130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Παρασκευή, 17 Νοέμβριος 2017 09:19

Με δύο λόγια

γράφει ο Θάνος Καλαμίδας.

 

Από τη στιγμή που ένα ιστορικό γεγονός γίνεται άποψη και (κατά)κτηση των ολίγων αντί για κτήμα ενός ολόκληρου λαού – και μάλιστα εν ζωή αυτών που το έζησαν - τότε αυτός ο λαός είναι καταδικασμένος να επαναλάβει τα λάθη που οδήγησαν στο συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός. Και κάπως έτσι κλείνει η φωτεινή μου συμβολή σε μια πολύ σοβαρή επέτειο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, που έχει απαξιωθεί, αρχικά με το να γίνει υποχρεωτική σχολική εορτή και στη συνέχεια με την Αδώνεια βλακεία, η απαξίωσή της να θεωρείται πολιτική ωρίμανση.

Παρασκευή, 10 Νοέμβριος 2017 08:50

Λάδι Μαρέβα, αγνό παρθένο παραδείσιο νησί

γράφει ο Θάνος Καλαμίδας.

Σε ένα δημοκρατικό καθεστώς και ειδικά σε μια δημοκρατική κοινωνία, ο ρόλος της φυλάκισης είναι σωφρονιστικός και όχι εκδικητικός ή τιμωρητικός και ο τονισμός στην πρόταση μπαίνει στις λέξεις: «δημοκρατικό καθεστώς/δημοκρτατική κοινωνία».

Παρασκευή, 03 Νοέμβριος 2017 06:45

Ο ώριμος Βαγγέλης κι ο αδώνειος Κούλης

γράφει ο Θάνος Καλαμίδας.

Πριν από λίγες μέρες, συζητώντας με φίλη, η συζήτηση κατέληξε πάλι στο: μα γιατί δεν αντιδρά επιτέλους ο Έλληνας; Μήπως τώρα νιώθει καλύτερα απ΄ ό,τι ένιωθε με τον Αντωνάκη ή επειδή ακόμα δεν έχει συνέρθει από το σοκ της «αριστερής» απογοήτευσης; Πώς τα κατάφερε ο Αλέξης μετά από δυο χρόνια, να τον βρίζουν ακόμα και οι πέτρες από… μέσα τους; Ή μήπως είδε κανένας τον τελευταίο χρόνο απεργία που να παραλύει όλη η Ελλάδα, όπως βλέπαμε πριν από τρία και τέσσερα χρόνια; Είδε κανένας συγκεντρώσεις, που να κλείνουν από το Σύνταγμα μέχρι την Κάνιγγος; Τίποτα.

Παρασκευή, 27 Οκτώβριος 2017 08:44

Ο Ρουβικώνας των διαπραγματεύσεων

γράφει ο Θάνος Καλαμίδας.

Διαβάζω τον υπέρτιτλο «Προχωρούν οι διαπραγματεύσεις» και αναρωτιέμαι, μα για πόσο ακόμα νομίζουν ότι θα δουλεύουν τον κόσμο; Ή το πολύ χειρότερο, όταν κάποιος διαβάζει ή ακούει τη λέξη διαπραγμάτευση, δίνει σημασία ή απλά την προσπερνάει σαν να μην υπάρχει;

Πέμπτη, 19 Οκτώβριος 2017 20:41

Ένας Τσίπρας στην Ουάσιγκτον

γράφει ο Θάνος Καλαμίδας.

 

Την άνοδο του αυτοκράτορα Τραμπ στα σκαλοπάτια του Λευκού Οίκου την παρακολούθησα δια ζώσης και πραγματικά ελπίζω ότι εξ ίσου δια ζώσης θα ζήσω και την πτώση. Eιδικά αν είναι κατρακύλα από τα ίδια ακριβώς σκαλοπάτια. Παράλληλα υπήρξα και παρατηρητής του πόσο έχουν αλλάξει οι ΗΠΑ τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αυτό γιατί ο Τραμπ και γενικότερα τα όσα σέρνει μαζί του ο σημερινός πρόεδρος, δεν εμφανιστήκαν ως δια μαγείας τον Γενάρη που ορκίστηκε. Τα περισσότερα προϋπήρχαν κάτω από το …χαλάκι και απλά ο Τραμπ κλώτσησε το χαλάκι και τους έδωσε την ευκαιρία να βγουν στην επιφάνεια.

γράφει ο Θάνος Καλαμίδας.

