130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Τρίτη, 30 Ιούνιος 2015 07:13

Έλληνες, ενηλικιωθείτε!

  Δήμητρα Καραντζένη

της Δήμητρας Καραντζένη.

Δεν προτίθεμαι να πω σε κανέναν τι να ψηφίσει την ερχόμενη Κυριακή. Νιώθω όμως την ανάγκη να πω αν και δε θα εισακουστώ, πως αυτή η καταστροφολαγνεία θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει εδώ. "Ο Τσίπρας θα χρεοκοπήσει τη χώρα, θα πεινάσουμε, θα ψωνίζουμε με δελτίο, θα πούμε τη δραχμή δραχμούλα, θα επαιτούμε." Καταρχάς το δημοψήφισμα δεν μας ζητά να επιλέξουμε μεταξύ ευρώ και δραχμής, αλλά να αποφανθούμε υπέρ ή κατά των προτεινόμενων όρων της συγκεκριμένης δανειακής σύμβασης. Μα ακόμη και αν στην εσχάτη των περιπτώσεων το σενάριο της εξόδου από τη ζώνη του Ευρώ ακολουθήσει ένα πλειοψηφικό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, ουδείς παραγνωρίζει τις δυσμενείς συνέπειες που αυτή θα επιφέρει στην εγχώρια οικονομία και την κοινωνία, καθώς και τη σοβαρή αστάθεια και τον αναβρασμό στις χώρες της Ευρωζώνης αλλά και στις αγορές που συνδέονται καθοιονδήποτε τρόπο με αυτές.

Γνωρίζουμε όμως ταυτόχρονα, πως πίσω από το "ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ" και με κλειστά τα μάτια των προηγούμενων ετών, κρύβεται μια χώρα σε βαθιά κρίση, ένα διαλυμένο κράτος που ταλανίζεται εδώ και καιρό χωρίς να προστατεύεται ούτε από τις εκάστοτε μνημονιακές κυβερνήσεις, ούτε βεβαίως από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, που δεν επέδειξαν στιγμή αυτόν τον περιβόητο φιλελληνισμό που δακρύβρεχτα μας περιέγραφε ο κύριος Γιούνκερ με ραγισμένη την καρδιά.

Ασφαλώς, τα συστημικά μέσα ενημέρωσης επιτελούν μήνες τώρα άρτια το σκοπό τους προς την κατεύθυνση της πολιτικής εξόντωσης της κυβέρνησης Τσίπρα και της καλλιέργειας ενός αισθήματος θεσμικής, οικονομικής και κοινωνικής παράλυσης. Και βέβαια συνεχίζουν ακάθεκτα, παίζοντας κατ’ επανάληψη όποιο βίντεο με πανικόβλητους μισθωτούς και συνταξιούχους ανασύρουν από το αρχείο, σκορπώντας τον τρόμο και στον τελευταίο ψύχραιμο πολίτη. Το κερασάκι στην τούρτα, οι απευθείας μεταδόσεις των ανακοινώσεων, των συνεντεύξεων Τύπου ακόμα και των tweets των Ευρωπαίων εταίρων που κουνούν το δάχτυλο μετρώντας αντίστροφα την ελληνική χρεοκοπία, γιατί αλίμονο, ο μπαμπούλας πρέπει να έχει πάντα πρόσωπο.

Είναι ωστόσο αδιανόητο να υποτιμάται με τον πλέον επονείδιστο τρόπο η νοημοσύνη ενός λαού που πασχίζει με νύχια και με δόντια να διαφυλάξει όση αξιοπρέπεια του απέμεινε και να αποφασίσει με όσο καθαρή κρίση διαθέτει για το μέλλον του. Διότι ας μην ξεχνούμε, όσο φιλοευρωπαϊκό πνεύμα και αν διακατέχει όσους επιλέγουν να "Μένουν Ευρώπη" με κάθε κόστος, πως οι αξιότιμοι Ευρωπαίοι ‘φιλέλληνες’, που τόσο μας αγαπούν και μας νοιάζονται, ζητούν σήμερα την κεφαλή μας επί πίνακι, απαιτώντας ούτε λίγο ούτε πολύ την οικονομική μας διάλυση, την κορύφωση της εξάρτησης από τις έξωθεν χρηματοδοτήσεις εις το διηνεκές, τις συνεχείς και επιτακτικές παρεμβάσεις ακόμα και σε βαθιά ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, φτάνοντας ακόμη και στο σημείο να μας πουν τι να απαντήσουμε στο δημοψήφισμα και μάλιστα ανεξαρτήτως του ερωτήματος (!). Αυτό το τελευταίο δηλώνει από μόνο του την εξευτελιστική στάση τους απέναντι στους πολίτες μίας χώρας, των οποίων αμφισβητείται ανοιχτά όχι μόνο η κρίση και ο κοινός νους, αλλά και η ελευθερία της άσκησης ενός θεμελιώδους δικαιώματος, όπως είναι η ψήφος. Είναι αισχρό λοιπόν, να μας περιπαίζουν, λέγοντας πως "μετακίνησαν βουνά" για να μας υποστηρίξουν την ώρα που αντιμετώπιζαν την άκαμπτη ελληνική πλευρά, πως δε ζήτησαν ποτέ περικοπές μισθών και συντάξεων, τη στιγμή που οι ίδιοι δημοσίευαν και μεταφρασμένους τους νέους μνημονιακούς όρους-φωτιά τάχα μαχόμενοι την παραπληροφόρηση, πως "η Ευρώπη είναι Ελλάδα και η Ελλάδα είναι Ευρώπη" κι άλλα τέτοια εμετικά, κι εμείς να τα καταπίνουμε σαν καραμελίτσες.

Με ευρώ ή με δραχμή, η μεγαλύτερη ευθύνη των πολιτών αυτή τη στιγμή, είναι να προασπίσουν τους εαυτούς τους κλείνοντας τα αυτιά στις σειρήνες, διαχωρίζοντας τα πραγματικά από τα κατασκευασμένα γεγονότα, λειτουργώντας με ψυχραιμία και σύνεση και όχι εν θερμώ. Ο τρομοκρατημένος πολίτης που δε γνωρίζει που πατά και που βρίσκεται είναι έρμαιο σε κάθε κατευθυνόμενη πίεση, σε ψευδο-διλήμματα που αποπροσανατολίζουν, απομακρύνουν από τα ουσιαστικά διακυβεύματα και παρατείνουν το χάος. Είναι καιρός η άγνοια και ο φόβος να πάψουν να είναι άλλοθι και να αντικατασταθούν από την αναγκαία σοβαρότητα που αρμόζει σε μια κρίσιμη ιστορική στιγμή σαν κι αυτή. Έλληνες, επιτέλους ενηλικιωθείτε!


Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 30 Ιούνιος 2015 08:28

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δήμητρα Καραντζένη

Δήμητρα Καραντζένη

Η Δήμητρα Καραντζένη είναι απόφοιτος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σχέσεις και είναι Υποψήφια Διδάκτορας του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στις δύο μεγάλες της αγάπες, τη δημοσιογραφία και την οικογένεια. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με το περιοδικό Ovimagazine, ως ανταποκρίτρια από την Ελλάδα, με πεδία ενδιαφέροντος την πολιτική, την ευρωπαϊκή ενοποίηση, την κοινωνική ζωή, τα Μedia και τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης.