130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Ιστορικό Μυθιστόρημα - ArsOvi

arsovi-istoriko-mythistorima-miniΑυτό το τεύχος πέρασε από πολλά στάδια και σαράντα κύματα για να φτάσει στα χέρια σας, όμως σας υπόσχομαι να σας αποζημιώσει. Επετειακό και με επιπλέον υλικό, με κεντρικό θέμα του το Ιστορικό Μυθιστόρημα, επειδή ο Οκτώβρης είναι και Ιστορία, είναι ΟΧΙ, είναι μήνας ιδιαίτερα σημαντικός και φορτισμένος.

Για άλλη μια φορά θα τα δείτε όλα: Από τον Ρόμπερτ Γκρέιβς και το «Εγώ, ο Κλαύδιος», μέχρι τον …εκφυλισμό του είδους από τον Νταν Μπράουν - κατά τον Ντέιβιντ - Cloud Atlas - Μίτσελ. Πού βρίσκονται τα όρια του Ιστορικού Μυθιστορήματος; Αρκεί ένα ιστορικό γεγονός ως background και πάνω του μια σαπουνόπερα των 500 σελίδων, για να θεωρηθεί ιστορική μυθοπλασία; Ποιο είναι το αμιγές ιστορικό μυθιστόρημα και πόσα τελικά υπο-είδη υπάρχουν;

Και μια έκπληξη: Μια μοναδική συνέντευξη από έναν πολύ ιδιαίτερο συγγραφέα, που κατάφερε να δημιουργήσει ένα δικό του είδος μέσα στο είδος, στα βήματα του Τρούμαν Καπότε …κάποτε.

Όπως σε κάθε τεύχος, παράλληλα θα διαβάσετε ποίηση, διηγήματα, απόψεις.

Το περιοδικό, όπως πάντα εντελώς δωρεάν, μπορείτε να το κατεβάσετε ΕΔΩ!

Καλή σας ανάγνωση και καλό χειμώνα με πολλά βιβλία,

Κατερίνα Χαρίση

 
Παιδικό Βιβλίο - ArsOvi

ars-9-paidiko-vivlio-mini

 


Μόλις τελείωσε ο Αύγουστος, οι διακοπές για τους περισσότερους και ο Σεπτέμβριος είναι συνδεδεμένος με τα σχολεία. Έτσι σκεφτήκαμε γι αυτόν τον μήνα το θέμα του ArsOvi να είναι το ...παιδικό βιβλίο μιας και το παιδικό βιβλίο πέρα από κάθε άλλο επιβάλλεται να είναι και εκπαιδευτικό.

Αυτό όμως φέρνει δυο ερωτήσεις με μια πολύ απλή απάντηση και πολλές πολύπλοκες. Πώς εκπαιδεύουμε το παιδί να αγαπήσει το βιβλίο και να διαβάσει και πώς διαλέγουμε βιβλίο για το παιδί. Δύσκολα τα πράγματα. Πώς να διαλέξω εγώ βιβλίο για ένα παιδί που μεγαλώνει σε διαφορετικό αιώνα από έμενα με τόσο διαφορετικές εικόνες και εμπειρίες; Και τι είναι αυτό που κάνει ένα παιδικό βιβλίο καλό; Φτάνει να είναι εκπαιδευτικό; Και τι σημαίνει εκπαιδευτικό; Ήταν εκπαιδευτικό το Λόλα να ένα μήλο;

Όπως πάντα δεν έχουμε απαντήσεις, αλλά έχουμε σκέψεις. Πολλές σκέψεις και απόψεις από πολλούς συμμετέχοντες. Αυτός είναι άλλωστε ο σκοπός του ArsOvi, να ξεκινάει μια συζήτηση σκέψεων και απόψεων ελπίζοντας ότι δεν θα τελειώσει εδώ.

Και φυσικά όπως σε κάθε ArsOvi εκτός από τα άρθρα του θέματος, θα βρείτε και ποιήματα, διηγήματα, φωτογραφίες, άρθρα.


Το περιοδικό, όπως πάντα εντελώς δωρεάν μπορείτε να το κατεβάσετε ΕΔΩ!


Καλή σας ανάγνωση, καλό χειμώνα και καλή σχολική χρονιά σε όλα τα παιδιά.