Κάθε φορά που στην Ελλάδα γίνεται συζήτηση για κάποιο θέμα που συμπεριλαμβάνει τις λέξεις: ανθρώπινα δικαιώματα ή δημοκρατικές υποχρεώσεις, όλα τα μεσαιωνικά κόμματα που μονοπωλούν την κάθε μορφής εξουσία σε αυτή τη χώρα από πάντα (συμπεριλαμβάνεται και το ΚΚΕ), ξεσηκώνονται και ουρλιάζουν σαν τον Αγά από το Χριστός Ξανασταυρώνεται: τα ύστερα του κόσμου!

γράφει ο Θάνος Καλαμίδας.

Μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου του 2008, υπήρξε μια πολύ έντονη αντιπαράθεση ακαδημαϊκών που έφτασε μέχρι τις σελίδες του εγκύρου διεθνούς περιοδικού, Foreign Affairs. Όσο ειρωνικό κι αν ακουστεί η όλη διαφωνία ξεκίνησε από μια σκέψη του Τσώρτσιλ σε ομιλία του πριν από εκατό περίπου χρόνια (λίγο μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο) και σε αναφορά των προβλημάτων που είχε η Βρετανία τότε με τα απελευθερωτικά κινήματα στις αποικίες της. Ο Τσώρτσιλ τότε είχε πεί ότι: «η μίξη πληθυσμών με διαφορετικές εθνικές καταβολές σημαίνει πολλά και σοβαρά προβλήματα.»

Παρασκευή, 29 Σεπτέμβριος 2017 07:41

Οι ήρωες που μας τελειώνουν και το κουνελάκι

γράφει ο Θάνος Καλαμίδας.

Η πρώτη είδηση που διάβασα σε όλα τα δημοσιογραφικά πρακτορεία με το που άνοιξα το κομπιούτερ μου, ήταν ότι πέθανε ο ιδρυτής της αυτοκρατορίας του Playboy, ο Hugh Hefner, που είχε/έχει στο κέντρο της για ναυαρχίδα ένα περιοδικό για ενήλικους. Η επανάσταση που έκανε ο Hefner - αν θα μπορούσε να ονομαστεί επανάσταση - ήταν ότι την εποχή της δυτικής σεξουαλικής “απελευθέρωσης” το '60, ή καλύτερα την εποχή της σεξουαλικής συνειδητοποίησης, έβαλε το γυμνό στην κυριολεξία στα μανταλάκια δίπλα στις δήθεν καθωσπρέπει εφημερίδες και περιοδικά και ναι, όσο κι αν σκανδαλίζει τους απανταχού πουριτανούς και εθελότυφλα φανατικούς, μόρφωσε ή καλύτερα “ξύπνησε” εκατομμύρια εφήβους σε όλο τον κόσμο.

Πέμπτη, 14 Σεπτέμβριος 2017 20:43

Το πετρέλαιο στην ταράτσα

γράφει ο Θάνος Καλαμίδας.

Η ιστορία που θα σας γράψω είναι αληθινή και την έζησα από πολύ κοντά γιατί έτυχε σε άνθρωπο από το στενό μου περιβάλλον. Πιθανώς να έφταιγε η κακή συντήρηση, πιθανώς να έφταιγαν τα υλικά, πιθανώς να έφταιγε η τύχη αλλά μια μέρα η δεξαμενή πετρελαίου για τη θέρμανση ράγισε/έσπασε, και κανένας δεν ξέρει το πως και το γιατί. Η ουσία είναι ότι ήταν άνοιξη, η θέρμανση κλειστή κι έτσι κανένας δεν κατάλαβε τίποτα μέχρι που ...μαύρισε το ταβάνι.

Πέμπτη, 07 Σεπτέμβριος 2017 21:09

Στη Διεθνή έκθεση του ΘΑ

γράφει ο Θάνος Καλαμίδας.

Αγαπητέ Αλέξη,
ελπίζω κάποιος να σε έχει ήδη ενημερώσει ο,τι «voulez vous coucher avec moi ce soir», δεν σημαίνει: καλωσορίσατε κυρία Μακρόν στην Ελλάδα. Σε ενημερώνω για να μη έχουμε τίποτα παρεξηγήσεις με συμμάχους. Και όχι τίποτα άλλο, σιγά δηλαδή μην «κάτσουμε» στη δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά... Εμείς «καθόμαστε» αποκλειστικά στη θεία Μέρκελ. Είμαστε πιστοί στην αλυσίδα μας.

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL