130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Τρίτη, 13 Δεκέμβριος 2016 09:24

Τα λάθη Τσίπρα – Σαμαρά οδηγός για το τι πρέπει να κάνει και τι όχι ο Μητσοτάκης

  Γιώργος Κοντογιάννης

γράφει ο Γιώργος Κοντογιάννης.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει το ίδιο λάθος που έκανε ο Αντώνης Σαμαράς με τη διαχείριση του πλεονάσματος. Αντί να το αξιοποιήσει στην αντιμετώπιση της ανεργίας το προσφέρει για κατανάλωση ή για την πληρωμή χρεών ιδιωτών προς το δημόσιο, ώστε τα χρήματα που θα δώσει να επιστρέψουν και πάλι στα κρατικά ταμεία.

 

Το 2014 ο Αντώνης Σαμαράς έχοντας πετύχει για δεύτερη συνεχή χρήση πλεόνασμα, το 30% αυτού το χρησιμοποίησε, όπως δικαιούτο βάσει της δανειακής σύμβασης του 2ου μνημονίου, κατά το δοκούν. Επέλεξε λοιπόν να το μοιράσει στους ένστολους και στους ανέργους. Επειδή πλησίαζαν οι ευρωεκλογές το τότε επιτελείο του Μαξίμου πίστευε ότι η διανομή ενός επιδόματος θα είχε απήχηση και στις κάλπες.

Τότε, με επιστολή μου στον πρωθυπουργό, είχα προτείνει να δεσμευθεί το σύνολο του πλεονάσματος που ήταν προς διανομή -και το οποίο ξεπερνούσε τα 500 εκατ. ευρώ- και ο κ. Σαμαράς να ζητήσει από την τρόικα και της ΕΚΤ να συμπληρώσουν από 500 εκατ. ο καθένας ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο ταμείο με κεφάλαιο τουλάχιστον 1,5 δις ευρώ για τη χρηματοδότηση νέων επιχειρήσεων που θα δημιουργούσαν άνεργοι.

Άνεργοι θα υπέβαλαν επιχειρηματικά σχέδια και θα είχαν υποχρέωση να προσλάβουν ανέργους για να στελεχώσουν τις επιχειρήσεις τους.

Αποτέλεσμα:

  1. Θα μειωνόταν ο αριθμός των ανέργων διπλά.
  2. Οι νέοι επιχειρηματίες θα δημιουργούσαν κύκλο εργασιών και θα πλήρωναν φόρους.
  3. Θα φορολογούντο και οι νέοι εργαζόμενοι
  4. Τα ασφαλιστικά Ταμεία θα έπαιρναν χρήματα και από το ΙΚΑ και από τον ΟΑΕΕ
  5. Θα αυξάνετο η κατανάλωση αφού κάποιοι θα εισέπρατταν μισθούς και μέσα από την κατανάλωση το κράτος θα εισέπραττε ΦΠΑ
  6. Το σημαντικότερο όμως που θα συνέβαινε είναι ότι η κυβέρνηση θα είχε στείλει ένα μήνυμα στους δανειστές ότι τα πράγματα άλλαξαν στην Ελλάδα και ότι από την εποχή της άκριτης σπατάλης περάσαμε στην εποχή της λογικής και της ενίσχυσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, η οποία άλλωστε είναι η μόνη που μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Δυστυχώς οι προτεραιότητες της τότε κυβέρνησης ήταν άλλες. Ο πανικός της επερχόμενης ήττας οδήγησε την τότε κυβέρνηση στη λάθος απόφαση να διανείμει το πλεόνασμα το οποίο εν όψει του μουντιάλ μετετράπη σε Home Cinema.

budget-banners-gif-1Σήμερα ζούμε ένα ανάλογο σκηνικό, αλλά σε χειρότερη κατάσταση. Τότε η οικονομία είχε μπει σε μια τροχιά ανάπτυξης, σήμερα ημέρα με την ημέρα βυθίζεται όλο και περισσότερο στο τέλμα.

Σαφώς και οι συνταξιούχοι έχουν ανάγκες.

Σαφέστατα είναι ένα τμήμα του πληθυσμού που υπέστη πολλά δεινά στα χρόνια της κρίσης.