Θάνος Καλαμίδας

 
Καλοκαιρινές αναμνήσεις - ArsOvi

cover small

 


Φέτος είναι μια περίεργη χρονιά.

Αλλά νομίζω ότι αυτό το σκεφτόμουν και πέρυσι.

Ίσως να είναι απλώς «περίεργα χρόνια».

Για το 8ο τεύχος του ArsOvi, μιλάμε για τις διακοπές. Για τις καλοκαιρινές μας αναμνήσεις… Για όλα όσα θυμόμαστε και με χαρά και με λύπη. Σκεφτόμενοι πάντα το φέτος που είναι τόσο διαφορετικό από το πέρσι και όλα τα προηγούμενα χρόνια μας και μάλλον θα είναι διαφορετικό για κάθε επόμενο χρόνο.

Διακοπές με μικρά παιδιά, διακοπές …στο σπίτι, διακοπές με τα πεθερικά. Άδειες που πέρασαν κάνοντας …τίποτα και ένα κάποτε που ρίχναμε μια τσάντα στην πλάτη και μπαίναμε στο πρώτο λεωφορείο για …οπουδήποτε. Πρώτη φορά διακοπές χωρίς τα παιδιά.

Πώς να τα βγάλεις πέρα με το σόι. Αναμνήσεις, συμβουλές. Κι όπως πάντα ποίηση, διηγήματα, σκέψεις και απόψεις στις μόνιμες στήλες μας.

Το μόνο που μπορώ να σας πω, είναι καλό υπόλοιπο καλοκαιριού, με όσο λιγότερες σκοτούρες. Κι ας μην είναι στο νησί.


 

Το περιοδικό, όπως πάντα εντελώς δωρεάν μπορείτε να το κατεβάσετε ΕΔΩ!


Καλή σας ανάγνωση και να περνατε καλά στις διακοπές σας όσοι έχετε καταφέρει να πάτε.


Κατερίνα Χαρίση


 
Καλοκαιρινό Βιβλίο - ArsOvi

 

arsovi-7-mikro


Πρώτη Ιουλίου, το καλοκαίρι είναι εδώ, ωρα για παραλία, βιβλίο και …και ArsOvi. 'Εβδομος μήνας κυκλοφορίας με ένα τεύχος όπως πάντα πλούσιο σε θέματα και επίκαιρα καλοκαιρινό.

Θέμα: Το Καλοκαιρινό Βιβλίο

Δεν παίρνω και όρκο, αλλά θα έπαιρνα όρκο ότι ο όρος «Βιβλίο Παραλίας» είναι ελληνική πατέντα και κατηγορία. Όχι; Φυσικά και οι ξένοι τουρίστες διαβάζουν στην παραλία. Όλοι διαβάζουν. Τουλάχιστον όσοι μπορούν, όσοι δεν ενοχλούνται από τον ήλιο, τον αέρα, το λάδι, τις ρακέτες, ή δεν έχουν παιδιά να προσέξουν.

Αλλά το ΤΙ διαβάζουμε στην παραλία ξαφνικά (ή ίσως όχι και τόσο ξαφνικά- δεν ξέρω πότε κατηγοριοποίηθηκε) απέκτησε ...κανόνες, σπόνσορες και ομάδες στα social media. Ξαφνικά έχει περισσότερη σημασία το τι ΔΕΝ διαβάζουμε στην παραλία (Κάφκα; Ποτέ. Δοκίμια; Μα γιατί; Φιλοσοφία; Στους 40 βαθμούς; Πάμε καλά;) και το τι κουβαλάμε μαζί μας έχει και κάτι από το γενικότερο ίματζ μας.

Στη μόδα είναι πάντα η γυναικεία ελαφρολαϊκή λογοτεχνία και οι ιστορίες από την Αφρική. Ό,τι βαρύτερο από αυτό σε κάνει ...ψευτοδιανοούμενο, κουλτουριάρη και αμπελοφιλόσοφο στην καλύτερη, στη χειρότερη ...βλαμμένο. Αχ... Καλοκαίρι Ελληνικό. Και οι κυρίες του ελληνικού λογοτεχνικού πενταγράμμου θα κατακλύσουν τις παραλίες και τις οθόνες μας με φωτογραφίες των βιβλίων τους πάνω στην άμμο, μαζί με βοτσαλάκια, φρέντο καπουτσίνο και λάδι σε σπρέι. Εσείς, τι διαβάζετε φέτος; Τελικά υπάρχει «Βιβλίο Παραλίας» ή όχι; Η ανάγνωση είναι προσωπική υπόθεση όταν μιλάμε για τη θάλασσα; Ποιος θα απαντήσει σε όλα αυτά;

Εμείς. Στο 7ο τεύχος του ArsOvi, άκρως καλοκαιρινό, θα τα πούμε όλα. Και όπως πάντα, ποίηση, φωτογραφίες, διηγήματα στις μόνιμες στήλες μας.

