130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Τετάρτη, 30 Νοέμβριος 2016 09:13

Μία γενιά… αναζητά απαντήσεις

  Ρένος Αρβανίτης

γράφει ο Ρένος Αρβανίτης.

Έχουν περάσει πάνω από 6 χρόνια από την ημέρα του διαγγέλματος του Γιώργου Παπανδρέου στο Καστελόριζο. Το ημερολόγιο τότε έγραφε 23 Απριλίου του 2010…

 

Ακολούθησαν σκληρές δημοσιονομικές πολιτικές, με σημαντική μείωση του εισοδήματος μεγάλης μερίδας των Ελλήνων και με παράλληλη αύξηση των φορολογικών βαρών (ΕΝΦΙΑ κλπ). Από τότε, ανά τακτά χρονικά διαστήματα ακούγαμε εξαγγελίες πολιτικών για έξοδο από την κρίση, με αποκορύφωμα φυσικά τα μαζεμένα «θα» του ΣΥΡΙΖΑ πριν την εκλογική μάχη του Ιανουαρίου του 2015, όπου τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος υποσχέθηκαν επί της ουσίας τα πάντα στους πάντες. Ας μην μπούμε σε λεπτομέρειες, όλοι μας τα ξέρουμε, τα θυμόμαστε και τα έχουμε ακούσει ή διαβάσει πολλές φορές από τότε…

Αντί αυτών η κρίση βαθαίνει… και επηρεάζει όλο και περισσότερο τις συνθήκες διαβίωσής μας.

Που βρισκόμαστε λοιπόν σήμερα;

budget-banners-gif-11,1 εκατομμύριο άνεργοι, όπου στους νέους 25-34 ετών το ποσοστό ξεπερνά το 30%! Μία ηλικιακή ομάδα που ενώ βρίσκεται στην πιο ενεργή φάση της ζωής της… παραμένει παρά ταύτα «ανενεργή», παλεύοντας να βγει από το περιθώριο. Την ίδια στιγμή και στο ίδιο πάνω κάτω πλαίσιο, πολύ μεγάλο μέρος των νέων και όχι μόνο, εργάζονται σε 4ωρους, 5ωρους ή 6ωρους τομείς ημιαπασχόλησης, λαμβάνοντας μισθούς των 300-360 ή στην καλύτερη των περιπτώσεων των 400 ευρώ… Όταν το επίδομα ανεργίας ανέρχεται στα 360 ευρώ. Γεγονός που δείχνει ότι μάλλον πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τους όρους μισθός-επίδομα.

Από τα παραπάνω επίπεδα διαβίωσης όμως δεν μπορούν εύκολα πλέον να ξεφύγουν ούτε όσοι επιχειρούν μόνοι τους… είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες είτε ως μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. Επαγγελματικές ομάδες που παραδοσιακά αποτελούσαν και αποτελούν σημαντικό μέρος της «ραχοκοκαλιάς» της εγχώριας οικονομίας. Υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία έχουν «γονατίσει» και αυτήν την κατηγορία των συμπολιτών μας.

Όσον αφορά τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ελληνικές ή μη που δραστηριοποιούνται ακόμη στη χώρα, όχι μόνο δεν επεκτείνονται αλλά είτε περιορίζουν τις δραστηριότητές τους, ή στην καλύτερη των περιπτώσεων κρατούν μία σταθερή πορεία, μη επενδύοντας περαιτέρω διασφαλίζοντας κατά το δυνατό τα κεκτημένα.

Κοντολογίς… κακά τα ψέματα… όποιος πατά στην πραγματικότητα, γνωρίζει ότι η Ελλάδα του 2016 κινείται σε μεγάλο βαθμό στα πλαίσια που περιγράψαμε. Με σημαντικό ποσοστό ανθρώπων να προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στην καθημερινότητα με μισθούς Βαλκανίων αλλά με τιμές προϊόντων σχεδόν ανάλογες με αυτές της κεντρικής ή της βόρειας Ευρώπης, υποβοηθούμενοι σε πολλές περιπτώσεις από τους «υψηλόμισθους» (εντός πολλών, πολλών εισαγωγικών) συνταξιούχους γονείς τους των 800, 1000 ή 1200 ευρώ.

Στα ερωτήματα… επομένως όλων αυτών των ανθρώπων, όλων ημών ορθότερα, οφείλει να απαντήσει η σημερινή άρχουσα πολιτική τάξη που προβληματίζεται κατά τα άλλα για την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού στην Ευρώπη. Μπορεί;

 

 

 

Φωτογραφία από ant1iwo.com

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 30 Νοέμβριος 2016 09:24

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Ρένος Αρβανίτης

Ρένος Αρβανίτης

Ο Ρένος Αρβανίτης γεννήθηκε το 1985.

Έκανε τα πρώτα του σχολικά βήματα στο 1ο Δημοτικό σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας (Σπαθάρη) για να συνεχίσει στο 1ο Γυμνάσιο της Νέας Φιλαδέλφειας και να ολοκληρώσει τον κύκλο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο 1ο Λύκειο της Νέας Ιωνίας.

Είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου φοίτησε από τον Σεπτέμβριο του 2003 έως τον Φεβρουάριο του 2008.

Tον Ιούνιο του 2008 αποφοίτησε επίσης από την ιδιωτική σχολή, Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας.

Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό από τον Σεπτέμβριο του 2009 έως τον Σεπτέμβριο του 2010 στις υπηρεσίες ΚΕΦΝ (Κέντρο Εφοδιασμού Ναυτικού) και ΔΥΚ (Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών).

Σήμερα εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά και έντυπα Μ.Μ.Ε.