130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Λογοκρισία και αυτολογοκρισία - ArsOvi

arsovi-logokrisia-mini

 

ArsOvi τεύχος 6ο, Ιούνιος 2017: Λογοκρισία & Αυτολογοκρισία

 

Πρώτη Ιουνίου, μύρισε καλοκαιράκι και …και ArsOvi. Έκτος μήνας κυκλοφορίας με ένα τεύχος όπως πάντα πλούσιο σε θέματα και αυτή τη φορά και επίκαιρο.

 

 

 

Θέμα: Λογοκρισία και αυτολογοκρισία.

 

 

 

Η λογοκρισία είναι ένα «μέτρο προς απαγόρευση, (προληπτικής ή κατασταλτικής) της ανθρώπινης έκφρασης, που επιχειρείται από κάποιας μορφής εξουσίας» και η λέξη εξουσία αυτομάτως μας οδηγεί στο κράτος. Λογοκρισία υπάρχει σήμερα στην Τουρκία που δημοσιογράφοι και συγγραφείς φυλακίζονται ή ακόμα και δολοφονούνται γιατί η γραπτή τους έκφραση δεν αρέσει στην πολύ συγκεκριμένη κυβέρνηση. Το ζήσαμε και στην Ελλάδα την περίοδο της δικτατορίας που ακόμα και ο Σοφοκλής υπήρξε θύμα λογοκρισίας. Αλλά εξομοιώνοντας την λέξη εξουσία και κράτος ξεχνάμε πόσες άλλες μορφές εξουσίας υπάρχουν και πόσες διαφορετικές μορφές λογοκρισίας.

 

 

 

Οι δημοσιογράφοι είναι τα πιο συχνά και φανερά θύματα της λογοκρισίας μιας και τις περισσότερες φορές είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν την γραμμή που ακολουθούν τα πιστεύω και τα συμφέροντα του εκδότη.  Με την ίδια λογική είναι και θύματα αυτολογοκρισίας μιας και ακολουθούν την γραμμή αν δεν θέλουν να …απολυθούν.

 

 

 

Αλλά ενώ οι δημοσιογράφοι είναι τα πιο ορατά θύματα λογοκρισίας και αυτολογοκρισίας αυτό δεν σημαίνει ότι οι συγγραφείς είναι λιγότερο θύματα. Η εξουσία που λογοκρίνει τους συγγραφείς είναι οι εκδότες που ακολουθούν μόδες πωλήσεων και πάντα ξέρουν «τι θέλει και τι δεν θέλει το κοινό», οι ατζέντηδες, ακόμα και το ίδιο το κοινό μερικές φορές. Όλοι έχουμε διαβάσει για βιβλία που κάηκαν ή συγγραφείς που γνωρίσαν το «λαϊκό» ανάθεμα από κάποιους γιατί προκάλεσαν …το θρησκευτικό/εθνικό/πατριωτικό/κλπ. τους συναίσθημα. 

 

 

 

Όπως πάντα εδώ αποθέτουμε σκέψεις και απόψεις με κάθε ελευθέρια, χωρίς λογοκρισία και ελπίζω με μηδενική αυτολογοκρισία.

 

 

 

Το 6ο τεύχος του ArsOvi το κατεβάζετε, όπως πάντα εντελώς ΔΩΡΕΑΝ, πατώντας ΕΔΩ!

 

 

 

Καλή ανάγνωση

 

Θάνος Καλαμίδας

 
Βιβλίο & Κινηματογράφος - ArsOvi

arsovi-05 mikro

 

 

Πρώτη Μαΐου, άνοιξη, πορείες, πρωτομηνιά και …και ArsOvi. Πέμπτος μήνας κυκλοφορίας και για να πω την αλήθεια ακόμα κι εμείς δυσκολευόμαστε να το πιστέψουμε. Αυτά με ένα τεύχος πιο πλούσιο από κάθε προηγούμενο.

Το θέμα: Βιβλίο και κινηματογράφος. Περίεργη σχέση και δεν είναι σύγκριση σε καμία περίπτωση, αν κι έχω ένα ανέκδοτο από την προσωπική μου ζωή που μπορεί να εξηγεί μερικά πράγματα: Βρίσκομαι σε αίθουσα και μιλάω για τον Νίτσε και όταν έρχεται η ώρα των ερωτήσεων μια κοπέλα από τα «ορεινά» έδρανα μου κάνει μια ερώτηση που με εκνευρίζει και την ρωτάω μάλλον εριστικά: «Δεσποινίς, έχετε διαβάσει το «Τάδε έφη Ζαρατούστρα;» Η κοπέλα σηκώνεται και με ένα αφοπλιστικό χαμόγελο μου απαντάει, «όχι, αλλά έχω δει την ταινία.» Ακόμα γελάω κάθε φορά που σκέφτομαι τη σκηνή.

Τώρα εγώ δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα μπορούσε κάποιος σκηνοθέτης να φτιάξει ταινία με τον Ζαρατούστρα αλλά να που είδαμε τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», που θεωρούσα εξ ίσου αδύνατο να γίνει ταινία.