Σαφέστατα πρέπει να επιδοτηθούν με κάποιο τρόπο.

Ωστόσο εκείνο που προέχει δεν είναι να μπορούν να έχουν οι παππούδες τη δυνατότητα να δίνουν χαρτζιλίκι στα εγγόνια τους, αλλά τα εγγόνια και τα παιδιά να έχουν δουλειές ώστε να μπορούν να στηρίζουν τους πατεράδες τους και τους παππούδες τους. Αυτό αποτελεί κανονικότητα.

Για να μπορέσει όμως να στηριχθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία η οποία είναι και η μόνη που μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας πρέπει να ενισχυθεί από μια κυβέρνηση που πιστεύει στην επιχειρηματικότητα, μια κυβέρνηση που πιστεύει στις δυνατότητες της ελεύθερης οικονομίας και όχι μια κυβέρνηση που υπάρχει για να δημιουργεί πελατειακές σχέσεις με το δημόσιο.

Χθες (Δευτέρα) στις ΗΠΑ διοργανώθηκε ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια που αφορούν τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Το Capital Link Invest in Greece. Συμμετείχαν 1.300 άτομα, όλοι υποψήφιοι επενδυτές. Είχαν κληθεί και εκπρόσωποι των Θεσμών για να μιλήσουν για τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα. Δεν πήγε κανείς τους και δεν έβγαιναν καν στον τηλέφωνο.

Γιατί δεν πήγαν να μιλήσουν; Να πουν τι; Για το ότι η κυβέρνηση θεωρεί έγκλημα την επιχειρηματικότητα; Ότι σαμποτάρει μεγάλες επενδύσεις όπως του Ελληνικού (για την οποία έχει αναλάβει συμβατική υποχρέωση στο πρόσθετο ενδιάμεσο του 3ου μνημονίου του Μαΐου 2016), της Ελληνικός Χρυσός ή της Fraport που ανέλαβε την αξιοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων;

Η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο θησαυρό που θα μπορούσε να διαθέτει οποιαδήποτε χώρα. Το φυσικό της κάλος και τον πολιτισμό της. Παραλίες και θάλασσες ανεκμετάλλευτες σε ένα χώρο γεμάτο ιστορία. Δημόσια κτήματα πάνω στο κύμα μένουν αναξιοποίητα λόγω της ιδεοληψίας των κυβερνώντων.

Η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει τον τουρισμό, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις αξιοποίησης των παραλιών της. Να χτιστούν ξενοδοχεία. Να δουλέψει κόσμος και κατά την οικοδόμησή τους και κατά την εκμετάλλευσή τους. Να συνδυαστεί ο τουρισμός με την αξιοποίηση της πρωτογενούς παραγωγής. Δεν είναι δυνατόν να έρχονται τουρίστες στην Ελλάδα και να τρώνε μέλι από τη Βουλγαρία και λάδι από την Ισπανία. Πρέπει να προωθηθεί η μεσογειακή διατροφή. Να ενισχυθεί η μεταποίηση προϊόντων.

Η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες όχι μόνο στον τουρισμό. Μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες στην υγεία, στην παιδεία… Μπορεί να γίνει κέντρο παροχής υπηρεσιών στους συγκεκριμένους τομείς στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.

Αυτό όμως δεν μπορεί να το κάνει στον τομέα της Υγείας ούτε ο κ. Πολάκης, ούτε η νοοτροπία Μπαλτά στον τομέα της Παιδείας.

Πρέπει να προχωρήσει η αναθεώρηση του Συντάγματος σε ό,τι αφορά τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων και να υπάρξουν δυνατότητες για τη δημιουργία ιατρικών κέντρων αλλά και να ενισχυθεί ο ιατρικός τουρισμός. Να επιστρέψουν επιτέλους τα υγιή νεανικά μυαλά που έφυγαν στο εξωτερικό.

Δυνατότητες αυτός ο τόπος έχει πολλές αλλά δεν υπάρχει διάθεση μέχρι σήμερα να ενισχυθούν ή να αξιοποιηθούν αυτές οι δυνατότητες.