 

Το 7ο τεύχος του ArsOvi το κατεβάζετε, όπως πάντα εντελώς ΔΩΡΕΑΝ, πατώντας ΕΔΩ!

 

Καλή ανάγνωση!

Κατερίνα Χαρίση

 

 
Λογοκρισία και αυτολογοκρισία - ArsOvi

arsovi-logokrisia-mini

 

ArsOvi τεύχος 6ο, Ιούνιος 2017: Λογοκρισία & Αυτολογοκρισία

 

Πρώτη Ιουνίου, μύρισε καλοκαιράκι και …και ArsOvi. Έκτος μήνας κυκλοφορίας με ένα τεύχος όπως πάντα πλούσιο σε θέματα και αυτή τη φορά και επίκαιρο.

 

 

 

Θέμα: Λογοκρισία και αυτολογοκρισία.

 

 

 

Η λογοκρισία είναι ένα «μέτρο προς απαγόρευση, (προληπτικής ή κατασταλτικής) της ανθρώπινης έκφρασης, που επιχειρείται από κάποιας μορφής εξουσίας» και η λέξη εξουσία αυτομάτως μας οδηγεί στο κράτος. Λογοκρισία υπάρχει σήμερα στην Τουρκία που δημοσιογράφοι και συγγραφείς φυλακίζονται ή ακόμα και δολοφονούνται γιατί η γραπτή τους έκφραση δεν αρέσει στην πολύ συγκεκριμένη κυβέρνηση. Το ζήσαμε και στην Ελλάδα την περίοδο της δικτατορίας που ακόμα και ο Σοφοκλής υπήρξε θύμα λογοκρισίας. Αλλά εξομοιώνοντας την λέξη εξουσία και κράτος ξεχνάμε πόσες άλλες μορφές εξουσίας υπάρχουν και πόσες διαφορετικές μορφές λογοκρισίας.

 

 

 

Οι δημοσιογράφοι είναι τα πιο συχνά και φανερά θύματα της λογοκρισίας μιας και τις περισσότερες φορές είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν την γραμμή που ακολουθούν τα πιστεύω και τα συμφέροντα του εκδότη.  Με την ίδια λογική είναι και θύματα αυτολογοκρισίας μιας και ακολουθούν την γραμμή αν δεν θέλουν να …απολυθούν.

 

 

 

Αλλά ενώ οι δημοσιογράφοι είναι τα πιο ορατά θύματα λογοκρισίας και αυτολογοκρισίας αυτό δεν σημαίνει ότι οι συγγραφείς είναι λιγότερο θύματα. Η εξουσία που λογοκρίνει τους συγγραφείς είναι οι εκδότες που ακολουθούν μόδες πωλήσεων και πάντα ξέρουν «τι θέλει και τι δεν θέλει το κοινό», οι ατζέντηδες, ακόμα και το ίδιο το κοινό μερικές φορές. Όλοι έχουμε διαβάσει για βιβλία που κάηκαν ή συγγραφείς που γνωρίσαν το «λαϊκό» ανάθεμα από κάποιους γιατί προκάλεσαν …το θρησκευτικό/εθνικό/πατριωτικό/κλπ. τους συναίσθημα. 

 

 

 

Όπως πάντα εδώ αποθέτουμε σκέψεις και απόψεις με κάθε ελευθέρια, χωρίς λογοκρισία και ελπίζω με μηδενική αυτολογοκρισία.

 

 

 

Το 6ο τεύχος του ArsOvi το κατεβάζετε, όπως πάντα εντελώς ΔΩΡΕΑΝ, πατώντας ΕΔΩ!

 

 

 

Καλή ανάγνωση

 

Θάνος Καλαμίδας