Σε αυτό το τεύχος του ArsOvi, το πέμπτο της χρονιάς, μιλάμε για τους εραστές του βιβλίου και του κινηματογράφου και έχω την αίσθηση ότι τις περισσότερες φορές τα ίδια πρόσωπα εκφράζουν και τις δυο αγάπες ταυτόχρονα. Αρκεί να μην υπήρχαν σκηνοθέτες που μας απογοητεύουν και δυστυχώς είναι πολλοί που βρίσκουν την ευκαιρία αρπαχτής σε ένα βιβλίο που πουλάει καλά.

Το τεύχος του Μαΐου του ArsOvi συμπεριλαμβάνει όπως πάντα ποιήματα, διηγήματα, σκέψεις, εικόνες και φωτογραφίες, ανεξάρτητα από το θέμα του τεύχους.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς που συμβάλλουν και ένα μεγαλύτερο σε όλους εσάς που συνεχίζετε να ανταποκρίνεστε στην έκδοση με τον ίδιο ενθουσιασμό.


Το 5ο τεύχος του ArsOvi το κατεβάζετε, όπως πάντα εντελώς ΔΩΡΕΑΝ, ΕΔΩ!


Καλή ανάγνωση,

Θάνος Καλαμίδας

 
Μετάφραση - ArsOvi

ArsOvi 4_mikro

 

 

Η μετάφραση είναι μια τέχνη ισάξια με τη συγγραφή - αλήθεια, είναι συγγραφή - κι όμως τόσο παρεξηγημένη, τόσο υποτιμημένη και τόσο... αόρατη, που πραγματικά αυτό θα πρέπει κάποτε να αλλάξει. Γιατί έχει σημασία η μετάφραση ενός ξενόγλωσσου βιβλίου που έρχεται στη χώρα μας και πόση σημασία έχει η ποιότητά της; Πόση ζημιά μπορεί να κάνει μια κακή μετάφραση, όχι μόνο στην αναγνωστική εμπειρία μας αλλά και στο ίδιο το βιβλίο; Τι χαρακτηρίζει έναν πραγματικά καλό μεταφραστή και πώς μπορούν οι αναγνώστες να ξεχωρίσουν αν αυτό που διαβάζουν έχει μεταφραστεί καλά στη γλώσσα τους ή όχι;

Όλοι μας έχουμε διαβάσει μεταφρασμένη λογοτεχνία που μας έχει μαγέψει, μας έχει ταξιδέψει και μας έχει αγγίξει, και όλοι μας έχουμε διαβάσει αντίστοιχα βιβλία που μας έχουν αφήσει αδιάφορους, μας έχουν κάνει να γελάσουμε, ακόμα και να τα πετάξουμε στην άκρη αγανακτισμένοι. Η μετάφραση ναι, μετράει! Και η δουλειά όλων αυτών των ιδιαίτερα αξιόλογων μεταφραστών, αξίζει και πρέπει να αναγνωριστεί ανάλογα. Η καλή - έστω και άριστη - γνώση μιας γλώσσας δε φτάνει. Τα ψιλά γραμματάκια με το όνομα του μεταφραστή σε ένα βιβλίο, δεν είναι αρκετό!

Πολλά τα ερωτήματα για ένα μεγάλο θέμα και πολύ σημαντικό. Στο 4ο τεύχος του ArsOvi, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις, ο καθένας μας με το δικό του μοναδικό τρόπο. Μαζί, όπως σε κάθε τεύχος, θα διαβάσετε απόψεις, διηγήματα και ποιήματα στις μόνιμες στήλες μας.

Οι ευχαριστίες για τις συμμετοχές και την ανταπόκριση των αναγνωστών ατελείωτες...


Καλή ανάγνωση!


Κατερίνα Χαρίση

 

Για να διαβάσετε το τέταρτο τεύχος του ArsOvi, πατήστε ΕΔΩ! 
Νίκος Καζαντζάκης - ArsOvi

ArsOvi-Kazantzakis-mini

 

 

Πριν ξεκινήσω νιώθω την υποχρέωση να ευχαριστήσω πρώτα όλους αυτούς που συμβάλουν στην έκδοση αυτού του περιοδικού και μετά όλους εσάς που το έχετε αγκαλιάσει τόσο πολύ ώστε να μας εκπλήξετε συνέχεια ευχάριστα.

 

Στο τρίτο τεύχος συνεχίζουμε να εξελισσόμαστε με επιπρόσθετες σελίδες όπως αυτή των συνεντεύξεων. Παράλληλα, με την πρώτη συνέντευξη που έχει θέμα τους φτωχούληδες των Αθηνών, τους άστεγους, θέλουμε να δείξουμε ότι το ArsOvi έχει κι ένα κοινωνικό πρόσωπο – όπως πρέπει να έχει και η τέχνη – κι ότι η κοινωνία και τα προβλήματα της είναι κομμάτι της ύπαρξης μας.

