130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Παρασκευή, 09 Δεκέμβριος 2016 08:10

Ο λευκός θόρυβος ενός διαγγέλματος

  Θάνος Καλαμίδας

γράφει ο Θάνος Καλαμίδας.

Η σχέση μου με το κινητό μου είναι ευρέως γνωστή. Βρίσκεται σε μια τσέπη της τσάντας μου σε κατάσταση μόνιμης σιωπής και όταν κάποιος με καλεί παθαίνει κρίση, τρέμει, και ο μόνος που το καταλαβαίνει είναι ένα πακέτο χαρτομάντηλα κι ένα μολυβί 2ΗΒ που βρίσκονται μαζί του στην ίδια τσέπη. Παράλληλα όλοι έχουν καταλάβει ότι όταν είπα τον Οκτώβριο ότι σταματάω να παρακολουθώ ελληνικά ραδιόφωνα, ενημερωτικά σάιτ, μπλογκ κλπ. το εννοούσα. Αυτά όλα για να σας εξηγήσω γιατί είχαν περάσει τρεις ώρες όταν διάβασα το μήνυμα: πιάσε ΕΡΤ, διάγγελμα ο Τσίπρας. Πρώτη μου σκέψη αυτή που μαντέψατε, με τις λέξεις ακριβώς που μαντέψατε. Μετά όμως ήρθε αυτή η διαβολεμένη περιέργεια και έτσι …έπιασα ΕΡΤ.

 

Το διάγγελμα σε μαγνητοσκόπηση, 7 λεπτά και 7 δευτερόλεπτα. Επειδή ήμουν σε χώρο με κόσμο, που ευτυχώς γι’ αυτούς δεν καταλαβαίνουν ελληνικά, αλλά επειδή είμαι και ευγενικός άνθρωπος και δεν θέλω να ταλαιπωρώ τους γύρω μου, βάζω ακουστικά. Στα δυο λεπτά διαβάζω κάτι στο φατσοβιβλίο, στα τρία λεπτά διάβαζα κάτι επικεφαλίδες αμερικανικής εφημερίδας, στα πέντε λεπτά σκεφτόμουνα πόσο κρύο να κάνει έξω για να βγω να κάνω τσιγάρο. Μετά ξαφνικά τελείωσε. Το διάγγελμα.

thanoraf-ai-vasilis-eeΔεν έκανε πολύ κρύο κι εγώ έξω κάνοντας τσιγάρο σκέφτομαι τι είπε ο Τσίπρας. Για χιλιάδες συνταξιούχους θα «υπερδιπλασιαστεί…» Τι θα υπερδιπλασιαστεί; Το είχα ξεχάσει. «Κρατώντας τις υποσχέσεις μας θα…» Ποιές υποσχέσεις; Το είχα ξεχάσει κι αυτό.

Έσβησα το τσιγάρο νευριασμένος και μπήκα μέσα αποφασισμένος να ξαναπεράσω άλλα 7 λεπτά και 7 δευτερόλεπτα ακούγοντας τι υπερδιπλασιάστηκε και ποιές υποσχέσεις. Εδώ χτες πέρασα 41 λεπτά, χωρίς δευτερόλεπτα, ακούγοντας τον Τραμπ στη Βόρεια Καρολίνα, ο Τσίπρας θα με τρόμαζε;

Στο δεύτερο λεπτό άρχισα να μετράω ποσά κομματάκια μπισκότα ήταν ανάμεσα στα κουμπιά του πληκτρολογίου, στο τρίτο λεπτό και 36ο δευτερόλεπτο χρειαζόμουν πάλι τσιγάρο, στο πέμπτο λεπτό είχα ζαλιστεί κοιτάζοντας τον Τσίπρα έτοιμο να πετάξει, έτσι που κούναγε τα χέρια του πάνω-κάτω. Η σκέψη του να πετάξει με κράτησε απασχολημένο μέχρι το τέλος. Αυτά που έλεγε ο Τσίπρας δεν τα είχα ακούσει και τώρα μάλιστα έχασα τελείως το σημείο με τις υποσχέσεις. Πάλι έξω, πάλι τσιγάρο κι αυτή τη φορά να κλωτσάω τον εαυτό μου προσπαθώντας να τον πείσω ότι πρέπει να κάνει κάτι να ακούσει όλο το διάγγελμα. Είχα ήδη χάσει σχεδόν μισή ώρα με αυτά τα 7 λεπτά και 7 δευτερόλεπτα και έπρεπε να χάσω άλλα 7 λεπτά και 7 δευτερόλεπτα. Αυτό ήταν το μόνο που σκεφτόμουν.

