130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Μετάφραση - ArsOvi

ArsOvi 4_mikro

 

 

Η μετάφραση είναι μια τέχνη ισάξια με τη συγγραφή - αλήθεια, είναι συγγραφή - κι όμως τόσο παρεξηγημένη, τόσο υποτιμημένη και τόσο... αόρατη, που πραγματικά αυτό θα πρέπει κάποτε να αλλάξει. Γιατί έχει σημασία η μετάφραση ενός ξενόγλωσσου βιβλίου που έρχεται στη χώρα μας και πόση σημασία έχει η ποιότητά της; Πόση ζημιά μπορεί να κάνει μια κακή μετάφραση, όχι μόνο στην αναγνωστική εμπειρία μας αλλά και στο ίδιο το βιβλίο; Τι χαρακτηρίζει έναν πραγματικά καλό μεταφραστή και πώς μπορούν οι αναγνώστες να ξεχωρίσουν αν αυτό που διαβάζουν έχει μεταφραστεί καλά στη γλώσσα τους ή όχι;

Όλοι μας έχουμε διαβάσει μεταφρασμένη λογοτεχνία που μας έχει μαγέψει, μας έχει ταξιδέψει και μας έχει αγγίξει, και όλοι μας έχουμε διαβάσει αντίστοιχα βιβλία που μας έχουν αφήσει αδιάφορους, μας έχουν κάνει να γελάσουμε, ακόμα και να τα πετάξουμε στην άκρη αγανακτισμένοι. Η μετάφραση ναι, μετράει! Και η δουλειά όλων αυτών των ιδιαίτερα αξιόλογων μεταφραστών, αξίζει και πρέπει να αναγνωριστεί ανάλογα. Η καλή - έστω και άριστη - γνώση μιας γλώσσας δε φτάνει. Τα ψιλά γραμματάκια με το όνομα του μεταφραστή σε ένα βιβλίο, δεν είναι αρκετό!

Πολλά τα ερωτήματα για ένα μεγάλο θέμα και πολύ σημαντικό. Στο 4ο τεύχος του ArsOvi, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις, ο καθένας μας με το δικό του μοναδικό τρόπο. Μαζί, όπως σε κάθε τεύχος, θα διαβάσετε απόψεις, διηγήματα και ποιήματα στις μόνιμες στήλες μας.

Οι ευχαριστίες για τις συμμετοχές και την ανταπόκριση των αναγνωστών ατελείωτες...


Καλή ανάγνωση!


Κατερίνα Χαρίση

 

Για να διαβάσετε το τέταρτο τεύχος του ArsOvi, πατήστε ΕΔΩ! 
Νίκος Καζαντζάκης - ArsOvi

ArsOvi-Kazantzakis-mini

 

 

Πριν ξεκινήσω νιώθω την υποχρέωση να ευχαριστήσω πρώτα όλους αυτούς που συμβάλουν στην έκδοση αυτού του περιοδικού και μετά όλους εσάς που το έχετε αγκαλιάσει τόσο πολύ ώστε να μας εκπλήξετε συνέχεια ευχάριστα.

 

Στο τρίτο τεύχος συνεχίζουμε να εξελισσόμαστε με επιπρόσθετες σελίδες όπως αυτή των συνεντεύξεων. Παράλληλα, με την πρώτη συνέντευξη που έχει θέμα τους φτωχούληδες των Αθηνών, τους άστεγους, θέλουμε να δείξουμε ότι το ArsOvi έχει κι ένα κοινωνικό πρόσωπο – όπως πρέπει να έχει και η τέχνη – κι ότι η κοινωνία και τα προβλήματα της είναι κομμάτι της ύπαρξης μας.

 

Υπόσχεσή μας είναι να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε και να βελτιωνόμαστε, αλλά γι’ αυτό χρειαζόμαστε και την βοήθεια σας. Τις προτάσεις σας, την συμμετοχή σας ακόμα και στην επιλογή θεμάτων που θα σας ενδιάφεραν να δείτε σε μελλοντικό τεύχος του ArsOvi. Τα μέιλ γνωστά και τα μηνύματα πάντα δεκτά.

 

Δυό λόγια για αρχή

 

Τον Νίκο Καζαντζάκη τον ξέρουμε όλοι. Οι περισσότεροι έχουμε διαβάσει έργα του και όλοι σχεδόν έχουμε δει ένα άρθρο ή μια αφιέρωση στον μεγάλο Έλληνα συγγραφέα. Για τον Νίκο Καζαντζάκη και το έργο του, έχουν γραφτεί εκατοντάδες βιβλία και κανένας δεν ξέρει πόσα άρθρα σε όλο τον κόσμο, αναλύοντας τον ίδιο, την ζωή του και το έργο του. Αλλώστε και ο ίδιος ήταν πολυγραφότατος.

 

Το τρίτο τεύχος του ArsOvi λοιπόν σκεφτήκαμε να το αφιερώσουμε στον Νίκο Καζαντζάκη συνδυάζοντας το γεγονός ότι το 2017 έχει οριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως έτος Καζαντζάκη και τη δική μας αγάπη προς τον μεγάλο Έλληνα συγγραφέα.

 

Η συμβολή μας στα όσα έχουν γραφτεί για τον Νίκο Καζαντζάκη θα είναι όχι στο να προσθέσουμε άλλη μια ανάλυση στη ζωή και το έργο του, ούτε μια ακόμα μελέτη ή ακαδημαϊκή εργασία, αλλά το να αναφέρουμε πόσο το έργο του ή ακόμα και κάποιο μεμονωμένο βιβλίο του Καζαντζάκη μας άγγιξε, πόσο μας επηρέασε και πώς στη προσωπική μας ζωή, στο τρόπο που βλέπουμε ανθρώπους και γεγονότα.

 

Προσέξτε, εδώ μιλάμε για την προσωπική μας επαφή με το έργο του Καζαντζάκη. Στην ουσία ο τίτλος θα μπορούσε να είναι και: μια πολύ προσωπική αναφορά στον Νίκο Καζαντζάκη.

 

Στα κείμενα αυτών που συμμετέχουν στο αφιέρωμα έχουμε προσθέσει και μερικά του ίδιου του Καζαντζάκη ή για τον Καζαντζάκη, πιστεύοντας ότι έτσι θα μπορέσουμε να προσεγγίσουμε καλύτερα τον συγγραφέα, το έργο του αλλά και τη ζωή του.

 

Καλή σας ανάγνωση

 

Θάνος Καλαμίδας


 

Και τώρα, απλά πατήστε ΕΔΩ! 
Διαδίκτυο και κοινωνία - ArsOvi

ars issue02_small

 


Πρωτη του Φλεβάρη και καινούργιο τεύχος για το ArsOvi. Πριν συνεχίσω θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους εσάς, τους αναγνώστες για τη ζεστή αγκαλιά που τόσο απλόχερα μας δώσατε στο παρθενικό μας τεύχος. Συνηθισμένος να κρατάω μικρό καλάθι παραδέχομαι ότι η ανταπόκριση με εξέπληξε ευχάριστα. Και αυτή ακριβώς η αγκαλιά είναι που οδήγησε στο δεύτερο τεύχος.

 

Για το δεύτερο τεύχος του ArsOvi, διαλέξαμε ένα θέμα που δεν είναι άμεσα πολιτιστικό αλλά είναι πολιτισμικό και έμμεσα συνδεδεμένο με την παρουσία μας στο χώρο. Τα ιντερνετικά κοινωνικά δίκτυα. Αλλά πώς τα κοινωνικά δίκτυα; Σαν διαμορφωτές της σύγχρονης κοινωνίας. Είναι ένα θέμα που λίγο-πολύ ανοίξαμε από το προηγούμενο τεύχος όταν μιλούσαμε για το πόσο άλλαξε το περιβάλλον της κριτικής και παρουσίασης των βιβλίων με το ιντερνέτ και τα κοινωνικά δίκτυα.

 

Υπάρχουν πολλά κείμενα να διαβάσετε, αλλά όπως και στο πρώτο μας τεύχος, στις σελίδες μας θα βρείτε ποίηση, λογοτεχνία, σκέψεις, κριτικές και τέχνη. Μάλιστα επιθυμία μας είναι να μεγαλώσει αυτό το τμήμα του περιοδικού τόσο σε περισσότερες συμμέτοχες όσο και σε ποικιλία θεμάτων.

 

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κοινωνία της προσπάθειας μας.

 

Καλή ανάγνωση

 

Και τώρα, απλά πηγαίνετε ΕΔΩ!