 

Υπόσχεσή μας είναι να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε και να βελτιωνόμαστε, αλλά γι’ αυτό χρειαζόμαστε και την βοήθεια σας. Τις προτάσεις σας, την συμμετοχή σας ακόμα και στην επιλογή θεμάτων που θα σας ενδιάφεραν να δείτε σε μελλοντικό τεύχος του ArsOvi. Τα μέιλ γνωστά και τα μηνύματα πάντα δεκτά.

 

Δυό λόγια για αρχή

 

Τον Νίκο Καζαντζάκη τον ξέρουμε όλοι. Οι περισσότεροι έχουμε διαβάσει έργα του και όλοι σχεδόν έχουμε δει ένα άρθρο ή μια αφιέρωση στον μεγάλο Έλληνα συγγραφέα. Για τον Νίκο Καζαντζάκη και το έργο του, έχουν γραφτεί εκατοντάδες βιβλία και κανένας δεν ξέρει πόσα άρθρα σε όλο τον κόσμο, αναλύοντας τον ίδιο, την ζωή του και το έργο του. Αλλώστε και ο ίδιος ήταν πολυγραφότατος.

 

Το τρίτο τεύχος του ArsOvi λοιπόν σκεφτήκαμε να το αφιερώσουμε στον Νίκο Καζαντζάκη συνδυάζοντας το γεγονός ότι το 2017 έχει οριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως έτος Καζαντζάκη και τη δική μας αγάπη προς τον μεγάλο Έλληνα συγγραφέα.

 

Η συμβολή μας στα όσα έχουν γραφτεί για τον Νίκο Καζαντζάκη θα είναι όχι στο να προσθέσουμε άλλη μια ανάλυση στη ζωή και το έργο του, ούτε μια ακόμα μελέτη ή ακαδημαϊκή εργασία, αλλά το να αναφέρουμε πόσο το έργο του ή ακόμα και κάποιο μεμονωμένο βιβλίο του Καζαντζάκη μας άγγιξε, πόσο μας επηρέασε και πώς στη προσωπική μας ζωή, στο τρόπο που βλέπουμε ανθρώπους και γεγονότα.

 

Προσέξτε, εδώ μιλάμε για την προσωπική μας επαφή με το έργο του Καζαντζάκη. Στην ουσία ο τίτλος θα μπορούσε να είναι και: μια πολύ προσωπική αναφορά στον Νίκο Καζαντζάκη.

 

Στα κείμενα αυτών που συμμετέχουν στο αφιέρωμα έχουμε προσθέσει και μερικά του ίδιου του Καζαντζάκη ή για τον Καζαντζάκη, πιστεύοντας ότι έτσι θα μπορέσουμε να προσεγγίσουμε καλύτερα τον συγγραφέα, το έργο του αλλά και τη ζωή του.

 

Καλή σας ανάγνωση

 

Θάνος Καλαμίδας


 

Και τώρα, απλά πατήστε ΕΔΩ! 
Διαδίκτυο και κοινωνία - ArsOvi

ars issue02_small

 


Πρωτη του Φλεβάρη και καινούργιο τεύχος για το ArsOvi. Πριν συνεχίσω θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους εσάς, τους αναγνώστες για τη ζεστή αγκαλιά που τόσο απλόχερα μας δώσατε στο παρθενικό μας τεύχος. Συνηθισμένος να κρατάω μικρό καλάθι παραδέχομαι ότι η ανταπόκριση με εξέπληξε ευχάριστα. Και αυτή ακριβώς η αγκαλιά είναι που οδήγησε στο δεύτερο τεύχος.

 

Για το δεύτερο τεύχος του ArsOvi, διαλέξαμε ένα θέμα που δεν είναι άμεσα πολιτιστικό αλλά είναι πολιτισμικό και έμμεσα συνδεδεμένο με την παρουσία μας στο χώρο. Τα ιντερνετικά κοινωνικά δίκτυα. Αλλά πώς τα κοινωνικά δίκτυα; Σαν διαμορφωτές της σύγχρονης κοινωνίας. Είναι ένα θέμα που λίγο-πολύ ανοίξαμε από το προηγούμενο τεύχος όταν μιλούσαμε για το πόσο άλλαξε το περιβάλλον της κριτικής και παρουσίασης των βιβλίων με το ιντερνέτ και τα κοινωνικά δίκτυα.

 

Υπάρχουν πολλά κείμενα να διαβάσετε, αλλά όπως και στο πρώτο μας τεύχος, στις σελίδες μας θα βρείτε ποίηση, λογοτεχνία, σκέψεις, κριτικές και τέχνη. Μάλιστα επιθυμία μας είναι να μεγαλώσει αυτό το τμήμα του περιοδικού τόσο σε περισσότερες συμμέτοχες όσο και σε ποικιλία θεμάτων.

 

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κοινωνία της προσπάθειας μας.

 

Καλή ανάγνωση

 

Και τώρα, απλά πηγαίνετε ΕΔΩ!