Ο «λευκός θόρυβος» ξέρετε τι είναι; Ο «λευκός θόρυβος» είναι ένα τυχαίο ηχητικό σήμα με την ίδια ένταση σε διαφορετικές συχνότητες, είναι ο ήχος που κάνει η τηλεόραση όταν δεν έχει πρόγραμμα. Αυτό το μονότονο ζζζζζζζζζζζζζζζ με το εξίσου μονότονο χιόνι στην οθόνη. Ένας ήχος δολοφονικά βαρετός που προκαλεί πονοκέφαλο. Το διάγγελμα του Τσίπρα και μόνο που αντί για ζζζζζζζζζζζζζζζ εγώ άκουγα μπλα-μπλα-μπλα-μπλα-μπλα-μπλα, στον ίδιο συνεχή μονότονο ρυθμό με τον ίδιο τον Αλέξη να κουνάει τα χεριά του πάνω-κάτω, δεξιά-αριστερά, έτοιμος να πετάξει.

Εντάξει την τέταρτη φορά και με τεράστια προσπάθεια πια, άκουσα όλο το διάγγελμα και μάλιστα κράτησα και μερικές σημειώσεις που …μετά τις πέταξα. Φαντάζομαι λίγοι θα ήταν αυτοί που το άκουσαν ολόκληρο και οι περισσότεροι από αυτούς θα βρίσκονται στα πολιτικά γραφεία των κομμάτων και δει της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτοί δεν τα βαριούνται κάτι τέτοια γιατί μιλάνε την ίδια γλώσσα ακριβώς. Την ζζζζζζζζζζζζζζζ. Οι υπόλοιποι απλά περιμένανε πότε θα έρθουν οι διαφημίσεις για να δούνε και κάτι άλλο από τον Τσίπρα.

Τις επόμενες μέρες και έχοντας ένα σαββατοκύριακο μπροστά μας, είμαι σίγουρος ότι θα ακούσετε και θα διαβάσετε ένα σωρό αναλύσεις και απόψεις. Για το διάγγελμα, για τη συνάντηση στις Βρυξέλλες, για το τι είπε ο Σόιμπλε ή ο Ντάισελμπλουμ, πως κουνούσε τα χέρια του ο Τσίπρας και γιατί στο σακάκι του υπήρχε μια ξανθιά τρίχα. Θα ακούσετε τον αντ’ αυτού Κούλη, τον Τζιτζί, να καταγγέλλει προεκλογικά «λεφτά υπάρχουν» ή για «Ευκλείδη δώστα όλα». Θα ακούσετε την Φωφό και τον Ποταμάκη να καταγγέλλουν σπάταλες και τον Λεβέντη να ζητάει οικουμενική. Τρίχες δηλαδή. Α, ναι, και όλοι μαζί εν χορώ θα ζητάνε εκλογές. Ζζζζζζζζζζζζζζζ, λευκός θόρυβος όλοι τους!

Πείτε μου τώρα, ποιος θα διαβάσει εκτός από τον τίτλο ολόκληρη τη δήλωση που θα κάνει ο Κούλης, τις αναφορές της Φωφός και του Ποταμάκη ή τις δηλώσεις του γέρου με την άνοια. Κανένας. Και δεν θέλουν να το καταλάβουν. Δεν θέλουν να καταλάβουν ότι είναι βαρετοί. Ότι δεν έχουν να πουν τίποτα καινούργιο, ή καλυτέρα δεν έχουν να πουν τίποτα. Ό,τι και να λένε ακούγεται σαν ζζζζζζζζζζζζζζζ.

Ότι είναι βαρετοί. Δεν πρέπει να υπάρχει τίποτα χειρότερο για ένα πολιτικό. Να βαριέσαι να ασχοληθείς μαζί του ακόμα και στην αυτόγελοιοποίηση του …γιατί είναι βαρετός. Γιατί έχει γίνει ενοχλητικά βαρετός. Σαν λευκός θόρυβος.

