130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Πέμπτη, 24 Νοέμβριος 2016 19:02

25 Νοεμβρίου σπάμε τη σιωπή

  Φωτεινή Βρύνα

γράφει η Φωτεινή Βρύνα. 

 

Η 25η Νοεμβρίου είναι η παγκόσμια ημέρα κατά της βίας των γυναικών. Μία ημέρα όχι για επετειακούς εορτασμούς, αλλά μία ημέρα αγώνα, για να ενώσουμε τις φωνές μας και να τονίσουμε ότι ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι ανεξάρτητος από το φύλο, τη φυλή, την οικονομική κατάσταση, την κοινωνική θέση.

 

Παρά το γεγονός ότι η βία κατά των γυναικών υπάρχει ανέκαθεν, μόλις τη δεκαετία του ’90 αναδείχτηκε ως πρόβλημα από τη Διεθνή Κοινότητα. Το Δεκέμβριο του 1999 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ , με απόφασή της, όρισε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών, αναγνωρίζοντας το φαινόμενο αυτό, ως μια μορφή καταπάτησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου που εγείρει νομική και πολιτική προστασία. Η ημέρα αυτή, είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτήςδολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από τη Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο.

budget-banners-gif-1Η βία κατά των γυναικών, έχει πολλά πρόσωπα. Υπάρχει η σωματική βία, στην οποία ο θύτης προσπαθεί να επιβληθεί και να επικρατήσει με εξουσιαστικούς όρους, η σεξουαλική, η οποία έχει άμεση σχέση με τη σωματική, αλλά περιλαμβάνει και τον εξαναγκασμό για σεξουαλικές πράξεις στις οποίες δε συναινεί το θύμα, καθώς και την καταναγκαστική πορνεία (trafficking). Τα κέρδη που αποφέρει το παγκόσμιο εμπόριο ανθρώπων στα εγκληματικά δίκτυα, μπορούν μάλιστα να συγκριθούν με τα αντίστοιχα του εμπορίου ναρκωτικών και όπλων. Εξίσου σημαντική μορφή βίας είναι η ψυχολογική, η οποία είναι και η πιο δύσκολα ανιχνεύσιμη. Ο εξαναγκασμός για υποταγή με απειλές, η συνεχής υποτίμηση και η δημιουργία κλίματος εκφοβισμού αποτελούν ενδεικτικές συμπεριφορές ψυχολογικής βίας. Τέλος, η οικονομική βία περιλαμβάνει εκμετάλλευση των οικονομικών πόρων του θύματος, στέρηση του δικαιώματος για εργασία, σεξουαλική παρενόχληση και απειλές για απόλυση από τον εργασιακό χώρο.

Οι επιπτώσεις τραγικές. Ο ανθρώπινος πόνος, σωματικός και ψυχολογικός, και οι απειλές έχουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία των γυναικών θυμάτων βίας, καθώς τις οδηγούν σταδιακά στην απομόνωση, στην απώλεια της αξιοπρέπειας και του αυτοσεβασμού τους. Ο αρνητικός αντίκτυπος της βίας, επιβαρύνει κατ’ επέκταση όλη την οικογένεια, διαταράσσοντας τις ισορροπίες της, και οδηγεί γενικά στην επικράτηση της τρομοκρατίας στην κοινωνία.

Η βία δεν κάνει διακρίσεις. Η γυναίκα-θύμα κακοποίησης δεν φέρει την ευθύνη. Δεν μπορεί να σταματήσει τη βία, αλλά μπορεί να αντιδράσει και να αντισταθεί.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες γυναίκες, αποφασίζουν να «βγουν» από τον φαύλο κύκλο της κακοποίησης και να ξαναπάρουν τη ζωή στα χέρια τους. Η σιωπή λοιπόν αρχίζει να σπάει και είναι καιρός να πάψουμε όλοι να ανεχόμαστε την άσκηση βίας σε βάρος των γυναικών. «Η ΑΝΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ». 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 26 Νοέμβριος 2016 08:49

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Φωτεινή Βρύνα

Φωτεινή Βρύνα

 • Γεννήθηκα στον Πύργο Ηλείας και αποφοίτησα από το Λύκειο Πύργου. Είμαι πτυχιούχος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών. Κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου Ανθρωπιστικών Σπουδών (Master) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Είμαι παντρεμένη και μητέρα δύο κοριτσιών.

 • Περιφερειακή Σύμβουλος Περιφέρειας Αττικής 2014-2019

 • http://www.fvryna.gr/


 • Υποψήφια Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Β’ Αθήνας στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.

 • Επικεφαλής Γραφείου Ισότητας Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, 2015

 • 2014 Αντιπρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Δήμου Κηφισιάς-ΟΚΑΝΑ  «ΠΡΟΝΟΗ»

 • Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, 2004 έως σήμερα.

 • Αναπληρωτής Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων Νέας Δημοκρατίας 2013-2016

 • Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗΣ» ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ Οργάνωσης Γυναικών, 2013 – σήμερα

 • Πρόεδρος παραρτήματος «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗΣ» Χαλανδρίου – Αγ. Παρασκευής

 • Γραμματέας Παρατηρητηρίου Οικογενειακού Προϋπολογισμού Νέας Δημοκρατίας, 2012-2013

 • Υπεύθυνη Τομέα Καταναλωτικών Οργανώσεων Νέας Δημοκρατίας, 2010-2012

 • Διευθύντρια Γραφείου Υφυπουργού Ανάπτυξης 2007-2009.

 • Γενική Γραμματέας ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα Ν. Ηλείας, 1998.

 • Πρόεδρος της ΔΑΚΕ Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης Ν. Ηλείας 1998.

 • Γενική Γραμματέας ΕΛΜΕ Ν. Ηλείας 1998.

 • Συμμετείχα στο Παγκόσμιο Συνέδριο της UNESCO 1997, ως Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

 • Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Α΄ Πανελληνίου Συνεδρίου Γυναικών της ΑΔΕΔΥ, 1990.

 • Οργανωτικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας 1990 και εκπρόσωπος Γυναικών της Ομοσπονδίας στην ΑΔΕΔΥ 1990.

 • Γενική Γραμματέας Πανελληνίου Συλλόγου Κρατικών Παιδικών Σταθμών 1990.

 • Διετέλεσα εκπρόσωπος του Δ.Σ. Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών στην ΕΦΕΕ.