130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Τρίτη, 27 Δεκέμβριος 2016 08:39

Διεύρυνση ΝΔ: Ας κάνει ο Κυριάκος ό,τι έκανε το 1978 ο Καραμανλής

  Γιώργος Κοντογιάννης

γράφει ο Γιώργος Κοντογιάννης.

Ένα από τα επιχειρήματα που προβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι υποστηρικτές του για να αποφύγει τις εκλογές, είναι ότι οι αν γίνουν πρόωρες εκλογές η χώρα θα περιπέσει στη δίνη της αστάθειας, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι κανένα κόμμα δεν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

 

Είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι αν οι εκλογές γινόντουσαν την Κυριακή, υπό τις παρούσες συνθήκες, η ΝΔ μπορούσε να «χτυπήσει» αυτοδυναμία. Και τούτο γιατί το ρεύμα της επιθυμίας της κοινωνίας να απαλλαγεί μια κι έξω από την παρούσα κυβέρνηση έχει, πλέον, τέτοια δυναμική, που η αναμενόμενη πόλωση της προεκλογικής περιόδου και τα «παραμύθια» με «δράκους» των κακών δανειστών που θα πρόβαλε ο κ. Τσίπρας, αλλά και τα επιδόματα εξαγοράς ψήφων, δεν θα είχαν καμία – ή μάλλον ελαχιστότατη- απόδοση για το κόμμα του.

budget-banners-gif-1Η πολιτική ιστορία της χώρας έχει αποδείξει ότι αν ένα κόμμα βρίσκεται σε αποδρομή και οι πολίτες το έχουν διαγράψει τίποτα και κανείς δεν μπορεί να συγκρατήσει την κατάρρευσή του. Και ας πει κάποιος στον κ. Τσίπρα για τις «επιταγές» του αείμνηστου Γεωργίου Ράλλη το 1981 και το «πακέτο Σημίτη», το 2003 στη ΔΕΘ.

Η κοινωνία έχει αγανακτήσει και πολίτες που δεν ψήφισαν ποτέ ΝΔ, τώρα θα ψηφίσουν μόνο και μόνο για να υπάρξει πολιτική αλλαγή και να φύγει ο κ. Τσίπρας από την εξουσία.

Αρκεί όμως αυτό για να υπάρξει πολιτική σταθερότητα που αποτελεί τη βάση για την επιτυχία ενός προγράμματος εξόδου από την κρίση και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας;

Σαφώς από μόνο του δεν αρκεί. Χρειάζεται η ΝΔ να πείσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κοινωνικά στρώματα να την εμπιστευθούν.

Σήμερα όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ βρίσκεται ένα βήμα από την αυτοδυναμία. Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι και αυτοδυναμία να διαθέτει θα απευθυνθεί και στα λοιπά κόμματα του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου που πιστεύουν ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει εντός ευρώ και θα τους προτείνει κυβερνητική συνεργασία. Η κίνηση αυτή θα είναι πράγματι πολιτικά πρωτόγνωρη και από μόνη της δίνει την αίσθηση μιας σιγουριάς για σταθερότητα την επομένη των εκλογών.

Ωστόσο η ΝΔ πρέπει να κάνει κινήσεις που θα της εξασφαλίσουν τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή.

Για να το επιτύχει αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο που είχαν ακολουθήσει κι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί της ΝΔ στο παρελθόν, αλλά ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1978. Δηλαδή την πολιτική της διεύρυνσης.

Και όταν μιλάμε για διεύρυνση δεν μπορούμε να την περιορίσουμε προς μια μόνο κατεύθυνση. Το κάλεσμα για στήριξη της Συμφωνίας Αλήθειας και για πολιτική αλλαγή δεν μπορεί να απευθυνθεί μόνο προς τα Δεξιά της ΝΔ ή μόνο προς τα Αριστερά της ΝΔ. Απευθύνεται και προς τις δύο πλευρές. Και θέση σε αυτό το κάλεσμα πρέπει να έχουν όλοι όσοι μπορούν να προσφέρουν στον κοινό αγώνα.

Όταν το 1979 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στο πλαίσιο της διεύρυνσης ενέταξε στη ΝΔ τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, πολλοί τότε «θεματοφύλακες» της ιστορίας της παράταξης είχαν αντιδράσει. Ένας εξ αυτών μάλιστα ήταν στενότατος συνεργάτης του ιδρυτή της ΝΔ και δεν δέχθηκε ποτέ ότι «το κόμμα έπεσε στα χέρια του Μητσοτάκη». Ο Μητσοτάκης όμως ήταν εκείνος που νίκησε τον Ανδρέα Παπανδρέου, χαρίζοντας τρεις διαδοχικές εκλογικές νίκες στη ΝΔ και ανέκοψε, τότε, την πορεία της χώρας προς της καταστροφή.

Σήμερα όταν γίνεται συζήτηση για διεύρυνση της ΝΔ, ορισμένοι νέοι «θεματοφύλακες» της ιστορίας της παράταξης, υποστηρίζουν ότι «δεν έχουν θέση στο κόμμα οι υβριστές της ΝΔ».

Και πράγματι, ορισμένοι εξ αυτών, μια δεκαετία πίσω, ήταν εκ των σημαντικοτέρων πολιτικών αντιπάλων της ΝΔ. Και στην πολιτική αντιπαράθεση που υπήρχε, ακολουθώντας ακόμα, αν θέλετε, και μια εσφαλμένη πορεία που οδήγησε στη σημερινή καταστροφή, ιδεοληπτικά στήριζαν πολιτικές αντίθετες με αυτές της ΝΔ. Ωστόσο η ίδια η ζωή δικαίωσε τη ΝΔ. Οι φιλελεύθερες πολιτικές που εκφράζει διαχρονικά είναι οι μόνες που μπορεί να δώσουν λύση στο πολιτικό και οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Και τις πολιτικές αυτές τις αποδέχονται πλέον οι αντίπαλοί της. Αν εξαιρέσει κανείς ορισμένους ιδεοληπτικούς που με πάθος υπερασπίζονται τον παπανδρεϊσμό, τα περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποδέχονται τη βάση της πολιτικής της ΝΔ. Το ίδιο συμβαίνει και με το «Ποτάμι» ή την «Ένωση Κεντρώων», αλλά αυτό κυρίως συμβαίνει με στελέχη που σήμερα βρίσκονται εκτός πολιτικού συστήματος και είτε οι αντιδράσεις στελεχών της ΝΔ είτε το δικό τους πολιτικό κόμπλεξ έναντι του χθεσινού αντιπάλου τους, δεν τους αφήνει να προσδιορίσουν τη νέα τους πολιτική θέση.

Τα πράγματα όμως πλέον στη χώρα μας έχουν ξεφύγει από προσωπικές ή κομματικές αντιπαραθέσεις.

Ο καθένας μας είναι υπόλογος έναντι της ιστορίας και των μελλοντικών γενεών, στις οποίες θα πρέπει να εξηγήσουμε τι κάναμε όταν η πατρίδα μας κάλεσε να συστρατευθούμε στον αγώνα για τη σωτηρία της. Γιατί το κίνημα για πολιτική αλλαγή που σήμερα εκφράζει η ΝΔ, δεν είναι τίποτε λιγότερο από αυτό που θα αποκαλούσαμε «νέο πατριωτικό κίνημα για τη σωτηρία της Ελλάδος». Κάθε υγιώς σκεπτόμενος Έλληνας – και ιδιαίτερα νεοδημοκράτης - πρέπει να αντιληφθεί ότι σε αυτήν την εθνική προσπάθεια που έχει ξεκινήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν χωρούν ούτε οι προσωπικές αντιπαραθέσεις του παρελθόντος, ούτε μίζερες προσωπικές φιλοδοξίες και συμφέροντα. Τον Έλληνα που υποφέρει από την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν τον νοιάζει αν ο κάθε βουλευτής της περιφέρειάς του κρατήσει ή χάσει την έδρα του. Τον νοιάζει να φύγει το συντομότερο αυτή η κυβέρνηση και να ανοίξει ο δρόμος για την αναγέννηση της Ελλάδος.

