130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Παιδικό Βιβλίο - ArsOvi

ars-9-paidiko-vivlio-mini

 


Μόλις τελείωσε ο Αύγουστος, οι διακοπές για τους περισσότερους και ο Σεπτέμβριος είναι συνδεδεμένος με τα σχολεία. Έτσι σκεφτήκαμε γι αυτόν τον μήνα το θέμα του ArsOvi να είναι το ...παιδικό βιβλίο μιας και το παιδικό βιβλίο πέρα από κάθε άλλο επιβάλλεται να είναι και εκπαιδευτικό.

Αυτό όμως φέρνει δυο ερωτήσεις με μια πολύ απλή απάντηση και πολλές πολύπλοκες. Πώς εκπαιδεύουμε το παιδί να αγαπήσει το βιβλίο και να διαβάσει και πώς διαλέγουμε βιβλίο για το παιδί. Δύσκολα τα πράγματα. Πώς να διαλέξω εγώ βιβλίο για ένα παιδί που μεγαλώνει σε διαφορετικό αιώνα από έμενα με τόσο διαφορετικές εικόνες και εμπειρίες; Και τι είναι αυτό που κάνει ένα παιδικό βιβλίο καλό; Φτάνει να είναι εκπαιδευτικό; Και τι σημαίνει εκπαιδευτικό; Ήταν εκπαιδευτικό το Λόλα να ένα μήλο;

Όπως πάντα δεν έχουμε απαντήσεις, αλλά έχουμε σκέψεις. Πολλές σκέψεις και απόψεις από πολλούς συμμετέχοντες. Αυτός είναι άλλωστε ο σκοπός του ArsOvi, να ξεκινάει μια συζήτηση σκέψεων και απόψεων ελπίζοντας ότι δεν θα τελειώσει εδώ.

Και φυσικά όπως σε κάθε ArsOvi εκτός από τα άρθρα του θέματος, θα βρείτε και ποιήματα, διηγήματα, φωτογραφίες, άρθρα.


Το περιοδικό, όπως πάντα εντελώς δωρεάν μπορείτε να το κατεβάσετε ΕΔΩ!


Καλή σας ανάγνωση, καλό χειμώνα και καλή σχολική χρονιά σε όλα τα παιδιά.

Θάνος Καλαμίδας

 
Καλοκαιρινές αναμνήσεις - ArsOvi

cover small

 


Φέτος είναι μια περίεργη χρονιά.

Αλλά νομίζω ότι αυτό το σκεφτόμουν και πέρυσι.

Ίσως να είναι απλώς «περίεργα χρόνια».

Για το 8ο τεύχος του ArsOvi, μιλάμε για τις διακοπές. Για τις καλοκαιρινές μας αναμνήσεις… Για όλα όσα θυμόμαστε και με χαρά και με λύπη. Σκεφτόμενοι πάντα το φέτος που είναι τόσο διαφορετικό από το πέρσι και όλα τα προηγούμενα χρόνια μας και μάλλον θα είναι διαφορετικό για κάθε επόμενο χρόνο.

Διακοπές με μικρά παιδιά, διακοπές …στο σπίτι, διακοπές με τα πεθερικά. Άδειες που πέρασαν κάνοντας …τίποτα και ένα κάποτε που ρίχναμε μια τσάντα στην πλάτη και μπαίναμε στο πρώτο λεωφορείο για …οπουδήποτε. Πρώτη φορά διακοπές χωρίς τα παιδιά.

Πώς να τα βγάλεις πέρα με το σόι. Αναμνήσεις, συμβουλές. Κι όπως πάντα ποίηση, διηγήματα, σκέψεις και απόψεις στις μόνιμες στήλες μας.

Το μόνο που μπορώ να σας πω, είναι καλό υπόλοιπο καλοκαιριού, με όσο λιγότερες σκοτούρες. Κι ας μην είναι στο νησί.


 

Το περιοδικό, όπως πάντα εντελώς δωρεάν μπορείτε να το κατεβάσετε ΕΔΩ!


Καλή σας ανάγνωση και να περνατε καλά στις διακοπές σας όσοι έχετε καταφέρει να πάτε.


Κατερίνα Χαρίση


 
Καλοκαιρινό Βιβλίο - ArsOvi

 

arsovi-7-mikro


Πρώτη Ιουλίου, το καλοκαίρι είναι εδώ, ωρα για παραλία, βιβλίο και …και ArsOvi. 'Εβδομος μήνας κυκλοφορίας με ένα τεύχος όπως πάντα πλούσιο σε θέματα και επίκαιρα καλοκαιρινό.