  
Τέχνη - ArsOvi

art-01-mini


Υπάρχουν καλά και κακά βιβλία; Σαφώς ναι. Το θέμα όμως είναι πώς ξέρεις αν ένα βιβλίο είναι καλό ή κακό πριν το αγοράσεις και ξοδέψεις τα ευρουλάκια σου. Πώς ξέρεις ότι ανταποκρίνεται στην αισθητική σου και ότι θα ανταποδώσει αυτά που πλήρωσες; Μάλιστα, έτσι που έχει εξελιχτεί η ελληνική αγορά του βιβλίου – που μάλλον δεν έχει καταλάβει ότι οι καιροί έχουν αλλάξει – φτάνει η αγορά του βιβλίου να είναι και θέμα ...επιλογής. Θα φάω κρέας την Κυριακή με πατάτες, σαλάτα και μια μπυρίτσα ή θα αγοράσω ένα βιβλίο αφού τσοντάρω και κάτι από το φαγητό της Τρίτης και της Τετάρτης;

Θα πιστέψεις αυτό που προσπαθεί να σου πουλήσει το μάρκετινγκ του κάθε εκδοτικού στο οπισθόφυλλο και που τις περισσότερες φορές αποδεικνύεται φρου-φρου κι αρώματα πακεταρισμένο σε πολύ κακά ελληνικά ή θα πιστέψεις τους νεοφώτιστους διαδικτυακούς φωστήρες – τις περισσότερες φορές υπαλλήλους ελεημοσύνης ή δουλικά (εσείς διαλέγετε την κατάλληλη λέξη) των εκδοτικών – που έχουν μπερδέψει την βιβλιοκριτική με την παρουσίαση/διαφήμιση;

Κι ας πούμε ότι βιβλιοκριτική και παρουσίαση είναι μακρινά – μα πολύ μακρινά - εξ αγχιστείας ξαδέρφια. Το αποτέλεσμα πρέπει να είναι μια θετική κριτική για να σου ξαναστείλει ο εκδοτικός βιβλία ή για να γλύψεις τον συγγραφέα, ή μια μόνιμα αρνητική στάση για να ικανοποιηθούν οι θεατές της κλειδαρότρυπας;

Δεν υπάρχει τέλος στις ερωτήσεις, και ειδικά σε ένα περιβάλλον όπως είναι το ελληνικό όπου εκδοτικοί οίκοι, κριτικοί, δουλικά, εφημερίδες, περιοδικά, μπλογκ και σάιτ, έχουν γίνει ένα μεγάλο καρουζέλ αρπαχτής και επιβίωσης. Σε αυτό το τεύχος κανένας από εμάς δεν προσπαθεί να δώσει απαντήσεις. Μάλλον περισσότερες ερωτήσεις απορρέουν από αυτά που θα διαβάσετε. Αλλά κι εκεί βρίσκεται το μυστικό, ότι οι σωστές ερωτήσεις κατευθύνουν στις σωστές απαντήσεις ή τουλάχιστον βοηθούν να βρούμε τις σωστότερες ερωτήσεις που θα οδηγήσουν στις σωστές απαντήσεις και στο τέλος σε μια σωστή αγορά βιβλίου με αναγνώστες με ανεπτυγμένο κριτήριο.

Θάνος Καλαμίδας

 

Το πρώτο τεύχος του  περιοδικού «Τέχνη - ArsOvi», μπορείτε να το κατεβάσετε, εντελώς δωρεάν, ΕΔΩ!

  
Το μονοπάτι της Εκεχειρίας: 2016

route-of-truce-2016-thumb

Στον τόπο όπου γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, γεννήθηκε και η Εκεχειρία ως προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή στους Αγώνες. Εκεί όπου οι αθλητές άφηναν τα όπλα τους για να αγωνισθούν, εκεί όπου ο καθένας όταν έφθανε για να αγωνισθεί τον αγώνα τον καλό, είχε ήδη κάνει τον δικό του δρόμο Εκεχειρίας από τον τόπο του μέχρι την Ήλιδα, εκεί όπου παραδίδοντας τα όπλα τους και συνεχίζοντας άοπλοι, συμμετείχαν στον αγώνα της ευγενούς άμιλλας, στέλνοντας ένα μοναδικό μήνυμα.


Αυτό το μονοπάτι που συνέδεε την αρχαία Ήλιδα με την αρχαία Ολυμπία με την τεράστια ιστορική του σημασία και η μεγάλη προσπάθεια της Συμπολιτείας Ολυμπίας να το αναδείξει με τις δράσεις της μέσα στο 2016 είναι το θέμα του αφιερώματος του apopseis με τίτλο "Το μονοπάτι της Εκεχειρίας: 2016".


Για να διαβάσετε το αφιέρωμα πατήστε εδώ: "Το μονοπάτι της Εκεχειρίας: 2016"