budget-banners-gif-1Και αυτοί όλοι τώρα θέλουν και εκλογές. Κι ο Τσίπρας θέλει εκλογές. Ξέρετε αυτό είναι το άλλο που θα διαβάσετε τις επόμενες μέρες. Ότι ο Τσίπρας θέλει εκλογές για να κάνει αυτό που έκανε ο Αντωνάκης. Βλέπει το αγγούρι που έρχεται από Βρυξέλες και θέλει να το πασάρει στον επόμενο ήτοι στον Κούλη. Λάθος. Ο Τσίπρας παίζει με τις εκλογές. Αυτό ένιωσα εγώ σήμερα. Ο Τσίπρας ξέρει ότι ο μεν λαός δεν θέλει εκλογές, η δε κουστωδία τσίρκου που αποτελεί τον πολιτικό κόσμο της σύγχρονης Ελλάδας είναι τόσο βαρετή, κενή και χωρίς προτάσεις, που πάλι αυτός θα βγει πρωθυπουργός αν γίνουν εκλογές. Και ξέρετε γιατί άλλο; Γιατί κατάφερε να παγιδεύσει την εικονική κεντροαριστερά – που δεν θα είναι αρκετά «αριστεροί», θα νιώσουν «άβολα» αν ψηφίσουν τον Κούλη, τον Βορίδη και τον Άδωνι μετά το όχι του δημοψηφίσματος - και να εκμεταλλευτεί το καναπέδιασμα του συγχρόνου Έλληνα. Κι αυτό το τελευταίο είναι ο καλύτερος σύμμαχος του.

Ο σύγχρονος Έλληνας δεν θέλει πεζοδρόμιο και αγώνα, αυτά είναι για τους άπλυτους των Εξαρχείων και το παλαιολιθικό ΚΚΕ. Ο σύγχρονος Έλληνας κάνει επανάσταση στο τουΐτερ και στο φατσοβιβλίο από τον καναπέ του κι ο Τσίπρας τον έχει στήσει εκεί ακριβώς. Στον καναπέ και στο φατσοβιβλίο. Γιατί έτσι ο σύγχρονος Έλληνας ικανοποιείται. Με ντελίβερι και λάικ. Αυτά τα βλέπει ο Τσίπρας. Ο Κούλης και οι άλλοι από το ανέκδοτο σύγχρονοι Έλληνες πολιτικοί δεν τα βλέπουν και γι’ αυτό τους δουλεύει. Και τους δουλεύει στο ζζζζζζζζζζζζζζζ. Με λευκό θόρυβο.

Πάμε τώρα λίγο στην ουσία. Ο 13ος μισθός στην Ελλάδα έχει πεθάνει κι αυτά που είπε ο Αλέξης είναι στο γενικότερο παραμύθι και παιχνίδι, πάει δεν πάει για εκλογές. Σε δυο τρία χρονάκια και σε μια άλλη παρόμοια συγκυρία θα ακούσετε αυτό που άκουσαν όσες βορειοευρωπαϊκές χώρες είχαν 13ο μισθό τη δεκαετία του ’80. Ότι και καλά θα ενσωματωθεί στο μηνιάτικο και αντί για 13 θα παίρνετέ 12 αλλά …αυξημένους. Και φυσικά αυτή η αύξηση θα είναι και γελοία και αλχημεία και φυσικά θα την περάσουν και σαν αύξηση του μισθού και παροχή. Το έχουν ήδη κάνει σε Γαλλία, Γερμανία και σε όλες τις σκανδιναβικές χώρες πριν από 30 χρόνια και ξέρουν καλά πώς να το περάσουν. Είναι δασκαλεμένοι.

Όσο για το υπερδιπλάσιο που θα πάρουν μερικοί το Δεκέμβρη για δώρο, μεγάλε 300 ευρώ δεν φτάνουν ούτε για το χαρτί υγείας του μήνα και όλα τα πολλαπλάσια του μηδέν, μηδέν είναι. Απλά ακούγεται ωραία, αυτοί όμως που τα δικαιούνται, να δω πρώτα απ’ όλα πόσοι θα είναι και μετά πόσα από αυτά τα …υπερδιπλάσια θα κρατήσει η εφορία μιας κι ολόκληρο το παραμύθι δεν το είπες. Ότι όλα φορολογούνται και μάλιστα μερικοί μπορεί και να ανέβουν και κλίμακα και στο τέλος το υπερδιπλάσιο να τους στοιχήσει πιο ακριβά.

