130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Πέμπτη, 07 Ιούνιος 2012 07:35

Το περιβάλλον χρειάζεται πολιτικές ουσίας, όχι ευχολόγια

  Χαρδαλιάς Νίκος

του Νίκου Χαρδαλιά

Δήμαρχος Βύρωνα

Πρόεδρος ΣΠΑΥ

Η προστασία των πνευμόνων πρασίνου που έχουν απομείνει στη χώρα μας, και ιδιαίτερα των περιαστικών, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής όλων μας. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο στόχος μας στον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), αυτό είναι το καθημερινό στοίχημα των εκατοντάδων εθελοντών και όσων εδώ και χρόνια προσπαθούμε για την προστασία του δάσους.

 

Η ανάγκη επαγρύπνησης για την προστασία του περιβάλλοντος γίνεται ακόμα πιο έντονη το καλοκαίρι, περίοδο κατά την οποία κάθε χρόνο εκδηλώνονται πυρκαγιές που καταστρέφουν τον δασικό πλούτο της χώρας μας. Δυστυχώς, στον Υμηττό μας εκδηλώθηκε ήδη η πρώτη πυρκαγιά για φέτος, στην περιοχή της Βάρης. ευτυχώς, χωρίς μεγάλες συνέπειες, καθώς ο μηχανισμός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των ΟΤΑ αποδείχθηκε για άλλη μία φορά σε ετοιμότητα.

 

 

Όμως, η δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία που διανύουμε, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις και τις αγκυλώσεις που χαρακτηρίζουν διαχρονικά το ελληνικό κράτος, κάνουν πολλές φορές τα αυτονόητα να μετατρέπονται σε διεκδικούμενα. Μειωμένοι πόροι, οι οποίοι μάλιστα καταβάλλονται και με καθυστέρηση, έλλειψη εγκρίσεων των μελετών καθαρισμών της εύφλεκτης βιομάζας, αλλά και καθυστερήσεις στην πρόσληψη εποχικού προσωπικού ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, αποτελούν μερικά από τα βασικά προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στον ΣΠΑΥ τα τελευταία χρόνια. Αν προσθέσουμε και την αδυναμία ή την άρνηση του ελληνικού κράτους να εφαρμόσει τους νόμους περί αυθαιρέτων, αλλά και να δημιουργήσει και να εφαρμόσει ένα συνολικό σχέδιο διαχείρισης των ορεινών όγκων, με ξεκάθαρες διακριτές ανάμεσα στις δραστηριότητες που επιτρέπονται και απαγορεύονται, διαμορφώνεται ένα εκρηκτικό μείγμα. Ένα μείγμα που δίνει ελπίδες «εξαίρεσης» και εκ των υστέρων «νομιμοποίησης», γεγονός το οποίο καθιστά ακόμα πιο δύσκολο το έργο μας. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα αποτελεί μία χώρα όπου στη θέση των καμένων δέντρων «φυτρώνουν» κτίσματα από μπετόν.

 

Σαφώς και η προστασία του περιβάλλοντος δεν αποτελεί αποκλειστικά και μόνο ευθύνη της πολιτείας. Αποτελεί ευθύνη και του καθενός από εμάς. Εξαιρετικό παράδειγμα των όσων μπορούν να επιτύχουν οι ενεργοί πολίτες αν δουλέψουν συλλογικά για έναν κοινό στόχο, αποτελεί το δίκτυο ομάδων εθελοντών δασοπυροσβεστών του Συνδέσμου. Άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας που αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους και τις διακοπές τους, για να διαφυλάξουν τον Υμηττό. Η άμεση επέμβασή τους και η συμβολή τους στις επιχειρήσεις κατάσβεσης είναι καίριας σημασίας, καθώς μας έχουν επιτρέψει όλα αυτά τα χρόνια να «σώσουμε» από τις φλόγες πολλά στρέμματα δάσους. Η αυταπάρνησή τους και η διάθεση για προσφορά που τους χαρακτηρίζει, όμως, δεν μπορεί να καλύψει τα κενά της πολιτείας!

 

Προκειμένου η προστασία του περιβάλλοντος να μετατραπεί από απλό ευχολόγιο, όπως συμβαίνει μέχρι στιγμής, σε δημόσια πολιτική ουσίας, πρέπει το κράτος να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί και να πάρει τις αποφάσεις εκείνες -όσο δύσκολες και αν ενδεχομένως φαντάζουν- που θα θωρακίσουν θεσμικά τους ορεινούς όγκους και τα δάση μας. Είναι υποχρέωση όλων μας να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μία βιώσιμη χώρα. Και η βιωσιμότητα της Ελλάδας, με τον υδροκεφαλισμό και την άνιση κατανομή πληθυσμού που την χαρακτηρίζει, εξαρτάται άμεσα από την προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των περιαστικών δασών. Στόχος όλων μας πρέπει να είναι μία «πράσινη» Ελλάδα για τα παιδιά μας! Τους το χρωστάμε!

Δείτε εδώ το άρθρο του Νίκου Χαρδαλιά στο περιοδικό apopseis με θέμα το Περιβάλλον

 

 

σχόλια  

 
0 #1 http://supcompare.gr 25-08-2015 17:54
Η Ομοιοπαθητική Ιατρική εφαρμόζεται σε όλες τις ηλικίες, στα νεογνά, τα βρέφη στα παιδιά, ακόμα και στην
ενδομήτρια ζωή.
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Χαρδαλιάς Νίκος

Χαρδαλιάς Νίκος

Ο Νίκος Χαρδαλιάς είναι περιφερειακός σύμβουλος Αττικής. Γεννήθηκε στο Βύρωνα, όπου μεγάλωσε και κατοικεί. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Διπλωματικές Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Kent της Αγγλίας, όπου έκανε και μεταπτυχιακές σπουδές.Το 1994 εκλέγεται για πρώτη φορά Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Βύρωνα. Το 2002 εκλέγεται δήμαρχος ως επικεφαλής του ανεξάρτητου συνδυασμού «Εποχή Δημιουργίας – Συνεργασία Πολιτών», με τον οποίο και επανεκλέγεται το 2006 και το 2010. Ήταν πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΤΕΔΚΝΑ.