130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Τετάρτη, 28 Δεκέμβριος 2016 09:35

Μη βέτο στον Βενιαμίν... Τραμπ!

  Λάρκος Λάρκου

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

 

Στις 23 Δεκεμβρίου το ΣΑ του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με τους οικισμούς που οργανώνει το Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Το ψήφισμα ζητά, σύμφωνα με το Ρόιτερς, «άμεσο και πλήρη τερματισμό όλων των δραστηριοτήτων σχετικά με τους οικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, περιλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ».

 

Παραμονές της ψηφοφορίας γίνονται διπλωματικά «θαύματα». Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ Ν. Τραμπ μιλά εναντίον της ψήφισης ενός τέτοιου ψηφίσματος με το εκπληκτικό σκεπτικό ότι μια υπερψήφισή του «θα θέσει το Ισραήλ σε πολύ φτωχή διαπραγματευτική θέση, και είναι εξαιρετικά άδικο για όλους τους ισραηλινούς», (Ρόιτερς, 22 Δεκεμβρίου). Συνεπώς, κατά Τραμπ «το ψήφισμα το οποίο συζητείται στο ΣΑ σχετικά με το Ισραήλ πρέπει να να τερματιστεί με τη χρήση του βέτο». Η διοίκηση Ομπάμα απάντησε ότι «δεν έχουμε κανένα σχόλιο επί αυτού».

Προηγήθηκε η ευθεία έκκληση Νετανιάχου στις ΗΠΑ να μπλοκάρουν το ψήφισμα. Με tweet διέταξε τις ΗΠΑ ότι «πρέπει να ασκήσουν βέτο σε αυτό το αντιισραηλινό ψήφισμα στο ΣΑ την Πέμπτη».

budget-banners-gif-1Το βράδι της ίδια ημέρας η είδηση ήρθε από τον αιγύπτιο Πρόεδρο Σίσι. Με εντολή στον πρέσβη της χώρας του στον ΟΗΕ, το σχέδιο ψηφίσματος απεσύρθη. Προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Σίσι και ο Σίσι πείστηκε να αφήσει το ζήτημα της συνολικής επίλυσης του μεσανατολικου στη διοίκηση Τραμπ! Ως γνωστό, ο νέος αμερικανός πρόεδρος έχει διορίσει έναν θερμό υποστηρικτή της ενίσχυσης των οικισμών στα κατεχόμενα εδάφη ως νέο πρέσβη της χώρας του στο Τελ Αβίβ!

Στις 23 Δεκεμβρίου 4 χώρες (Νέα Ζηλανδία, Σενεγάλη, Βενεζουέλα, Μαλαισία) έκαναν αυτό που δεν μπόρεσε η Αίγυπτος. Το ψήφισμα πέρασε. Είναι σημαντικό πως χώρες με επιρροή όπως η Γαλλία τοποθετήθηκαν πολύ σωστά επί του θέματος. Γι’ αυτό ο Γαλλος ΥΠΕΞ Γ. Μ Αϊρόλτ δήλωσε ότι «η συνέχιση της κατασκευής οικισμών αδυνατίζει πλήρως την κατάσταση επί του εδάφους και δημιουργεί πολλή ένταση. Παίρνει μακριά την προοπτική της λύσης των δύο κρατών» (23/12). Το κλειδί βρισκόνταν στην Ουάσινγκτον (μη άσκηση βέτο) έτσι που να διευκολυνθεί η διαδικασία ψήφισής του -αναγκαίοι οι εννιά ψήφοι υπέρ και κανένα βέτο στο ΣΑ.

Το ψήφισμα στις 23 Δεκεμβρίου στέλλει ένα σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση του Ισραήλ ότι χρειάζεται να τερματίσει τη δημιουργία οικισμών και έτσι να προσέλθει σε ένα διάλογο με τον πρόεδρό Α. Αμπάς για λύσεις σε έναν ιδιαιτέρως κεντρικό ζήτημα. Η παγκόσμια κοινότητα θεωρεί ως βάση για επίλυση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για λύση « δύο κρατών»- καθορισμός συνόρων για να έχουν κράτος οι παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη, ασφάλεια για το κράτος του Ισραήλ, πρόσφυγες, πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους, έλεγχος στις διόδους από και προς την Ιορδανία.