Για το ΦΠΑ στα νησιά …εντάξει, τους έδωσες το Νόμπελ της παρηγοριάς. Και θα σε συμβούλευα να μη χαίρεσαι που ξαναγυρνάμε στη «κανονικότητα» της Λισαβώνας, γιατί θα δεις τους Φινλανδούς φασίστες, ξενοφοβικούς, να κάνουν πακέτο ό,τι πρόσφυγες έχουν πάρει τα τελευταία 20 χρόνια και να τους στέλνουν στην Ελλάδα, επιστροφή λόγω Λισαβώνας. Εντάξει, το βάρος στα νησιά ήταν μεγάλο αλλά ήταν μεγάλο γιατί από τη μια εσύ δεν ήσουν προετοιμασμένος ότι θα σε πουλήσουν ξεβράκωτο σύμμαχοι και συνέταιροι κι από την άλλη γιατί σε πουλήσαν ξεβράκωτο σύμμαχοι και συνέταιροι. Κι ακόμα όπως έγραψα και παραπάνω, το ξεβράκωμα δεν έχει τελειώσει, απλά θα λέγεται επαναλειτουργία της συμφωνίας της Λισαβώνας.

Για το ΦΠΑ στα νησιά, σαν προσφορά στα νησιά έγινε γιατί στη συγκεκριμένη συγκυρία έχει καλύτερη απόδοση στο χρηματιστήριο προεκλογικών μη προεκλογικών παροχών από τη μάζα. Αν έκανε την ίδια προσφορά στους αγρότες της Θεσσαλίας - για παράδειγμα - που το έχουν εξίσου ανάγκη, κανένας δεν θα έλεγε μπράβο Αλέξη, γιατί όταν κάθεσαι στον καναπέ θυμάσαι ότι οι αγρότες στη Θεσσαλία πήραν κάτι από τον Σημίτη, κάτι από τον Κωστάκη, μέχρι και ο Αντωνάκης τους έδωσε κάτι. Από την άλλη, τα νησιά είναι πρωτοσέλιδο σχεδόν κάθε μέρα. Άρα κι αυτή ήταν μια καλά σχεδιασμένη παροχή στα όρια, κάνω δεν κάνω εκλογές, εδώ σας έχω.

Αυτά τα είπε τρεις φορές για να τα εμπεδώσουμε όλοι καλά κι αυτός να μιλήσει 7 λεπτά και 7 δευτερόλεπτα γιατί κανονικά στα 2,5 λεπτά είχε πει ότι ήταν να πει και θα είχε τελειώσει. Σε γενικές γραμμές … ζζζζζζζζζζζζζζζ!

Τώρα τα υπόλοιπα περί επιστροφής στις αγορές και επανάκτησης της εθνικής μας κυριαρχίας … ζζζζζζζζζζζζζζζ! Τα έχει πει ακόμα κι ο Αντωνάκης. Κι εκείνος μια μονομανία την είχε με την έξοδο μας στο πεζοδρόμιο των αγορών. Άρα …ζζζζζζζζζζζζζζζ! Λευκός θόρυβος και μάλιστα αυτή τη φορά ο τονισμός στο θόρυβος γιατί έχει γίνει και ενοχλητικό.

Ξέρετε, είμαι σίγουρος ότι και το δικό μου γραπτό για κάποιους σαν ζζζζζζζζζζζζζζζ, λευκός θόρυβος ακούγεται, αλλά πρέπει κάπως να συνέλθουμε και να βγούμε από αυτό το λευκό θόρυβο που μας παρασέρνει στην αποδοχή και την άρνηση ταυτόχρονα. Αυτή τη στιγμή ένας στο μυαλό και στη καρδιά φασίστας γίνεται πρόεδρος της ισχυρότερης στρατιωτικής και οικονομικής δύναμης στο κόσμο. Η Ευρώπη βουλιάζει σε μια σχιζοφρενική εσωστρέφεια και το Brexit μόλις αρχίζει με συνέπειες που ακόμα κανένας μας δεν ξέρει. Στην Αυστρία ο φασίστας υποψήφιος δεν έγινε πρόεδρος αλλά ξεχνάμε ότι το 47% των Αυστριακών τον ψήφισε. Στην Ουγγαρία, στην Πολωνία κυβερνούν φασίστες, στην Ιταλία ένας γελωτοποιός φασίστας γίνεται δύναμη και την γειτονική Τουρκία την κυβερνά ένας ψυχοπαθής μανιακός παρανοϊκός.