Στην προσπάθεια αυτή δεν μπορεί να υπάρχουν αποκλεισμοί. Μόνο κριτήριο πρέπει να είναι αν κάποιος πιστεύει σε αυτά που επαγγέλλεται για τα οποία δεσμεύεται η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το παρελθόν δεν μπορεί να προσδιορίσει το μέλλον. Και για να οικοδομήσουμε ένα σίγουρο και ασφαλές μέλλον είναι αναγκαία η συνένωση όσο το δυνατόν περισσοτέρων δυνάμεων και προσώπων. Ας βάλει στην άκρη λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις όποιες επιφυλάξεις προβάλλουν κορυφαία ή μη στελέχη του κόμματος και ας κάνει αυτό που έκανε σε άλλες εποχές και για άλλο λόγο ο ιδρυτής της παράταξης. Σήμερα, άλλωστε, οι λόγοι που επιβάλλουν την πολιτική διεύρυνσης της ΝΔ μπορούν να χαρακτηρισθούν εθνικοί.


Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Δεκέμβριος 2016 08:58

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Γιώργος Κοντογιάννης

Γιώργος Κοντογιάννης

Πρώην Βουλευτής Ηλείας, πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

Σύντομο βιογραφικό

Γεννήθηκε στο Βαρθολομιό Ηλείας το 1962. Έγγαμος με τη Σοφία Χίντζιου και πατέρας δύο αγοριών.

Επάγγελμα:
Δημοσιογράφος.


Κοινοβουλευτικές δραστηριότητες

Εξελέγη βουλευτής του Νομού Ηλείας με τη Ν.Δ. για πρώτη φορά το Μάρτιο του 2004 και επανεξελέγη το 2007, το 2009 και το 2012. Από τον Ιανουάριο έως το Οκτώβριο του 2009 διετέλεσε Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Από το 2004 έως το 2007 μετείχε ως Γραμματέας στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και ως Μέλος στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος και στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών. Τον Οκτώβριο του 2007 εξελέγη Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας. Από το  2007 έως και τον Ιανουάριο του 2008 μετείχε ως Μέλος στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και στην  Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος και Ειδική Επιτροπή Περιφερειών. Το 2009 και μετά μετέχει στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.


Πολιτικές - κοινωνικές δραστηριότητες

Διετέλεσε πολιτικός συντάκτης στην ΕΡΤ και στις εφημερίδες Απογευματινή, Ελεύθερος (1998-1993) και Εστία (1984). Αρχισυντάκτης στην Απογευματινή της Κυριακής (1999-2002). Αρθρογράφος στις εφημερίδες του Πύργου Πατρίς και Πρώτη (2002). Συνεργάτης στην εφημερίδα Εξπρές, μηνιαία περιοδικά και σε επαρχιακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς καθώς και στην εκδιδόμενη από το κόμμα της Ν.Δ. εβδομαδιαία εφημερίδα Νέα Πορεία (1980-1981). Από το 1980 συνεργάτης του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. και εκ των επιτελικών στελεχών του από το Μάρτιο του 1997.

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ΗΣΑΠ (1989).

Εκ των συγγραφέων της σειράς βιβλίων «Ελλήνων Χρόνος» και «Ελληνισμός και Ορθοδοξία». Έχει γράψει επίσης το βιβλίο «Η Ηλεία στην Ελλάδα της Ευρώπης και της Aνάπτυξης».

Μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), της Ένωσης Κωνσταντινοπολιτών Ηλιούπολης και του Ομίλου «Πολιτεία Ήλιδας Ολυμπίας».

Ενεργό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ από το 1976 και στέλεχος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ του Οικονομικού της Νομικής (1983-1988).


Διεύθυνση e-mail

g-kont@otenet.gr, giorgoskontogiannis1@gmail.com