Θέμα: Το Καλοκαιρινό Βιβλίο

Δεν παίρνω και όρκο, αλλά θα έπαιρνα όρκο ότι ο όρος «Βιβλίο Παραλίας» είναι ελληνική πατέντα και κατηγορία. Όχι; Φυσικά και οι ξένοι τουρίστες διαβάζουν στην παραλία. Όλοι διαβάζουν. Τουλάχιστον όσοι μπορούν, όσοι δεν ενοχλούνται από τον ήλιο, τον αέρα, το λάδι, τις ρακέτες, ή δεν έχουν παιδιά να προσέξουν.

Αλλά το ΤΙ διαβάζουμε στην παραλία ξαφνικά (ή ίσως όχι και τόσο ξαφνικά- δεν ξέρω πότε κατηγοριοποίηθηκε) απέκτησε ...κανόνες, σπόνσορες και ομάδες στα social media. Ξαφνικά έχει περισσότερη σημασία το τι ΔΕΝ διαβάζουμε στην παραλία (Κάφκα; Ποτέ. Δοκίμια; Μα γιατί; Φιλοσοφία; Στους 40 βαθμούς; Πάμε καλά;) και το τι κουβαλάμε μαζί μας έχει και κάτι από το γενικότερο ίματζ μας.

Στη μόδα είναι πάντα η γυναικεία ελαφρολαϊκή λογοτεχνία και οι ιστορίες από την Αφρική. Ό,τι βαρύτερο από αυτό σε κάνει ...ψευτοδιανοούμενο, κουλτουριάρη και αμπελοφιλόσοφο στην καλύτερη, στη χειρότερη ...βλαμμένο. Αχ... Καλοκαίρι Ελληνικό. Και οι κυρίες του ελληνικού λογοτεχνικού πενταγράμμου θα κατακλύσουν τις παραλίες και τις οθόνες μας με φωτογραφίες των βιβλίων τους πάνω στην άμμο, μαζί με βοτσαλάκια, φρέντο καπουτσίνο και λάδι σε σπρέι. Εσείς, τι διαβάζετε φέτος; Τελικά υπάρχει «Βιβλίο Παραλίας» ή όχι; Η ανάγνωση είναι προσωπική υπόθεση όταν μιλάμε για τη θάλασσα; Ποιος θα απαντήσει σε όλα αυτά;

Εμείς. Στο 7ο τεύχος του ArsOvi, άκρως καλοκαιρινό, θα τα πούμε όλα. Και όπως πάντα, ποίηση, φωτογραφίες, διηγήματα στις μόνιμες στήλες μας.

 

Το 7ο τεύχος του ArsOvi το κατεβάζετε, όπως πάντα εντελώς ΔΩΡΕΑΝ, πατώντας ΕΔΩ!

 

Καλή ανάγνωση!

Κατερίνα Χαρίση

 

 
Λογοκρισία και αυτολογοκρισία - ArsOvi

arsovi-logokrisia-mini

 

ArsOvi τεύχος 6ο, Ιούνιος 2017: Λογοκρισία & Αυτολογοκρισία

 

Πρώτη Ιουνίου, μύρισε καλοκαιράκι και …και ArsOvi. Έκτος μήνας κυκλοφορίας με ένα τεύχος όπως πάντα πλούσιο σε θέματα και αυτή τη φορά και επίκαιρο.

 

 

 

Θέμα: Λογοκρισία και αυτολογοκρισία.

 

 

 

Η λογοκρισία είναι ένα «μέτρο προς απαγόρευση, (προληπτικής ή κατασταλτικής) της ανθρώπινης έκφρασης, που επιχειρείται από κάποιας μορφής εξουσίας» και η λέξη εξουσία αυτομάτως μας οδηγεί στο κράτος. Λογοκρισία υπάρχει σήμερα στην Τουρκία που δημοσιογράφοι και συγγραφείς φυλακίζονται ή ακόμα και δολοφονούνται γιατί η γραπτή τους έκφραση δεν αρέσει στην πολύ συγκεκριμένη κυβέρνηση. Το ζήσαμε και στην Ελλάδα την περίοδο της δικτατορίας που ακόμα και ο Σοφοκλής υπήρξε θύμα λογοκρισίας. Αλλά εξομοιώνοντας την λέξη εξουσία και κράτος ξεχνάμε πόσες άλλες μορφές εξουσίας υπάρχουν και πόσες διαφορετικές μορφές λογοκρισίας.

