130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Σάββατο, 03 Δεκέμβριος 2016 07:21

Η Ε.Ε. θα αντέξει άλλα χτυπήματα;

  Δημήτρης Τζελέπης

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δοκιμαστεί σκληρά από εδώ και πέρα. Αρχής γενομένης από τις εκλογές στην Αυστρία που είναι πολύ πιθανό να εκλέξουν τον Νόμπερτ Χόφερ, τον ακροδεξιό υποψήφιο. Το δημοψήφισμα στην Ιταλία που έχει προκηρύξει ο Ρένστι, αλλά από τις δημοσκοπήσεις που έχουν πέσει έξω τους τελευταίους μήνες, δείχνει να το χάνει. Ο ίδιος έχει δηλώσει, ότι εάν το χάσει, θα παραιτηθεί και θα πάει σε εκλογές.

 

Το ιταλικό δημοψήφισμα είναι πολύ σημαντικό για την σταθερότητα της Ε.Ε. αλλά και της ζώνης του ευρώ. Πολλοί Ιταλοί έχουν σπεύσει στις τράπεζες να αποσύρουν τα χρήματα τους, ακόμη η Ιταλία δεν έχει capital controls, αλλά εάν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, μάλλον δεν θα τα γλιτώσει.

Είναι πολλοί αναλυτές και διεθνείς οίκοι που βλέπουν από το δημοψήφισμα στην Ιταλία να απειλείται όχι μόνο το οικοδόμημα της Ε.Ε. αλλά και της ζώνης του ευρώ. Το βρίσκω λίγο υπερβολικό. Έχει ακουστεί μέχρι και η έξοδος της Ιταλίας από το ευρώ.

budget-banners-gif-1Το κίνημα των πέντε αστέρων του Πέμπε Γκρίλο σαρώνει στην Ιταλία και μοιάζει ότι ο πρώην ηθοποιός και κωμικός όποτε και αν γίνουν εκλογές θα βγει νικητής από την μάχη της κάλπης. Επίσης, ενισχύονται το κόμμα του Μπερλουσκόνι, αλλά και το ξενοφοβικό, ρατσιστικό η Λέγκα του Βορρά.

Στις αρχές του 2017 η Ολλανδία θα οδηγηθεί στις κάλπες, ο Χεερτ Βίλντερς που υποστηρίζει θέσεις,όπως η Ολλανδία πρέπει να βγει από την Ε.Ε. αλλά και από το ευρώ.

Τον Μάιο παίρνει σειρά η Γαλλία που μέχρι στιγμής εκεί τα πράγματα δείχνουν στο δεύτερο γύρο να πηγαίνουν ο Φρανσουά Φιγιόν και η Μαρίν Λεπέν. Ο πρώτος έχει ακραίες θέσεις στο μεταναστευτικό και ένα φιλελεύθερο πρόγραμμα στην οικονομία. Η δεύτερη εάν κερδίσει τις εκλογές, θα μιλάμε για το τέλος της Ε.Ε.

Το φθινόπωρο ο εκλογικός παλμός μεταφέρεται στην Γερμανία, όπου η Μέρκελ θα διεκδικήσει την τέταρτη θητεία της στην καγκελαρία. Οι δημοκοπήσεις δείχνουν να προηγείται το κόμμα της Μέρκελ, αλλά ο κόσμος έχει απογοητευτεί από τον χειρισμό της στο προσφυγικό. Εάν, όπως καταλάβαμε από την επίσκεψη Ομπάμα ότι την έχρισε θεματοφύλακα των δυτικών αξιών, τότε η κ. Μέρκελ θα χρειαστεί να δείξει διπλωματική ικανότητα σε διάφορά θέματα που αφορούν την διεθνή σκηνή. Από τα χρόνια που είναι στην Καγκελαρία έδειξε, ότι δεν είναι και πολύ ικανή σε διπλωματικά θέματα.

Η Ευρώπη σκοτεινιάζει, δεν θα είναι όπως την ξέραμε, θα αλλάξουν πολλά στα γραφειοκρατικά γραφεία των Βρυξελλών, θα πρέπει να ψάξουν να βρουν απαντήσεις και να μην αναλώνονται σε λογύδρια.

Ο πλανήτης μάλλον ακόμα δεν μπορεί να αρθρώσει την φράση «Ντόναλντ Τραμπ πρόεδρος των ΗΠΑ». Η Ευρώπη έπαθε το πρώτο πλήγμα με το Brexit. Θα αντέξει άλλα χτυπήματα;Για περισσότερα άρθρα του Δημήτρη Τζελέπη πατήστε εδώ!


Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 03 Δεκέμβριος 2016 07:26

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημήτρης Τζελέπης

Δημήτρης Τζελέπης

Ο Δημήτρης Τζελέπης είναι φοιτητής στο ΔΠΘ , στο Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών στην Κομοτηνή. Στον ελεύθερο χρόνο του διαβάζει βιβλία κυρίως πολιτικής ιστορίας.