Δύσκολο να αποτιμήσει κανείς την μακροπρόθεσμη διάσταση αυτής της ψηφοφορίας. Συμπεριφορές όπως αυτή του Τραμπ δεν βοηθούν παρά μόνο την περαιτέρω κλιμάκωση της αστάθειας στην πιο ευάλωτη ζώνη του πλανήτη μας. Ο Τραμπ με την έλλειψη διπλωματικής πείρας θα ωθήσει διεθνείς διενέξεις στα άκρα, θα προσθέσει νέα εύφλεκτη ύλη σε παλαιές εντάσεις, καθιστώντας έτσι το ζήτημα της εξεύρεσης λύσεων στο διεθνές πεδίο ακόμα πιο πολύπλοκο.

Στις 23 Δεκεμβρίου η διεθνής κοινότητα έστελε ένα σαφές μήνυμα στον Νετανιάχου. Δεν είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν πλειοψηφικά ρεύματα στην ισραηλινή κοινωνία που θα διαβάσουν με σοβαρότητα το ψήφισμα. Αυτή την εποχή κυριαρχεί η πλειοδοσία και ο μαξιμαλισμός από την πλευρά της κυβέρνησης Νετανιάχου. Η σωστή κίνηση των ΗΠΑ να διευκολύνουν τη ψήφισή του δείχνει (ακόμα μια φορά) ότι ο Ομπάμα δεν εγκρίνει την πολιτική του πρωθυπουργού του Ισραήλ, γεγονός, ωστόσο, που θα αλλάξει στις 20 Ιανουαρίου. Μαζί με την ανάληψη της εξουσίας από τον Τραμπ, θα αναλάβει εξουσίες η πολιτική που θα κλιμακώσει την καχυποψία ανάμεσα στο Ισραήλ και την παλαιστινιακή ηγεσία και αυτό είναι ένας πολύ κακός οιωνός για μια περιοχή όπου οι φανταμενταλιστές του ISIL παραμένουν η πιο σημαντική απειλή στην παγκόσμια ατζέντα.Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 28 Δεκέμβριος 2016 09:41

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Λάρκος Λάρκου

Λάρκος Λάρκου

www.larkoslarkou.org.cy

 

Γεννήθηκε στη Λύση το 1953. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής της Αθήνας στον κλάδο των Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών. Καθηγητής φιλολογίας.

Άρθρα και μελέτες του έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες ΤΑ ΝΕΑ, τη ΣΗΜΕΡΙΝΗ, τον ΚΗΡΥΚΑ, το ΒΗΜΑ, τον ΑΓΩΝΑ. τον ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ και τον ΠΟΛΙΤΗ. Αρχισυντάκτης της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ (1991-93). Το 1988 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο "Ιδεολογία και Πολιτική στη Σύγχρονη Τουρκία". To 2001 εξέδωσε το δεύτερο βιβλίο του με τον τίτλο "Ανανέωση και Εκσυγχρονισμός της Κυπριακής Κοινωνίας - Προτάσεις για μια νέα Πολιτική". Με ειδικές μελέτες του συμμετείχε σε εκδόσεις τριών άλλων βιβλίων: "16+1 Θέσεις για τον Εκσυγχρονισμό", "Κύπρος: η Ανατομία μιας Μεταμόρφωσης", "Κύπρος: Πολιτική, Ιστορία και Οικονομία"

Διετέλεσε ΓΓ στο Σύλλογο Κυπρίων Επιστημόνων της Αθήνας.

Πρόεδρος του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας (ΟΠΕΚ) μέχρι το 2011.

Πρόεδρος του ΔΣ του Κυπριακού πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) απο τον Μάιο του 2011