 

 

 

Οι δημοσιογράφοι είναι τα πιο συχνά και φανερά θύματα της λογοκρισίας μιας και τις περισσότερες φορές είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν την γραμμή που ακολουθούν τα πιστεύω και τα συμφέροντα του εκδότη.  Με την ίδια λογική είναι και θύματα αυτολογοκρισίας μιας και ακολουθούν την γραμμή αν δεν θέλουν να …απολυθούν.

 

 

 

Αλλά ενώ οι δημοσιογράφοι είναι τα πιο ορατά θύματα λογοκρισίας και αυτολογοκρισίας αυτό δεν σημαίνει ότι οι συγγραφείς είναι λιγότερο θύματα. Η εξουσία που λογοκρίνει τους συγγραφείς είναι οι εκδότες που ακολουθούν μόδες πωλήσεων και πάντα ξέρουν «τι θέλει και τι δεν θέλει το κοινό», οι ατζέντηδες, ακόμα και το ίδιο το κοινό μερικές φορές. Όλοι έχουμε διαβάσει για βιβλία που κάηκαν ή συγγραφείς που γνωρίσαν το «λαϊκό» ανάθεμα από κάποιους γιατί προκάλεσαν …το θρησκευτικό/εθνικό/πατριωτικό/κλπ. τους συναίσθημα. 

 

 

 

Όπως πάντα εδώ αποθέτουμε σκέψεις και απόψεις με κάθε ελευθέρια, χωρίς λογοκρισία και ελπίζω με μηδενική αυτολογοκρισία.

 

 

 

Το 6ο τεύχος του ArsOvi το κατεβάζετε, όπως πάντα εντελώς ΔΩΡΕΑΝ, πατώντας ΕΔΩ!

 

 

 

Καλή ανάγνωση

 

Θάνος Καλαμίδας

 
Βιβλίο & Κινηματογράφος - ArsOvi

arsovi-05 mikro

 

 

Πρώτη Μαΐου, άνοιξη, πορείες, πρωτομηνιά και …και ArsOvi. Πέμπτος μήνας κυκλοφορίας και για να πω την αλήθεια ακόμα κι εμείς δυσκολευόμαστε να το πιστέψουμε. Αυτά με ένα τεύχος πιο πλούσιο από κάθε προηγούμενο.

Το θέμα: Βιβλίο και κινηματογράφος. Περίεργη σχέση και δεν είναι σύγκριση σε καμία περίπτωση, αν κι έχω ένα ανέκδοτο από την προσωπική μου ζωή που μπορεί να εξηγεί μερικά πράγματα: Βρίσκομαι σε αίθουσα και μιλάω για τον Νίτσε και όταν έρχεται η ώρα των ερωτήσεων μια κοπέλα από τα «ορεινά» έδρανα μου κάνει μια ερώτηση που με εκνευρίζει και την ρωτάω μάλλον εριστικά: «Δεσποινίς, έχετε διαβάσει το «Τάδε έφη Ζαρατούστρα;» Η κοπέλα σηκώνεται και με ένα αφοπλιστικό χαμόγελο μου απαντάει, «όχι, αλλά έχω δει την ταινία.» Ακόμα γελάω κάθε φορά που σκέφτομαι τη σκηνή.

Τώρα εγώ δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα μπορούσε κάποιος σκηνοθέτης να φτιάξει ταινία με τον Ζαρατούστρα αλλά να που είδαμε τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», που θεωρούσα εξ ίσου αδύνατο να γίνει ταινία.

Σε αυτό το τεύχος του ArsOvi, το πέμπτο της χρονιάς, μιλάμε για τους εραστές του βιβλίου και του κινηματογράφου και έχω την αίσθηση ότι τις περισσότερες φορές τα ίδια πρόσωπα εκφράζουν και τις δυο αγάπες ταυτόχρονα. Αρκεί να μην υπήρχαν σκηνοθέτες που μας απογοητεύουν και δυστυχώς είναι πολλοί που βρίσκουν την ευκαιρία αρπαχτής σε ένα βιβλίο που πουλάει καλά.

Το τεύχος του Μαΐου του ArsOvi συμπεριλαμβάνει όπως πάντα ποιήματα, διηγήματα, σκέψεις, εικόνες και φωτογραφίες, ανεξάρτητα από το θέμα του τεύχους.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς που συμβάλλουν και ένα μεγαλύτερο σε όλους εσάς που συνεχίζετε να ανταποκρίνεστε στην έκδοση με τον ίδιο ενθουσιασμό.


Το 5ο τεύχος του ArsOvi το κατεβάζετε, όπως πάντα εντελώς ΔΩΡΕΑΝ, ΕΔΩ!


Καλή ανάγνωση,

Θάνος Καλαμίδας