Είναι δυνατόν η χώρα μας να διαθέτει την πιο ισχυρή ναυτιλία στον κόσμο και το κράτος να κυνηγά τη ναυτοσύνη; Να μην ενισχύει την ναυτική παιδεία;

Θα μου πείτε πολλά δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν σε αυτή τη χώρα που αποτελεί «το οικόπεδο που κρατούσε για τα γεράματά του ο Θεός» και το έδωσε στους Έλληνες να κατοικήσουν.

Η Νέα Δημοκρατία, όσο και να το καθυστερεί ο κ. Τσίπρας, σύντομα θα γίνει κυβέρνηση. Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας είναι πλέον η μόνη ελπίδα για να σωθεί η χώρα. Ωστόσο η ΝΔ θα πρέπει να προχωρήσει με ρυθμούς ταχύτατους. Χρόνος προσαρμογής, πίστωση χρόνου, δεν υπάρχει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να προχωρήσει. Στο πλευρό του η ομάδα που θα επιλέξει, πρέπει να προχωρεί με τους ίδιους, τους δικούς του, ταχύτατους ρυθμούς. Περιθώριο για λάθη δεν υπάρχουν. Και η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησής του πρέπει να είναι η καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία έχει εξελιχθεί σε πρόβλημα με εθνικές διαστάσεις.
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 13 Δεκέμβριος 2016 10:19

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Γιώργος Κοντογιάννης

Γιώργος Κοντογιάννης

Πρώην Βουλευτής Ηλείας, πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

Σύντομο βιογραφικό

Γεννήθηκε στο Βαρθολομιό Ηλείας το 1962. Έγγαμος με τη Σοφία Χίντζιου και πατέρας δύο αγοριών.

Επάγγελμα:
Δημοσιογράφος.


Κοινοβουλευτικές δραστηριότητες

Εξελέγη βουλευτής του Νομού Ηλείας με τη Ν.Δ. για πρώτη φορά το Μάρτιο του 2004 και επανεξελέγη το 2007, το 2009 και το 2012. Από τον Ιανουάριο έως το Οκτώβριο του 2009 διετέλεσε Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Από το 2004 έως το 2007 μετείχε ως Γραμματέας στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και ως Μέλος στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος και στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών. Τον Οκτώβριο του 2007 εξελέγη Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας. Από το  2007 έως και τον Ιανουάριο του 2008 μετείχε ως Μέλος στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και στην  Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος και Ειδική Επιτροπή Περιφερειών. Το 2009 και μετά μετέχει στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.


Πολιτικές - κοινωνικές δραστηριότητες

Διετέλεσε πολιτικός συντάκτης στην ΕΡΤ και στις εφημερίδες Απογευματινή, Ελεύθερος (1998-1993) και Εστία (1984). Αρχισυντάκτης στην Απογευματινή της Κυριακής (1999-2002). Αρθρογράφος στις εφημερίδες του Πύργου Πατρίς και Πρώτη (2002). Συνεργάτης στην εφημερίδα Εξπρές, μηνιαία περιοδικά και σε επαρχιακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς καθώς και στην εκδιδόμενη από το κόμμα της Ν.Δ. εβδομαδιαία εφημερίδα Νέα Πορεία (1980-1981). Από το 1980 συνεργάτης του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. και εκ των επιτελικών στελεχών του από το Μάρτιο του 1997.

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ΗΣΑΠ (1989).

Εκ των συγγραφέων της σειράς βιβλίων «Ελλήνων Χρόνος» και «Ελληνισμός και Ορθοδοξία». Έχει γράψει επίσης το βιβλίο «Η Ηλεία στην Ελλάδα της Ευρώπης και της Aνάπτυξης».

Μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), της Ένωσης Κωνσταντινοπολιτών Ηλιούπολης και του Ομίλου «Πολιτεία Ήλιδας Ολυμπίας».

Ενεργό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ από το 1976 και στέλεχος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ του Οικονομικού της Νομικής (1983-1988).


Διεύθυνση e-mail

g-kont@otenet.gr, giorgoskontogiannis1@gmail.com