο κι έχουμε αφεθεί, ανήμποροι να κάνουμε οτιδήποτε άλλο, στα νύχια της «εξωτερικής» βοήθειας που δεν έχει ιδέα τι κάνει αλλά την συστήνουν από το …γραφείο. Έχουμε δει τι μπορεί να κάνει ένας Άδωνις κι ένας Βορίδης που η κυριά Smith όχι απλά δεν είδε αλλά μπροστά σε αυτά που είδε μπορεί και να το θεώρησε σαν τις παλιές καλές ημέρες.

Το ελληνικό σύστημα υγείας, όπως και η παιδεία, πάντα ήταν σε κώμα στην Ελλάδα. Σε κώμα στο παραπέντε να πεθάνουν. Απλά ο Άδωνις και ο Βορίδης, υπό τις οδηγίες του Αντωνάκη - του πιο διεφθαρμένου πρωθυπουργού που γνώρισε η Ελλάδα στη νεότερη ιστορία της - δώσανε την χαριστική βολή ξεπουλώντας όσα αξίζανε στους νταβατζήδες τους και αφήνοντας όσα απομείναν να …εξαϋλωθούν, όπως λέει και η κυρία Smith.

Αλλά αυτό που ακολουθήσε το άρθρο της Smith, ήταν πια που με εκνεύρισε. Πήραν την σκυτάλη οι πολιτικοί για να …απαντήσουν. Και μάλιστα σύμφωνα με την τελευταία μόδα επικοινωνίας των πολιτικών, το έκαναν μέσω των ιντερνετικών κοινωνικών δικτύων με προτίμηση στο Τραμπικό τουΐτερ. Πρώτοι οι συνένοχοι του Αντωνάκη για να ..κράξουν τη κυβέρνηση. Κάτι που με έχει μάθει πολύ καλά αυτή η δουλειά είναι ότι καθένας διαβάζει ό,τι θέλει σε ένα άρθρο, ακόμα και πράγματα που δεν έχουν γραφτεί, για κάποιους υπάρχουν. Το άρθρο της κυρίας Smith δείχνει και με τα πέντε δάχτυλα (όλα ανοιχτά), την κυβέρνηση Αντωνάκη αλλά οι μόνοι που δεν το βλέπουν είναι ο Αντωνάκης και οι κλακαδόροι του. Γι’ αυτούς δεν φταίει το ξεπούλημα του Άδωνι και του Βορίδη με τις οδηγίες του Αντωνάκη αλλά ο ένας χρόνος Τσίπρα.

Ακολουθήσαν τα Τσιπράκια. Όχι γιατί φταίνε άμεσα για τα κατάντια του συστήματος υγείας αλλά γιατί όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται. Γιατί ενάμιση χρόνο τώρα και παρόλες τις υποσχέσεις, όχι μόνο δεν κάνανε κάτι για να βελτιώσουν την τραγική κατάσταση που είχαν αφήσει Άδωνις και Βορίδης αλλά και με την αδιαφορία τους τα κάνανε ακόμα χειρότερα. Μάλιστα αδιαφορήσανε σε τέτοιο σημείο που να σηκώσει κεφάλι ακόμα κι ο Άδωνις και να μιλάει για το ..έργο που έκανε για την υγεία. Τέτοια ξεφτίλα!

Μετά ήρθαν οι Πασόκοι να μιλήσουν για τον Γεννηματά, λες και δεν ακολουθήσαν οι ακρίδες του Σημίτη για να ξεκινήσουν αυτό που τέλειωσαν οι ακρίδες του Αντωνάκη. Α, παραλίγο να το ξεχάσω, όταν ο Άδωνις και ο Βορίδης καταστρέφανε το σύστημα υγείας, θυμάστε ποιος ήταν αντιπρόεδρος, έτσι δεν είναι; Ο Πασόκος! Ο Βαγγέλας!!!

Αλλά ποιος έκλεισε το κύκλο της αναξιοπρέπειας και της αθλιότητας; Ο Καψής. Ο Παντελής Καψής. Πασόκος κι αυτός. Πρασινοφρουρός. Αυτός που με εντολή του Αντωνάκη, έκλεισε την ΕΡΤ σε ένα βράδυ αφήνοντας χιλιάδες ανέργους και δολοφονώντας την ελευθέρια του τύπου, για να μη πτωχεύσουν αυτοί που στη συνέχεια έτσι κι αλλιώς πτωχεύσανε. Αυτός ο «κύριος» Μαύρο που λέτε, έκανε φατσοβιβλική δήλωση που αφού συνέχαιρε την δημοσιογράφο, (μάλλον προσπαθεί να γλύψει μπας και ξαναγυρίσει σε κανένα οργανισμό που κλείνει) συνέχισε γράφοντας: «για την υγεία πρέπει να πούμε ότι το μεγάλο σκάνδαλο στην υγεία είναι ότι χρόνια τώρα δεν γνωρίζουμε τι πραγματικά συμβαίνει. Χαρακτηριστικό ανακοινώθηκαν στοιχεία του 2012! (και από ευρωπαϊκό οργανισμό) για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Από τότε σκοτάδι. Σκοτάδι για όλα. Ούτε την ελληνική θνησιμότητα από καρκίνο δεν ξέρουμε, χρησιμοποιούμε διεθνή δεδομένα , ούτε τα ιατρικά λάθη, ούτε βέβαια επιδόσεις νοσοκομείων. Μια βολική κατάσταση, για να μην πω συμπαιγνία, κυβερνήσεων κ γιατρών που αποκλείει ουσιαστικό έλεγχο κ αξιολόγηση δομών και φυσικά προσώπων.»

Ο συνυπουργός του Άδωνι και του Βορίδη. Από πού είναι να ξέρω να μη πάει λάθος η ροχάλα. Γι’ αυτές τις απορίες σου, να ρωτήσεις τους αφέντες σου, Λάκη. Τον Αντωνάκη και τον Βαγγελάκη. Κι ό,τι άλλο θέλεις, στον Άδωνι και στον Βορίδη κύριε Μαύρο.

Αντε και καλή χρονιά τώρα!

ΥΓ για όσους ενδιαφέρονται να διαβάσουν το άρθρο της Guardian, ΕΔΩ!
Αν θέλετε να διαβάσετε το "Δέντρο της προσφυγιάς", ένα βιβλίο των Κατερίνας Χαρίση, Gordana Mudri,  Σία Πέρρου και Νατάσα Τσιτσιριδάκη πατήστε εδώ!


Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Ιανουάριος 2017 08:32

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Εκείνη & Εκείνος

Εκείνη & Εκείνος

Εκείνη & εκείνος

Εκείνη, η Κατερίνα Χαρίση, είναι στο τέλος της δεύτερης δεκαετίας της, συγγραφέας πολυγραφότατη από τρέλα και πάθος, σύζυγος και μαμά δυο υπέροχων γιων.

Εκείνος, ο Θάνος Καλαμίδας, είναι στην πέμπτη δεκαετία του για τα καλά και γνωστός γκρινιάρης.

Εκείνη στην Ελλάδα κι εκείνος 3.500 χιλιόμετρα μακριά. Εκείνη εννιά μήνες ήλιο, εκείνος εννιά μήνες σκοτάδι, εκείνη παραλία εκείνος χιόνι. Και οι δυο θα σας κρατάνε συντροφιά μια φορά την εβδομάδα με ένα θέμα που θα γκρινιάζουν, θα διαφωνούν και μερικές φορές ακόμα και θα συμφωνούν, όλα αυτά με τίτλο: Εκείνη & Εκείνος.