Αν έλεγες στον πατέρα μου, ένα καραδεξιό με αίμα Καραμανλικό που μια από τις πιο ευτυχισμένες μέρες του και το έλεγε και το ξανάλεγε στους μήνες που του έμειναν από τότε, ήταν η επιστροφή του Καραμανλή στην Ελλάδα εκείνο τον Ιούλιο, αν του έλεγες λοιπόν ότι θα ερχόταν ημέρα που ναζιστές, ναι αυτοί οι ναζιστές που κάποτε τον βασάνισαν με φάλαγγα όταν ήταν 16 χρονών, θα ήταν στην Ελληνική Βουλή και μάλιστα με 18 βουλευτές, δεν θα σε πίστευε. Έτσι απλά δεν θα το πίστευε. Κι όμως σήμερα μικροτσούτσουνα παράσιτα και κατακάθια της Ελληνικής κοινωνίας απλώνουν τις χοντροκοιλιές τους στα έδρανα της Ελληνικής βουλής και νομοθετούν για όλους μας.

Αυτός είναι ο κόσμος που αντιμετωπίζουμε, που υπάρχει αυτή τη στιγμή και μας ακουμπάει το βλέπουμε - δεν το βλέπουμε. Η οικονομική παγκοσμιοποίηση πέτυχε μόνο σε ορισμένα της σημεία, να παγκοσμιοποιήσει την φτώχεια και τον φασισμό. Και μπροστά σε αυτό το φαινόμενο εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα να ξαπλώνουμε στο καναπέ και να κάνουμε λάικ. Δεν έχουμε το δικαίωμα να κοιμόμαστε στο λευκό θόρυβο αχρήστων πολιτικών και μάλιστα συνυπεύθυνων για το μεγάλωμα του φασισμού, την αναγέννηση του ναζισμού και για την είσοδο αυτών των καθαρμάτων στην Ελληνική βουλή. Αυτός ο λευκός θόρυβος βολεύει τον Τσίπρα και τον Κούλη αλλά δουλεύει για τους φασίστες που αυτοί οι ίδιοι θρέφουν με τον ένα τρόπο ή τον άλλο. Στις ΗΠΑ δεν κέρδισε ο Τραμπ, έχασε η δημοκρατία. Όπως έχασε στην Ουγγαρία, όπως υπάρχει φόβος να χάσει στην Γαλλία.

Και ξέρετε κάτι, συχνά ξεχνάμε ότι ο Τσίπρας και ο κάθε Τσίπρας αντλούν τη δύναμη τους από εμάς. Εμείς τους φτιάχνουμε και εμείς τους δινόμαστε. Ένας λαός στον καναπέ, αποχαυνωμένος από τον λευκό θόρυβο και απομονωμένος στη βόλεψη του και στον εαυτούλη του είναι λεία για κάθε Τσίπρα, Κούλη και αλήτη μικροτσούτσουνο φασίστα (όπως μας αποδείξανε οι Αμερικάνοι), ένας λαός όμως σε εγρήγορση, με συνείδηση και αξιοπρέπεια, ένας λαός που κατεβαίνει στο πεζοδρόμιο και απαιτεί, όσα ΜΑΤ και να κατεβάσουν, φοβίζει.

Εύχομαι κάτι από αυτά που έγραψα να μείνει και να μην γίνει μέσα στο μυαλό σας ένα μεγάλο ζζζζζζζζζζζζζζζ γιατί τότε στο καναπέ θα μας βρούνε όλες οι συμφορές.

*******************************************

Για άλλη μια Παρασκευή και …ελαφρά προσαρμοσμένος - όπως πρέπει - στο πνεύμα των ημερών, παρέα μου κρατάει ο Θάνος Ραφτόπουλος …αγιοβασιλιάτικα!

*******************************************

Στη φωτογραφία …ο λευκός θόρυβος με τον τονισμό στο ….θόρυβο!
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα άρθρα του Θάνου Καλαμίδα!

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 09 Δεκέμβριος 2016 08:46

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

 Θάνος Καλαμίδας

Θάνος Καλαμίδας

Θάνος Καλαμίδας, ένας Έλληνας στο Παρίσι και στο Λονδίνο και στο Βερολίνο και στο Τόκιο και τελευταία στο Ελσίνκι. Για εικοσαετία ελεύθερος σκοπευτής και αναλυτής για Βρετανικά μέσα με ανταποκρίσεις από τη Νότια Αφρική μέχρι την Κίνα, από την Νικαράγουα μέχρι το Σουδάν. Τα τελευταία χρόνια αναλυτής για Σκανδιναβικά, Βρετανικά και Γαλλικά έντυπα σε θέματα που κυρίως αφορούν την ευρωπαϊκή κοινότητα.